Prečo by rok 2024 nemohol byť Rokom ticha?

Prečo by rok 2024 nemohol byť Rokom ticha?
Peter Motyčka

Vizuálnemu či akustickému smogu sa dnes prakticky nedá vyhnúť, pretože obrazové podnety a zvuky nás obklopujú zo všetkých strán. Možno je čas utiahnuť sa, stíšiť a začať vnímať svet okolo seba inými zmyslami. K tomu nás nabáda aj „Rok ticha“ – tretí sólový album multiinštrumentalistky a speváčky Gabriely Vermelho, ktorý je napriek svojmu názvu pestrou paletou názvukov folklóru, world music, jazzu a množstva iných vplyvov.

 

Názov „Rok ticha“ odkazuje na covidový rok, ktorý bol pre mnohých umelcov neznesiteľným a tažkým. „Vše se jakoby zastavilo, pro mne to však bylo období klidu a zastavení se nejen zvenčí, ale hlavně sama v sobě. A měla jsem to štěstí, že jsem stále mohla dělat práci, kterou miluji nadevše, a tou je hudba,“ spomína v booklete Gabriela Vermelho. „Dostala sem v tomto období dvě pracovní nabídky na komponování autorské hudby ke dvěma audiovizuálním počinům: vytvoření hudby pro tanečně-divadelní představení Maruška režiséra Martina Dvořáka, jež bylo později převedeno i do filmové podoby. A takřka zároveň sem se pustila také do opětovné spolupráce s režisérem Vladimírem Morávkem, který se rozhodl převést legendární představení divadla Husa na provázku Balada pro banditu do podoby filmové lyriky pod názvem Bandité pro baladu.

 

 

Tanečno-divadelné predstavenie Maruška pojednáva o živote Marie Kudeříkové, ktorá bola pre svoje ideály popravená nacistami a jej meno zneužila komunistická ideológia. Pri tvorbe týchto piesní nachádzala Gabriela inšpiráciu v piesňových zbierkach Pavla Popelky Řečeno písní: Lidové písně ze Strání a z knihy Písně moje, písně…, zbierky slovenskej ľudovej poézie, ktorú vybral a usporiadal Andrej Melicherčík. Slová piesne Odchod na smrt sú zložené z úryvkov listov, ktoré Marie posielala domov z väzenia. „Gabriela Vermelho se stala kongeniální součástí představení a spolu s představitelkami obou Marušek mu vdechla duši svou hudbou inspirovanou lidovými písněmi,“ uzatvára Martin Dvořák, režisér Marušky.

 

 

Práca na hudbe pre filmové spracovanie Balady pro banditu – Bandité pro baladu (2022) – bola výrazne ovplyvnená Gabrielinou skúsenosťou s divadelnou inscenáciou, v ktorej dvanásť rokov zosobňovala čarodejnicu Evu. „Vladimír Morávek mne po této dlouhé spolupráci oslovil ke zcela novému zhudebnění textů Milana Uhdeho složených pro původní a legendární představení provázkovské Balady pro banditu. Bylo pro mě velkou výzvou pracovat se známými texty bez Štědroňovy hudby. Ale nakonec mi byla i ta až intimní známost skvělým průvodcem při komponování úplně nové hudby, která dává Uhdeho textům trochu odlišný kontext,“ dodáva Gabriela.

 

 

A prečo sa tieto dva hudobné obsahy ocitajú na spoločnom albume? Oba projekty pojí silná inšpirácia folklórom, rovnako nesú oba typický rukopis svojej autorky a interpretky. Oba projekty sú tiež inšpirované divadelnou predlohou a transformované do filmovo-hudobnej podoby. Tieto hudobné projekty se tak vzájomne dopĺňajú vytvárajú na albume kompaktny celok. Gabriela Vermelho si na albume okrem jej blízkych sláčikových nástrojov vyskúšala aj quitalele, elektrickú gitaru, lýru alebo kravské zvonce a všetko samozrejme prepojila svojimi plnými vokálmi a spevom. Konečný tvar dal nahrávke finálny mix, na ktorý Gabriela oslovila dve veľké osobnosti –⁠ Alexeja Charváta (Bandité pro baladu) a Iva Viktorina (Maruška). Všetko tak dostalo konečný, neobvyklý a sceľujúci tvar. Oficiálny krst albumu „Rok ticha“, ktorý vyšiel v košickom vydavateľstve Hevhetia, prebehne v sobotu 11. mája 2024 v pražskom klube Jazzdock, kde sa Gabriela Vermelho predstaví spolu so sláčikovým kvartetom Gadrew Way.

Album „Rok ticha“ si môžete vypočuť napríklad tu.

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

Foto: Petra Turková

 

Esprit 2023

Galéria

Prečo by rok 2024 nemohol byť Rokom ticha?

 

 

Ďalšie články

Jazz na Konzervatóriu v Košiciach: Saxofonista Ján Kopčák odovzdáva skúsenosti a vedomosti študentom
Ako študent sa vzdelával na prestížnych hudobných školách v Európe. Svoje skúsenosti a vedemosti sa...
Recenzia CD: Wicked Heads - Superheroes
The Cure, troška Nicka Cavea, experimentálny zvuk gitár a zvonkohier, charizmatický ženský...
Recenzia CD: Miloš Železňák, Anna a Vtáčiky
Ako neobyčajne znie názov tohto projektu Miloša Železňáka tak je aj jeho obsah ojedinelým,...
Recenzia CD: Kari Sál - Betesda
Prestížne obsadený album Betesda speváčky Kari Sál, vlastným menom Karina Srocka, je...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...