Bude Kristin Lash / Kristína Mihaľová víťazkou SASSY Awards?

Bude Kristin Lash / Kristína Mihaľová víťazkou SASSY Awards?
Peter Motyčka

O necelý týždeň spoznáme víťaza prestížneho speváckeho zápolenia Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition, známeho ako SASSY Awards. Výsledky aktuálneho ročníka budeme očakávať s napätím, pretože vo finálovej „päťke“ sa vôbec prvýkrát objavil Slovenský umelec. Speváčka Kristin Lash / Kristína Mihaľová sa v nedeľu 20. novembra predstaví na pódiu Lizzie & Jonathan Tisch Stage / Victoria Theater v New Jersey Performing Arts Center v Newarku a my sa pozrieme na jej súperov.

 

Aktuálny ročník Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition je v poradí jedenástym a jeho hlavným usporiadateľom je práve The New Jersey Performing Arts Center (NJPAC). Zápolenie je otvorené všetkým spevákom nad 18 rokov a jeho štatút uvádza, že účastník nesmie mať podpísanú zmluvu s veľkým vydavateľom (major labels). Odborná porota posudzuje popri hlasových kvalitách i celkovú muzikalitu, techniku spevu, spôsob prezentácie, osobitosť umelca či jeho schopnosť swingovania. Laureáti Sassy Awards získavajú okrem celosvetovej reputácie aj finančné ohodnotenie ($5,000 za prvé, $1,500 za druhé a $500 za tretie miesto).

 

 

Účastníci mali organizátorom zaslať 3 až 6 audio či videonahrávok, medzi ktorými sa musela nachádzať aspoň jedna balada, jedna „medium-tempo“ skladba a tiež pieseň v rýchlom tempe (ideálne so scatovým sólom). Repertoár speváka mohol byť ako pôvodný, tak prevzatý. Pomenovanie SASSY Awards pochádza z prezývky „Sassy“, ktorou familiárne nazývali Sarah Vaughan (1924-1990) jej spoluhráči. Nedávno uplynulo 80 rokov od chvíle, keď málo známa speváčka Sarah Vaughan prekvapila na amatérskej súťaži na pódiu Harlem Performance Hall v Apollo Theater. Kariéra rodáčky z Newarku nabrala po tomto víťazstve doslovne hviezdne parametre.

 

 

SASSY Awards už otvorila nejedne dvere do hviezdnych výšin a medzi laureátmi nájdeme osobnosti ako Cyrille Aimée, Jazzmeia Horn, Ashleigh Smith, Arianna Neikrug, Deelee Dubé, Quiana Lynell, Laurin Talese či Samara Joy. Alebo minuloročného víťaza G. Thomasa Allena, známeho spoluprácou s bandlídrom Davidom Bakerom a jeho Smithsonian Jazz Masterworks Orchestra (ich predvedenia Ellingtonových Sacred Concerts vysoko oceňovali poslucháči i odborníci). Allenov rovnomenný debut v roku 2020 sa tiež pomerne dlhý čas držal na prvom mieste iTunes jazz charts.

 

 

Tento rok bude jediným mužským zástupcom finálovej päťky spevák, gitarista, bandlíder a skladateľ Allan Harris. Brooklynský rodák má pritom za sebou desiatku sólových albumov a celú sériu ocenení (Rising Star Jazz Vocalist v prestížnej ankete DownBeat Critics Poll Award alebo Jazz Vocalist of the Year Award newyorského Hot House Jazz Magazine). Odborníci vyzdvihujú emocionálne pôsobenie jeho prejavu, dokonalé frázovanie a novátorské stvárnenie klasického Veľkého amerického spevníka (Great American Songbook).

 

 

Americko-arménska speváčka Lucy Yeghiazaryan má za sebou sériu úspechov na prestížnych medzinárodných súťažiach (v roku 2015 bola finalistkou Thelonious Monk Institute of Jazz International Vocals Competition). Popri jazzovom speve sa venuje aj klasickej husľovej interpretácii. Vedie vlastné kvinteto, s ktorým sa predstavuje na americkej klubovej scéne a vydala dvojicu albumov („Blue Heaven“ a „In Her Words“, momentálne pripravuje ďalší).

 

 

Ekep Nkwelle má síce kamerunský pôvod, no narodila sa v hlavnom meste Spojených štátov, vo Washingtone, D.C. Absolventka jazzového spevu na prestížnej The Juilliard School bola už počas svojich štúdií v New Yorku prakticky „inventárom“ na tamojších vynikajúcich scénach The Kennedy Center, Dizzy’s Jazz Club či The National Jazz Museum v Harleme. Vo svojom špecifickom prejave čerpá z afrických tradícií a je tiež pozoruhodnou aranžérkou, čoho dôkazom je skladba Geri Allen Timeless Portraits and Dreams, ktorú Ekep Nkwelle adaptovala pre The Juilliard Jazz Ensemble.

 

 

Lucía Gutiérrez Rebolloso sa narodila a vyrástla v mexickom meste Veracruz a k jazzovému spevu sa dostala cez tradičnú hudbu svojho regiónu. Je laureátkou súťaže Young Jazz Award organizovanou National Jazz Orchestra of Mexico, kde zvíťazila ako sólistka i členka a capella zoskupenia NAWI. Luci už niekoľko rokov spolupracuje s juhoamerickou hviezdou Nataliou Lafourcade a tiež pracuje na sólovom debute.

 

 

And last but not least“ sa bude v rámci finálového vystúpenia v nedeľu 20. novembra 2022 uchádzať o priazeň poroty (tvoria ju Regina Carter, Christian McBride, Maria Schneider, Pat Prescott a T.S. Monk) slovenská speváčka Kristin Lash / Kristína Mihaľová, ktorá ako duo Lash&Grey spolu so svojím pódiovým partnerom, gitaristom Jakobom Greyom / Jakubom Šedivým, boduje nielen na domácich, ale čoraz častejšie i na svetových pódiách (Jazz Festival Wiesen, Paris Jazz Marathon, Jazztime Ravensburg, Fara Music Festival, Prague PROMS). Dvojici ocenených albumov („Sleepin’ With The Lights On“ a „Blossoms of Your World“) predchádzali víťazstvá na súťažiach Nové tváre slovenského jazzu 2017 a Jazz START UP 2019, do ktorej sa je ešte mimochodom vždy možné zapojiť.

 

 

Kto z vyššie uvedených sa bude o niekoľko dní pýšiť titulom SASSY Awards z The Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition? Šance sú viac než vyrovnané, no už dnes možno s istotou prehlásiť, že našou výhrou je samotná finálová účasť Slovenskej speváčky v rámci jednej z najrešpektovanejších svetových jazzových súťaží. Kristíne držíme všetci palce!

 

Autor: Peter Motyčka

 

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Šiesty ročník súťaže Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition má vokalistku zo Slovenska: Medzi súťažiacimi je Hanka G!
Už po šiestykrát sa koná medzinárodná súťaž pre jazzové speváčky „Sarah Vaughan International...
LASH&GREY zverejňujú prvý singel z očakávaného druhého albumu
Singel "After War" z druhého albumu, ktorý vychádza 24. septembra a bude niesť názov „Blossooms Of...
Prišli, zahrali a zvíťazili – slovenskí jazzmani v Carnegie Hall
V mori vojnových a iných násilných správ či nenávistných komentárov, ktoré dnes zaplavujú mediálny...
Po Botanickej záhrade pozývajú Lash & Grey do galérie
Slovenskej dvojici Lash & Grey skutočne „ide karta“: po dvoch úspešných albumoch,...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...