Príbehy majstrov saxofónu - Don Byas

Príbehy majstrov saxofónu - Don Byas
jazz.sk

Carlos Wesley “Don” Byas sa narodil 21. októbra 1912 v Muskogee, Oklahoma. Ako dieťa z muzikantskej rodiny už v mladom veku začal hrať na husliach, klarinete a následne alt saxofóne, podľa vzoru svojho prvého idolu - multiinštrumentalistu Benny Cartera.

 

Na tenor prešiel ako 20-ročný, keď odišiel na West Coast (západné pobrežie) a v 1937 sa presídlil do New Yorku, kde sa v priebehu pár rokov stal jedným z najvýznamnejších tenor saxofonistov.

Sonny Stitt sa vyjdaril o pozícii Byasa medzi ostatnými saxofonistami nasledovne: “Pre rokmi bola tá hra skutočne nebezpečná, išlo doslova o krk. Viete si predstaviť Lester Younga, Coleman Hawkinsa, Chu Berryho, Don Byasa a Ben Webstera na jednej a tej istej malej jam session? A hádajte, kto súboj vyhral? Lebo to to skutočne bol saxofónový súboj. Don Byas odkráčal so všetkým.”

 

Byas bol hlboko zakorenený vo swingu, no jeho cit pre nové štýly ho v roku 1941 priviedol do Minton’s Playhouse, kde spolu s ostatnými hudobníkmi (gitarista Charlie Christian, klavirista Thelonious Monk, bubeník Kenny Clarke a iní) spoločne na jam sessions prispeli ku zrodu bebop-u. Sám “kráľ bebopu” Charlie Parker spomínal, že Byas “hral všetko, čo bolo treba zahrať”.

 

Živá nahrávka z jednej jam session v Minton’s v 1941:

(obsadenie Gillespie - tpt, Byas - ts, Kenny Kersey - p, Nick Fenton - b, Kenny Clarke - ds)

 

 

V tom istom roku dostal Byas významnú ponuku - prebrať miesto tenor saxofonistu u Counta Basieho po Lesterovi Youngovi. U Basieho Don zostal až do novembra 1943, kedy sa rozhodol ďalej pokračovať v menšom zoskupení a ako hosťujúci sólista.

Vo februári 1944 sa zúčastnil ako člen kapely Colemana Hawkinsa na nahrávaní 6 skladieb, ktoré sú považované za prvé bebopové nahrávky - Woody ‘N You, Yesterdays atď. Jeho spolupráca s Hawkinsom pokračovala, keď sa v máji 1944 stal na krátku dobu súčasťou Hawkinsovho zoskupenia “Sax Ensemble”. Don taktiež spolupracoval s jednou z hlavných osobností bebop-u, Dizzym Gillespiem, s ktorým v januári 1945 nahrali skladby Be-Bop, Good Bait a Salt Peanuts.

 

Byasova popularita rástla, jeho hit “Laura” z rovnomenného filmu dosahoval prvé miesta v rebríčkoch, a v roku 1946 dostal pozvanie ako sólista Don Redman Orchestra na turné po Európe. Saxofonista ponuku prijal a tak sa dostal do Dánska, Belgicka, Švajčiarska a Nemecka. Po tomto zážitku sa Don, ako niektorí ďalší členovia orchestra “zabudol” vrátiť späť cez Atlantik.

Po pár vystúpeniach v Belgicku a Španielsku sa nakoniec saxofonista natrvalo usadil v Paríži. Okamžite dostal nesmierne množstvo ponúk na nahrávanie. Počas nasledujúcich rokov Byas aktívne vystupoval a nahrával po celej západnej Európe, až kým sa v roku 1961 nepresťahoval do Holandska, kde sa oženil. Naďalej však pokračoval v cestovaní a hraní, častokrát s navštevujúcimi americkými muzikantami. Art Blakey, Duke Ellington, Dizzy Gillespie, Bud Powell a Ben Webster boli jedni z mnohých, ktorí pri ich Európskych turné spolupracovali s Don Byasom ako hosťujúcim sólistom.

 

Don sa do USA vrátil už iba jediný krát, v roku 1970, ako sólista na Newport Jazz Festival. O dva roky na to, 24. augusta 1972, ako 50 ročný umrel na následky rakoviny pľúc.

 

Don Byas sám o sebe vždy hovoril, že jeho najväčším vplyvom bol klavírista Art Tatum: “Nemám žiadný vlastný štýl, ja jednoducho fúkam ako Art".

Kto vie, ako by sa vyvíjala jazzová scéna po roku 1946, keby Don ostal v USA a neusadil sa v Európe. Jedno je isté - Don Byas bol veľmi podceňovaným velikánom, ktorý sa napriek svojmu krátkemu pôsobeniu na americkej jazzovej scéne jednoznačne zaradil medzi legendy jazzového saxofónu.

 

Martin Uherek
www.martinuherek.com

 

 

Ďalšie články

Kde sa vzali Hipsteri?
Určite ste sa s nimi už stretli. Ležérne oblečenie zo sekáča, na očiach wayfarerky (pre...
6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
Top 5: Jazzový saxofón swingu a bebopu
V dejinách akejkoľvek oblasti vždy existuje niekoľko osobností, niekoľko udalostí, niekoľko...
Jazzman týždňa: Benny Goodman
  Benny Goodman bol americký jazzový a swingový hudobník, klarinetista a kapelník. Často...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...