Philip Glass vystúpi v Košiciach

Philip Glass vystúpi v Košiciach
Patrik Gömöri

Kunsthalle/Hala umenia v Košiciach zažije 5. júla výnimočný koncert hudobnej legendy. Do Košíc pricestuje svetoznámy americký skladateľ a klavírista Philip Glass. Oceňovaný autor filmovej hudby je považovaný za jedného z najvplyvnejších skladateľov druhej polovice 20. storočia. Vystúpi spolu s ďalšími dvomi skvelými sólistami - klavíristami Maki Namekawaovou a Antonom Batagovom. Spoločne predvedú kompletné dielo jeho 20-tich klavírnych etúd.

 

Rozhodnutý stať sa lepším klavíristom a zdokonaliť si techniku, začal Philip Glass písať sériu relatívne krátkych klavírnych skladieb v roku 1994. Dokončil ju o takmer dve desaťročia neskôr. Glassova sada rôznorodých a zložito melodických etúd rozpráva dojímavý príbeh o skladateľovom vývoji - ale tiež o jeho hlboko osobnom vzťahu k tomuto nástroju. Premiérovo kompletnú zbierku etúd  predstavil v rámci osláv svojich 75. narodenín v roku 2013.

 

Philip Glass je skladateľom západnej klasickej tradície, ale nebráni sa vplyvom rôznych hudobných smerov.  Inklinuje k ambientnej a elektronické hudbe, ale aj k rocku či world music. Preto se teší  obľube aj u mladšej generácie, čo sa dnes podarí iba máloktorému skladateľovi.Okrem Košíc si budú môcť priaznivci Philippa Glassa vychutnať jeho umenie aj v Bratislave. V  Redute historickej budove Slovenskej filharmónie vystúpi 3. júla v rámci 11. ročníka festivalu Viva Musica! Vstupenky na košický koncert budú v predpredaji už od 14. apríla.

Philip Glass (1937) sa narodil a vyrástol v americkom Baltimore. K hudbe sa dostal prostredníctvom otcovho obchodu s platňami, kde objavil klasickú hudbu. Rozvinul hudebný štýl nazývaný „minimalismus“, ale tento termín nemá rád. Skôr o sebe hovorí jako o skladateľovi "hudby s opakujícími sa štrukturami" a označuje sa za novodobého klasicistu. Zdôrazňuje, že vyškolený v harmónii a kontrapunkte a zdrojom jeho inspiracie sú Franz Schubert, Johann Sebastian Bach či Wolfgang Amadeus Mozart. 

 

Glass je veľmi plodný skladateľ. Bohatá tvorba zahŕňa opery, symfónie, klavírne a divadelné skladby, skladby pre vlastný súbor, spoluprácu s poprednými hudebnými velikánmi rôznych žánrov a v neposlednom rade filmové soundtracky.

 

Práve filmová hudba mu zaistila celosvetové renomé. Okrem iného napísal hudbu k strhujúcim umeleckým dokumentom producenta Godfrey Reggia Qatsi Trilogy (Koyaanisqatsi, Powaqqatsi a Naqoyqatsi). Tri z celovečerných filmov, ku ktorým zložil hudbu, boli nominované na Oscara. Svoju prvú nomináciu na túto najprestížnejšiu filmovú cenu, ale tiež Zlatý glóbus za najlepšiu hudbu, udeľovaný Asociáciou hoolywoodských zahraničných novinárov, získal za životopisný film Kundun – Život dalajlámu  (1997).  Sošku Zlatého glóbusu si odniesol za hudbu k filmu Truman show (1998) s Jimmom Carreym. Hodiny (2002) s Meryl Streep, Nicol Kidman a Julianne Moore mu vyniesli opäť nielen nomináciu na Oscara a Zlatý globus, ale aj zisk ceny Britskej filmovej akadémie za najlepšiu filmovú hudbu. Najnovší film, ku ktorému zložil hudbu, bol Zlatým glóbusom za najlepší zahraničný film ocenený Leviatan (2014) Andreja Zvjaginceva.

 

Tlačová správa

 

Esprit 2023

Galéria

A3_glass_v2_Page_2.jpg

 

 

Ďalšie články

Veľké, svetové a vyrobené na Slovensku: Symphony Meets Jazz
Iste ste sa už stretli so symfonickým prevedením modernej jazzovej i populárnej hudby. Robia to...
GrooveHub otvorili koncertnú sériu Jazz START UP vo Véčku
Uplynulý štvrtok v bratislavskom Véčku. Skupina GrooveHub ako víťaz prvého hlasovacieho kola...
Jazzabell: Jazzový kvartet z Košíc debutuje dvojalbumom
Slovenské kvarteto jazzmenov Jazzabell v týchto týždňoch debutuje s rovnomennou štúdiovou...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...