Peter Lipa pripravuje na jazzáky špeciálny koncert: Jeho skladby odznejú s výnimočnými hosťami

Peter Lipa pripravuje na jazzáky špeciálny koncert: Jeho skladby odznejú s výnimočnými hosťami
Patrik Gömöri

Slovenská hudba bude mať na jazzákoch už o dva týždne silné zastúpenie. Koncertovať bude nielen otec slovenského jazzu Peter Lipa, ale aj najznámejší slovenský saxofonista Radovan Tariška s Radio Bandom, nový ambiciózny projekt Ľubomír Gašpar Cimbal Project, ale aj mladé slovenské hudobné talenty v rámci Pódia mladých talentov, či minuloročný víťaz súťaže Carpet Cabinet.

 

„Bude to koncert, aký sa nebude opakovať. Odznejú známe skladby a hity z repertoáru Petra Lipu, avšak v novej podobe. Na jazzákoch bude Petra Lipu sprevádzať jeho koncertná kapela, v ktorej pravidelne hráva napríklad aj špičkový saxofonista Michal Žáček. Špeciálnymi hosťami budú hudobníci saxofonista Radovan Tariška, klavírista Martin Majlo Štefánik, či Pavol Bereza na gitare,“ avizuje Pavel Daněk, organizátor festivalu a blízky spolupracovník Petra Lipu.

 

 

Radio Band pod vedením Radovana Tarišku je voľným zoskupením špičkových hudobníkov rôznych generácií. Na BJD sa predstavia v jedenásťčlennej zostave, kde najmladším členom bude iba sedemročný geniálny slovenský basgitarista Áron Hodek.


 

Ľubomír Gašpar vyrastal s folklórom, študoval klasickú hudbu, nakoniec ho oslovili jazz a world music. Jeho projekt Ľubomír Gašpar Cimbal Project predstavuje cimbal v novom šate. Snaží sa poukázať na nevyužité možnosti nástroja, ktorý je zakliesnený v medziach folklórnej hudby. Základom väčšiny kompozícií sú hudby rôznych národov, interpretované so silným jazzovým feelingom.


 

Veľký priestor dajú na festivale organizátori aj mladým hudobníkom. Na Pódium mladých talentov sa predstaví päť mladých kapiel a projektov – MattiaBoyzz, Duska, Darkness Positive, Nikola Bankov Band a Tibor Feledi Quintet. Pätica finalistov zabojuje o možnosť vystúpenia na hlavnom pódiu jazzákov v roku 2019. O víťazovi rozhodnú fanúšikovia a návštevníci festivalu, ktorí budú hlasovať vopred prostredníctvom internetu, ale aj priamo na mieste počas koncertov. V roku 2017 sa víťazom súťaže stal Carpet Cabinet, na ktorý otvorí hlavnú časť festivalu koncertom v piatok.

 

 

Bratislavské jazzové dni Slovenská sporiteľňa sa budú konať od 19. do 21. októbra v bratislavskej Inchebe. Počas trojdňového festivalu budú koncertovať aj Kennedy Administration, Yellowjackets so speváčkou Luciana Souza, The Manhattan Transfer, Jamison Ross, či Stefano Bollani Napoli Trip. 44. ročník festivalu uzatvorí koncert Johna Scofielda 28. októbra v Ateliéri Babylon.

Tlačová správa

 

Esprit 2023

Galéria

Carpet Cabinet.jpg
L Gaspar Cimbal Project.jpg

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Jazzman týždňa: Andreas Varady
Už ako dieťa ho porovnávali s Georgeom Bensonom. Andreas Varady začal svoju cestu za...
Taliansko-slovenský jazzový večer predstavil hudbu dvoch saxofonistov
Streda 5. februára patrila jazzovému saxofónu. Na pódiu bratislavského Ateliéru Babylon sa totiž...
Nový album Petra Lipu a Milana Lasicu už tento týždeň
Duo Lipa – Lasica opäť obnovilo spoluprácu. Dvojici popredných slovenských umelcov vyjde 25....
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...