Po Botanickej záhrade pozývajú Lash & Grey do galérie

Po Botanickej záhrade pozývajú Lash & Grey do galérie
Peter Motyčka

Slovenskej dvojici Lash & Grey skutočne „ide karta“: po dvoch úspešných albumoch, vystúpeniach v Carnegie Hall, na mnohých európskych pódiách, francúzskej ARTE TV, na letnom turné v Taliansku, či finále prestížnej americkej súťaže Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition sa opäť hlásia o slovo. Tentokrát s novým singlom, ktorý predznamenáva vydanie ich tretieho albumu.

 

 

Od vydania druhej platne „Blossoms Of Your World“, ktorá na českých Cenách Anděl získala ocenenie „Slovenský album roka 2021“, ubehli dva roky, ktoré dvojica využila skutočne naplno. „Snažili sme sa viac energie vložiť hlavne do koncertovania a mali sme to šťastie, že sme dostali možnosť predstaviť našu hudbu na viacerých pódiách v rámci Európy či v New Yorku. Posledné dva roky nás nabili veľmi cennými skúsenosťami, tiež sme sa trochu vrátili k jazzu, a podarilo sa nám zrealizovať pekný projekt Botanic Sessions. V New Yorku sme si zahrali s jazzmanmi prvej línie svetovej scény na spoločnom koncerte v Carnegie Hall a Kristína sa dostala medzi top 5 speváčok Sarah Vaughan Competition. Celú dobu sme však pripravovali nové skladby a teraz prišiel čas opäť potešiť našich fanúšikov a predstaviť im čerstvú tvorbu zase v inom šate,“ hodnotia Lash & Grey posledné obdobie.

 

 

Na novom singli Come And Get It speváčka Kristína Mihaľová a gitarista Jakub Šedivý spolupracovali s hudobníkmi, s ktorým nahrávali aj predchádzajúci album. „Spoluprácu s Davidom Hodekom alebo Rolandom Kánikom už berieme ako taký správny základ pre radosť z vytvárania nového projektu, pri ktorom sa všetci pohltíme do procesu s cieľom dosiahnuť čo najlepší výsledok, aj keby to malo celé trvať rok. Paradoxne, tento singel, ako aj predošlý After War, sme dokončili pomerne rýchlo, i keď sa jednalo o obšírnejšiu produkciu, čo sa týka obsadenia pri nahrávaní, či realizácie klipu.“ Na skladbe s nimi opäť spolupracoval aj americký gospelový basgitarista Bryan „B Dub“ White a legenda masteringu Vlado Meller, s ktorým sa dvojica mala možnosť osobne stretnúť v apríli na festivale Sharpe v bratislavskej Novej Cvernovke. „Vlado prišiel na náš koncert, čo nás veľmi príjemne prekvapilo, po koncerte sme sa rozprávali a sľúbili mu, že mu určite pošleme nový 'materiál na stôl'. Profesionalita a roky skúseností, s ktorými Vlado pracuje, naozaj vnašajú do finálneho zvuku obrovskú essenciu a hĺbku akustického zvuku, s ktorým veľmi radi pracujeme a ktorý sa snažíme docieliť.

 

 

Na nahrávke a vo videoklipe sa tiež objavujú známe tváre slovenskej scény. „Sme radi, že pri natáčaní klipu v SNG sa nám podarilo prepojiť takmer celú hudobnú alternatívnu scénu. Vlastne sme ešte ani nepočítali, koľko rôznych projektov sa takto 'prelínalo'. Nahrávali sme so Spectrum Quartett, Majlom Štefánikom, v klipe sa tiež objavia Jureš z Fallgrapp, Miloš Bulík, Peter Hrnčírik, Tereza Rusiňáková, Tomáš Pálka a jedným z najväčších prekvapení bol Martin Madej, ktorého v klipe neuvidíte, lebo pomáhal držať odrazovú clonu pre kameru v samotnom finále videa,“ prezrádzajú Lash & Grey. Na videoklipe dvojica spolupracovala s režisérom Gregorom Valentovičom a kameramanom Oliverom Záhlavom.

 

 

Okrem príprav nového albumu reprezentuje slovenská dvojica svoju krajinu tým najlepším spôsobom. Napríklad pred niekoľkými dňami po boku prezidentky Zuzany Čaputovej na oslavách 30. výročia Českej a Slovenskej republiky v priestoroch Bohemian Hall v New Yorku.

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

Foto: Daniel Gavenda

Galéria

Po Botanickej záhrade pozývajú Lash & Grey do galérie

 

 

Ďalšie články

LASH&GREY zverejňujú prvý singel z očakávaného druhého albumu
Singel "After War" z druhého albumu, ktorý vychádza 24. septembra a bude niesť názov „Blossooms Of...
Bude Kristin Lash / Kristína Mihaľová víťazkou SASSY Awards?
O necelý týždeň spoznáme víťaza prestížneho speváckeho zápolenia Sarah Vaughan International Jazz...
Prišli, zahrali a zvíťazili – slovenskí jazzmani v Carnegie Hall
V mori vojnových a iných násilných správ či nenávistných komentárov, ktoré dnes zaplavujú mediálny...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Čo všetko sa urodilo na domácej scéne world music?
Odpovede na túto otázku snáď zaznejú budúci piatok 24. mája v bratislavskom Kácečku, kde prebehne...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...