Pat Metheny v spolupráci s Johnom Zornom

Pat Metheny v spolupráci s Johnom Zornom
Miroslav Bachura

Ďalším z rady (nielen) jazzových umelcov, ktorí sa rozhodli spojiť sily s americkým avantgardným saxofonistom a skladateľom Johnom Zornom, je legendárny gitarista Pat Metheny. Dvojica spoločne pripravuje jubilejný dvadsiaty kus Zornovej zbierky Book of Angels. Album ponesie titul Tap a svetlo sveta uzrie 21. mája tohto roku.

 

Čo je to vlastne to Book of Angels? John Zorn, ako jeden z najunikátnejších javov avantgardnej jazzovej scény, skomponoval v roku 2004 tri stovky skladieb, resp. hudobných skíc, tém a náčrtov. Túto kolekciu, žánrovo pendlujúcu medzi jazzom, world-music, klasickou hudbou či psychadéliou, vtedy nazval Masada Book 2: The Book of Angels. V priebehu nasledujúcich rokov sa Zorn pustil do početných spoluprác s umelcami ako Mark Feldman, Marc Ribot, Medeski Martin & Wood Trio, Cracow Klezmer Band a postupne spracovával jednotlivé skladby zo svojej „anjelskej knihy“ na kompletných dlhohrajúcich albumoch. No, a na jar 2013 došlo i na Pata Methenyho.

 

Spojenie týchto dvoch mien nie je napokon nič šokujúce. Rovnako ako Zorn, i Metheny patrí k hudobníkom typu „jediný svojho druhu“. „Pat je samozrejme žijúca legenda – jedno z tých skutočne unikátnych svetiel vo vesmíre. Jeho zručnosť a oddanosť práci, neúnavná energia, sústredenosť, predstavivosť a nekonečná zvedavosť z neho urobili jedného z najlepších hudobníkov planéty,“ velebí gitarového viruóza Zorn a pokračuje: „ Tap je ukážkou Patovej fantázie, techniky, vášne a lásky k svetu. Bez ohľadu na to, koľký krát počúvam tieto nahrávky, vždy mám ten istý skvelý pocit, ako keď som ich počul prvý krát.

 

Históriu vzniku spolupráce približuje sám Metheny: „Johna Zorna obdivujem už od konca 70tych rokov, sledujem každý jeho počin. Pred niekoľkými rokmi sme si cez e-maily odštartovali veľmi inšpirujúce debaty. Ťažko uveriť tomu, že počas tých rokov som ho nikdy nestretol osobne. Spomenul som mu, že sledujem jeho Book of Angels od samého začiatku a že by som hádam vedel do zbierky prispieť niečím skutočne unikátnym. John mi dal echo, ktoré z jeho skladieb ešte neboli spracované a ja som si z nich vybral tie, ktoré ma oslovili najsilnejšie. V priebehu minulého roka som na nich pracoval vo svojom domácom štúdiu vždy, keď som práve nebol na turné.“

 

Na albume sa podieľa tiež Methenyho tradičný „sparring partner“, bubeník Antonio Sanchez. Pat sa okrem gitary chopil i mnohých ďalších nástrojov, citary, basgitary, klávesov, perkusií ale i elektroniky a orchestrácií. Poslucháčov tak dozaista čaká unikátny a zvukovo bohatý hudobný zážitok. Čo iné napokon čakať od Methenyho, však?

 

Miroslav Bachura 

 

 

Ďalšie články

Richard Bona: Beriem si od hudby voľno
Richard Bona (nar. 1967 v Kamerune) – basgitarista, gitarista, spevák a perkusionista. Prvý hudobný...
Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Recenzia CD: Berezova "Intuícia" nesklamala
Gitarista Pavol Bereza nie je žiadnou novou tvárou na scéne slovenského jazzu. Dlhé roky pôsobí ako...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...