Petros Klampanis: CD Chroma - hudba plná farieb, súzvuku a jemnosti

Petros Klampanis: CD Chroma - hudba plná farieb, súzvuku a jemnosti
Dávid Oláh
Pôvodom grécky kontrabasista Petros Klampanis pôsobiaci v New Yorku vydal v marci 2017 svoj tretí album. CD nesie názov Chroma. Klampanis spolupracoval s absolútnou špičkou súčasného jazzu – Snarky Puppy, Greg Osby, Mark Turner či Didier Lockwood. Na tomto albume nám predstavil súčasnú orchestrálnu hudbu v jazzovom šate. 
 
Hudba na tejto doske má veľkú hĺbku, charizmu a štýl. Klampanis nám tu predstavuje svojich osem autorských kompozícií a aranžmánov. V kapele sa nachádza jazzové trio spolu s gitarou. Zaujímavou časťou je však sláčikové teleso zložené zo štyroch huslí, dvoch violí a dvoch violončiel. Samotné zloženie je teda dostatočným lákadlom pre vypočutie albumu. 
 
 
CD je živým záznamom z koncertu čím je obohatené o potlesky a jedinečnú náladu. Klampanis je vynikajúci skladateľ a aranžér. Kompozície sú veľmi farebné a dynamické hlavne po harmonickej stránke. „Sláčiky“ majú vynikajúco rozpísané party, ktoré pôsobia spontánne, interagujú a výborne dopĺňajú zvuk jazzového kvarteta. Klampanis je kontrabasistom, ktorý vie veľmi dobre podporiť svojich spoluhráčov. Na klavíri tu hrá Shai Maestro a gitaristom je Gilad Hekselman. Na doske sa v princípe striedajú iba tri polohy, čo však vôbec nevadí. Ide o voľné baladické plochy kde vynikajú „sláčiky“. Následne sú tu časti kde sa predstavujú sólisti svojimi výbornými improvizáciami, ale aj zaranžovanými linkami.
 
Hudba má svoje hypnotizujúce pasáže plné farby, repetície a komplexnosti (Shadows, Chroma), ale aj príjemné groovujúce témy ako napríklad "Cosmic Patience", latinová "Little Blue Sun" či "Tough Decisions". Klampanis sa inšpiroval filmovou hudbou, klasikou, ale aj moderným jazzom či gréckou ľudovou hudbou, ktorá sa najviac prejavila v skladbe "Hariklaki".
 
Album Chroma má veľkú výpovednú hodnotu, charakter a vyžaruje veľa emócií, na druhej strane ide o poslucháčsky a intelektuálne náročnú hudbu, ktorá si vyžaduje bystré uši a pozorné počúvanie. Klampanisovi sa podarilo tieto dva póly spojiť do jedného harmonického a fungujúce celku, ktorej výsledkom je krásna hudba.
 
 
Dávid Oláh

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Predstavujeme očarujúci album zo sveta medzi Aténami a New Yorkom. Kontrabasista Petros Klampanis a jeho novinka ,,Irrationalities’’
Na najnovšom albume výnimočného aténskeho kontrabasistu a skladateľa Petrosa Klampanisa sú autorské...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...