Precestovali celý svet a v piatok odohrajú svoj prvý koncert na rodnej hrudi. Svetoví Janoska Ensemble vystúpia v Starej tržnici.

Precestovali celý svet a v piatok odohrajú svoj prvý koncert na rodnej hrudi. Svetoví Janoska Ensemble vystúpia v Starej tržnici.
jazz.sk

Precestovali celý svet a v piatok odohrajú svoj prvý koncert na rodnej hrudi. Svetoví Janoska Ensemble vystúpia dnes v Starej tržnici.

 

Nedávno odohrali koncert v ďalekej Číne a dnes, piatok 14. augusta, budeme mať možnosť po prvý krát zažiť celovečerný koncert Janoska Ensemble v Starej tržnici, v rámci Viva Musica! festivalu. Predstavia originálnu kombináciu klasickej hudby s prímesou ďalších štýlov ako pop, latino či jazz.

Zoskupenie Jánoška Ensemble je síce svetové, ale založili ho bratia Jánoškovci spolu s ich švagrom Júliusom Darvašom tu na Slovensku. Po veľkých úspechoch, ktoré zožali ako sólisti, sa rozhodli vytvoriť vlastný ensemble, ktorý mal korene už v ich rannom detstve, keď doma namiesto futbalu cvičili a „hrali“ sa s nástrojmi. Takto vznikol aj ich hudobný žáner, ktorý publikum vo svete nazýva „Jánoška style“. Všetci študovali u slávnejších profesorov akými sú Boris Kuschnir, Pavel Vernikov či Alois Posch a postupne si vybudovali kariéru po celom svete.

 

„Na koncerte odznejú aj premiérové skladby ako napríklad moja nová kompozícia Bossa for Amadeus, ktorú som skomponoval pre môjho dvojročného synčeka Amadeusa a ktorú odohráme po prvý krát na koncerte v Bratislave. Deutsche Grammophone príde a nahrá so svojim profesionálnym tímom koncert a možno vyjde ako DVD“, prezrádza klavirista František Jánoška.

„Bude to pre nás veľký koncert. Príde veľa dôležitých ľudí.  Zástupcovia Universal music Austria , riaditeľ Konzerthaus Wien , zakladateľka a producentka Hollywood In Vienna, Sandra Tomek a ďalší “, dodáva František.  

 

Členovia súboru pôsobia aj sólovo, resp. v rámci orchestrov vo Viedni a koncertovali v Európe, v newyorskej Carnegie Hall či v Opere v Sydney. Jánoška Ensemble spolupracoval s mnohými renomovanými umelcami – a to nielen z oblasti klasickej hudby – ako napríklad Anna Netrebko, Bobby McFerrin, Al Jarreau, Angelika Kirchslager, Erwin Schrott, Bireli Lagrene.

Na koncerte v Starej tržnici sa ako hosť predstaví aj spevák Arpád Jánoška. Arpád absolvoval štúdium hry na klavíri a spevu na Konzervatóriu v Bratislave, následne odišiel študovať do Španielska a USA. Počas jeho štúdia v zahraničí sa zúčastnil rôznych majstrovských kurzov u významných učiteľov, vrátane Bobbyho McFerrina.

 

Janoska Ensemble tento rok podpísali exkluzívnu zmluvu s hudobným vydavateľstvom Universal Music. Ako prvý Slováci vydajú album pod hlavičkou prestížneho labelu Deutsche Grammophon.

Vydanie albumu je naplánované na 26. februára 2016 a bude obsahovať skladby od známych skladateľov ako Mozart, Čajkovský, Fritz Kreisler, vlastné kompozície a aj spojenie dvoch velikánov klasickej hudby a popu - Paganini/Michael Jackson.

Festival už tradične vyvrcholí veľkolepým operným gala.

Na pódiu sa spolu stretnú sopranistka Adriana Kučerová a tenorista Pavol Bršlík, ktorí patria v súčasnosti medzi najvýznamnejších a najžiadanejších slovenských operných spevákov vo svete. Spoločne uvedú árie a duety z opier talianskych a francúzskych hudobných majstrov v sprievode Symfonického orchestra Viva Musica! pod taktovkou Martina Leginusa, hudobného riaditeľa Štátnej opery v Prahe, v nádherných priestoroch bratislavskej Reduty. Záverečný operný galakoncert festivalu sa uskutoční v sobotu, 29. augusta 2015.

 

Vstupenky v predaji v sieti Ticketportal.sk.

 

 

 

Ďalšie články

Janoska Ensemble v Bratislave: Spojenie majstrovstva a hravosti
Kapela Janoska Ensemble je zložená z troch bratov, ktorými sú Roman, František a Ondrej...
Bratia Jánoškovci podpísali zmluvu s vydavateľstvom Universal Music
Najväčšia hudobná korporácia sveta, Universal Music Group, Inc., má vo svojej štruktúre viacero...
Štyrikrát zlato: Ocenenie pre Janoska Ensemble
Virtuóznych bratov a ich švagra pozná už celý svet. Ich príbeh sa podobá na hudobné cesty...
Janoska Ensemble a Richard Galliano: Predvianočný darček v podobe výnimočného koncertu
V utorok 17. decembra sa v bratislavskom koncertnom štúdiu Slovenského Rozhlasu uskutočnil...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...