Peter Lipa: "Jazz sa učíme celý život"

Peter Lipa: "Jazz sa učíme celý život"
jazz.sk

V nedeľu 24. júna sa o 20:00 začal na portáli Jazz.sk tretí chat zo seriálu 'Na linke s...'. Cieľom týchto live chatov je sprístupniť možnosť porozprávať sa online spôsobom s profesionálnymi hudobníkmi nielen zo Slovenska. Tentokrát naše pozvanie prijal známy slovenský propagátor jazzu, organizátor Bratislavských jazzových dní a populárny spevák Peter Lipa. Ak ste chat nestihli osobne, nižšie si môžete prečítať jeho prepis.

 
Začiatok 20:03
jazz.sk: Príjemný večer prajem. Po dvoch skvelých chatoch s Jurajom Griglákom a Gabom Jonášom spúšťame tretí diel. Sme veľmi radi, že naše pozvanie prijal výborný spevák, skvelý organizátor a rodič BJD - Peter Lipa. Týmto zahajujeme chat, otázky na Petra Lipu sú vítané. Pekný večer prajeme aj Vám pán Lipa.
Peter Lipa: Dobry vecer navstevnikom jazz.sk
Ivan Dimo Dimitrov: Srdecne Vas zdravim pan Lipa. Gratulujem Vam k novemu CD, ktore si urcite kupim, ked pridem na SK. Rad by som sa opytal na Info, kde si mam moznost kupit, objednat CD Slovensku verziu, v ktorej su skladby Schodistovy Diplomat, Dotaznik atd. Mal som to davno na kazete, velmi som si to rad pustal, ale uz sa k tomu neviem dostat.
Peter Lipa: @Ivan Dimo Dimitrov: CD na mojej stranke www.peterlipa.com ak by ste ho nanasli v obchode. Mam aj LP. Tie veci su z LP. Je to stale tak. Ja mam este stary vynil, existuje anglicka verzia vysla v Opuse - That' the way it is, ale slovenska nevysla.
Ivan Dimo Dimitrov: Vdaka, o tej Anglickej verzii viem, cize da sa ta Slovenska verzia kupit na Vasej stranke? Ak tomu dobre rozumiem, je to CD alebo platna? V obchode som ho uz zhanal roky, ale marne. Eventuelne skusme sa nejako dohodnut cez Borisa Celara, alebo Durka Griglaka. Budem Vam velmi vdacny, ak sa k tomu dostanete. Srdecna vdaka.
Peter Lipa: @Ivan Dimo Dimitrov: Ta anglicka je na OPUSE :LALALA, a slovenska zatial nevysla.
Lujza Pospíšilová: Ja už nové CD mám, páči sa mi. Pri prvom počutí ma chytila za srdce najmä skladba Smiem prosiť.
 
Iouri Grankin: Dobrý večer a pozdravy z Nemecka, z Düsseldorfu! Ďakujem, Peter Lipa, za vašu hudbu! Ktorí hudobníci vás najviac ovplyvnili? Boli to speváci alebo inštrumentalisti?
Peter Lipa: @Iouri Grankin: Asi skor spevaci, aj ked instrumentalistov som obdivoval tiez. Ked sa mi niektora pesnicka pacila, tak som sa jednoducho naucil vokalny part a potom instrumentalny.
Jaroslav Zelenka: Dobry vecer p. Lipa, som velkym fanusikom jazz spevu. Zvlast sketovanie ma oslovilo. Ktorym smerom sa mam uberat, aby sa mi darilo uchopit tento druh spevu? Koho ste pocuval vy?
Peter Lipa: @Jaroslav Zelenka: Pocuvanie je v kazdom pripade uzitocne. Nekorunovanou kralovnou klasickeho scatu bola Ella, to je stale uzitocne. Ale ak to chcete robit dobre, tak je potrebne seriozne studovat harmoniu. Najma pocuvat akordy a rozkladat ich.
Jaroslav Zelenka: dakujem, ellu pocuvam rad. Aj nahravku, kde spieva s Louisom. Len by som rad este nejake tipy na dalsich spevakov. Este poznam Kurt Elinga. Dakujem
Peter Lipa: @Jaroslav Zelenka: Mark Murphy, Jon Hendricks, je ich dost. Ale tym rozkladanim komplikovanejsich akordov sa da skutocne vela naucit. Elling je podla mna sucasna jednicka. Skoro idealny predstavitel jazzoveho vokalistu, navyse so schopnostou pisat texty, co je velmi uzitocne.
Jaroslav Zelenka: Dakujem! pogooglim ich :) Akordy a stupnice su urcite super cvicenia. Dakujem
Peter Lipa: @Jaroslav Zelenka: McFerrin tiez, aj ked on nescatuje tak, ako to klasicky pozname, ale po svojom. Okrem toho su spevaci, ktori nescatuju vobec a aj napriek tomu to robia uzasne.
 
Iouri Grankin: Čo sa vám páči v jazzovom speve?
Peter Lipa: @Iouri Grankin: To je trochu obsirnejsia tema, ktora sa tazko racionalne vysvetluje. Je to otazka osobneho vkusu a citenia. Mne sa nepaci vsetko z tej oblasti. Museli by sme spolu hudbu pocuvat a tam by sme to asi odhalili. Mimochodom spolocne pocuvanie a diskusia o hudbe je tiez velmi uzitocna metoda na ziskanie vedomosti. Kazdy totiz pocuje nieco ine.
Iouri Grankin: Ďakujem! Súhlasím, diskusia je dobrá metóda.
Karolína: Dobrý deň p. Lipa, chcela som sa spýtať, či sa stotožňujete s textom od M. Lasicu k piesni Podobnosť čisto náhodná? :) (vypočujte si ju, pozn. red.)
Peter Lipa: @Karolína: Ten text napisal p. Lasica, ked mal moj prvy syn Peter asi 3 roky. Text je typicky Lasicovsky, hned sa mi zapacil. Kedze ho posluchacom tlmocim ja a nie Lasica, tak sa s nim musim stotoznit, inac by som to asi nespieval.
Jakub Kolenar: Gratulujem k Vasmu novemu CD. Je to uplne ine ako som cakal. Velmi sa mi paci. Zaujima ma, preco ste sa vydali tymto novym smerom v spojeni s minimom zivych nastrojov?
Peter Lipa: @Jakub Kolenar: Dakujem. Jednoducho zivot je zmena. Nechcem mat klapky na ociach. Nebolo to jednoduche rozhodnutie, ale dnes mam z toho dobry pocit. To vsak neznamena, ze to tak budem robit aj v buducnosti. Ja som s tymi vecami komunikoval uz na Beatles a na Lasicovi. Takze priblizne predstavy som uz mal. Ta vysledna podoba je dielom Petra a Umelca.
Jakub Kolenar: Je to super podla mna. Aj Miles Davis experimentoval a posuval hranice. Preco sa album vola 68? je to Vas vek?
Peter Lipa: @Jakub Kolenar: Aj vek aj pesnicka. 1. track je spomienka na udalosti z augusta ´68.
 
Peter Žuffa: Dobrý večer, ja by som sa chcel opýtať na Bratislavské Jazzové Dni. Ako ste spokojný s novými priestormi v Inchebe? Je to krok vpred alebo späť od PKO?
Peter Lipa: @Peter Žuffa: Oktober 26. - 28. Incheba je na bratislavske pomery jedina spravna volba. Vsetky ostatne alternativy boli vlastne nevyhovujuce. A tam sa ukazalo, ze ten priestor ma oproti PKO neporovnatelne vyhody pre divakov aj hudobnikov.
Peter Žuffa: To hej, hoci som počul, že Incheba je veľmi drahá. Ale je pravda, že Bratislava momentálne nemá podobné priestory, takže tá Incheba je asi naozaj jediná možnosť.
Jaroslav Zelenka: @Peter Žuffa: neporovnatelne lepsi zvuk a priestor na urovni. PKO bola kultova zalezitost, ale presun do incheby bol len plusom myslim. Aj ked jesenne bjd mali lepsi zvuk ako jarne. Asi tym, ze boli v inej sale...
Jan Siman: mate uz vyhliadnuteho niekoho na dalsie BJD? :D
Peter Lipa: @Jan Siman: Diana Reeves, Till Bronner, Cool And The Gang by mali byt headliner, ale tym to nekonci.
Peter Žuffa: Aj ja by som mal doplňujúcu otázku k BJD: bude tam niekedy aj klasický jazz (swing)? Alebo to sa už vo svete klasický jazz vôbec nehráva? Či nie je populárny popri všetkých tých nu-jazzoch, funky a spol.?
Peter Lipa: @Peter Žuffa: Hrava sa, urcite, aj ked stale menej, ale swingovat je pre kazdeho muzikanta zaklad, bez ktoreho nic nejde. To by musel byt skutocne majstrovky ansambl, aby sa vyskytol na BJD. Bol som v Holandsku a tam som videl genialnych swingarov. Zial u nas to pomaly vymiera.
Peter Žuffa: Ďakujem, myslel som si to, ale napr. na B stagei sa dá vidieť dosť dobrej muziky. Ešte posledná otázka ohľadom BJD: je to len môj pocit, alebo je tá hlasitosť koncertov prehnaná? Lebo stávalo sa mi, že pre prílišnú hlasitosť som nepočul hudbu. Dá sa s tým niečo robiť, alebo si treba zvyknúť? Alebo je problém vo mne? :-)
Peter Lipa: @Peter Žuffa. Prakticky vsetci vyznamnejsi umelci maju svoich zvukarov. My im len podla ich poziadaviek pripravime vsetko potrebne. Nechcem sa tym vzdavat zodpovednosti, len vysvetlujem. Ak ma umelec sbvojho zvukara, tak ho musime respektovat. Ale niekedy su pripady, ze im dohovarame, aj ked tato forma je velmi napinava. Ja osobne som zastancom ticheho hrania.
jazz.sk: Dobrý večer Peter, v októbri ste na BJD symbolicky pokrstili archivnym vínom z roku 1961 nas notebook s datami portalu Jazz.sk. Ako vnimate vyvoj stranky Jazz.sk za toto obdobie?
Peter Lipa: @jazz.sk: Ja som predsa len clovek starsej generacie. Tym chcem povedat to, ze sedim pri pocitaci, len ked musim. Ale moja milovana hudba JAZZ potrebuje vsetky mozne aktivity, aby prekvitala. Som rad, ze Jazz.sk existuje, a ze pomaha muzikantom aj priaznivcom k lepsej orientacii v tejto muzike.
Iouri Grankin: Otázka о BJD. Som pôvodom z Ukrajiny, teraz žijem v Nemecku. Čo si myslíte o jazzovej výmene medzi Slovenskom a Ruskom alebo Ukrajinou. Viete, čo sa deje tam v jazzovej hudbe?
Peter Lipa: @Iouri Grankin: Informacie nemame, ale ani oni nevedia o nas. Kazda vymena by bola osozna. Ja som bol v maji tri dni v Moskve, hral som dokonca na jednom festivale, kde bol K. Garret a R. Bona. A ten festival bol perfektne zorganizovany. Pri odpovedi na tuto otazku sa nebezpecne blizime k otazke financii. Tam mnohe veci zacinaju aj koncia
 
Jan Siman: zdravim, hravate este v sucasnosti na trubku a gitaru, ci sa uz venujete vylucne spevu?
Peter Lipa: @Jan Siman: Trubku nie, ale doma mam dve gitary a obcas nieco zabrnkam. Jedna je mojou pomockou pri komponovani a na tej druhej - el. dokonca hram na novom CD v jednej skladbe taky jednoduchy doprovod.
Ivan Šaro: Ahoj Peter, kedy Vás môžeme očakávať v rodnom Prešove?
Peter Lipa: @Ivan Šaro: Nemam ziaden termin v Presove. Skoda. Ale budem v Kosiciach 4. oktobra a v Lipanoch 7. oktobra.
Ivan Šaro: Tak na Lipany sa sakramensky teším! Chcelo by to niekedy taky unpluged koncert na mieste, kde kedysi bola v prešove letná záhrada... moji rodičia tohoto roku oslavili zlatú svadbu... 50 rokov spolu ... a prvýkrat tancovali práve tam, ked ste tam hrali práve vy!
 Peter Lipa: @Ivan Šaro: To su krasne spomienky, ale myslim ze dnes uz v "letnej" nic neexistuje.
Kelly: Dobry den, co hovorite na mladych slovenskych jazzmanov, na novu generaciu?
Peter Lipa: @Kelly: Napriek tomu, alebo mozno prave preto, ze tato hudba nema oficialnu podporu, stale prichadzaju novi a zda sa, ze to myslia vazne. Dolezite je vydrzat. V tejto muzike sa ucime cely zivot a ovocie toho ucenia prichadza velmi neskoro, ak vobec pride.
Iouri Grankin: P. Lipa, vy môžete spievať rôzne druhy hudby - blues, jazz, dixieland, rock, pop, atď. Čo je pre vás dôležité pri výbere štýlu ?
Peter Lipa: @Iouri Grankin: To je len zdanlive, ja spievam stale to iste, pre mna je zakladom mojej hudby blues. Ale podstatnejsie je stylom sa vobec nezaoberat, jednoducho spievat alebo hrat, tak ako to clovek citi a dokaze.
Silvia: Pekny vecer prajem. Zaujimalo ma aku ulohu hral vo Vasej "jazzovej evolucii" bebop?
Peter Lipa: @Silvia: Bebop je vlastne nastup moderneho Jazzu ako artificialnej hudby. Predtym bol jazz sucastou popularnej hudby. S prichodom bebopu sa jazz stal samostatnym koncertnym umenim.
Silvia: Ktory z jazzovych muzikantov Vas najviac ovplyvnil, kto je zdrojom Vasej inspiracie v najvacsej miere? Pocuvate a ucite sa hlavne od spevakov, alebo vo velkej miere cerpate od instrumentalistov?
Peter Lipa: @Silvia: Toto som uz napisal v jednej z prvych otazok. Ja som pocuval a obdivoval roznych spevakov a instrumentalistov, ale ked sa na scene objavil Ray Charles tak som zistil, ze jeho hudba ma v sebe vsetko to, co mam rad.
Peter Lipa: dakujem za chat. P. Lipa
Iouri Grankin: Diakujem! Prajem všetko najlepšie!
jazz.sk: Ďakujeme aj my za Váš čas pán Lipa. Verím, že mnohí návštevníci portalu našli odpovede na otázky. Prajeme všetko dobré! Jazz.sk
Jaroslav Zelenka: Dakujem za odpovede! Prajem vela uspechov.
Koniec: 21:24
 
Chystáme aj ďalšie online stretnutia seriálu 'Na linke s...' osobnosťami nielen slovenského jazzu. V prípade, že chcete byť informovaní o ďalších aktivitách tohto jedinečného portálu, zaregistrujte sa jednoducho na titulnej stránke jazz.sk (pre FB užívateľov jednoducho cez FB connect). Záznam prvého live chatu s jazzovým basgitaristom Jurajom Griglákom a druhého chatu s Gabom Jonášom nájdete na linkách nižšie.
 
Tím jazz.sk
Foto: 2012 SNG Jakub Gulyás

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...