Rádiohlavy a jazz

Rádiohlavy a jazz
Peter Motyčka

Jazz (a hudba či umenie všeobecne) nepatria k olympijským disciplínam, v rámci ktorých je možné určiť jasného víťaza, no napriek tomu sa začiatkom roka objavujú bilancujúce ankety najlepších (aj jazzových) nahrávok uplynulého roka. Jedenásty krát sa bude na pôde verejnoprávneho rozhlasu rozhodovať o jazzovom albume roka v rámci žánrových kategórií Radio_Head Award 2023. Jazz sa tak zaradil k žánrovým popoluškám, podobne ako folk, metal, world music či klasická hudba.

 

Zloženie odbornej poroty, rozhodujúcej o víťazovi, ostáva v tejto chvíli ešte tajné, no známymi sú od dnešného dňa finalisti, ktorí prešli sitom prvého kola. Práve oni sa budú počas nasledujúcich troch týždňov uchádzať o priazeň porotcov a jeden z nich si v rámci slávnostného odovzdávania cien Radio_Head Awards 2023 v piatok 15. marca 2024 odnesie rádiohlavovú sošku. A kto sa vlastne prebojoval do finále? Nespomínam si, že by mal počas uplynulých ročníkov nejaký z domácich umelcov dvojicu albumov, no trubkárovi a bandlídrovi Lukášovi Oravcovi sa to tento rok podarilo. Len pripomeniem, že Oravec si rádiohlavovú sošku odniesol pred niekoľkými rokmi za album „Light of Blue“ (2020) svojho medzinárodného zoskupenia Lukáš Oravec Orchestra. S rovnakým ansámblom dnes predstavuje nahrávku „THE SUN“ (Lukáš Oravec Records), ku ktorej prizval aj legendárneho amerického perkusionistu Sammyho Figueroa. Okrem toho sa Oravec uchádza o priazeň porotcov vynikajúcim albumom „HOPE“ (Lukáš Oravec Records) svojej komornejšej kapely Lukáš Oravec Quartet feat. Jerry Bergonzi. Netreba zabúdať, že aj za album „Movin' Spirit“ svojho kvarteta si už Oravec do svojej Siene slávy pridal Radio_Head Award. V každom prípade to bude ťažká voľba...

 

 

Najvážnejším Oravcovým rivalom a súperom bude klavirista jeho kvinteta (aká náhoda…?) Alan Bartuš. Ten na svoj nedávny album „Born In Millennium“ (Challenge Records) prizval nielen bubenícku extratriedu Gregoryho Hutchinsona, ale tiež na ňom ponúkol sériu nápaditých autorských kompozícií. Po ich vypočutí snáď nikomu nenapadne premýšľať o jazzovom mainstreame ako o mŕtvom a neproduktívnom smerovaní. Bartuš si momentálne brúsi ostrohy na americkej akademickej pôde a predovšetkým získava množstvo nových skúseností v newyorských kluboch. To bezpochyby zdvihne jeho kredit, no teraz musí porotcov presvedčiť svojím posledným albumom. Bravó, Alan!

 

 

Dvojica posledných albumov finálového výberu ostáva ukotvená na domácej scéne. Flautistka a skladateľka Sisa Michalidesová poňala svoj nový projekt „Drops of Me“ (LP Studio) naozaj komorne a akusticky, keďže si naň prizvala len harfistku Máriu Kmeťkovú a hráča na akustickej gitare Pavla Berezu (a v troch skladbách hosťujúceho basgitaristu Roberta Vizváriho). Album „Normal“ (HLAVA XXII) jedného z minuloročných jazzových víťazov Radio_Head Award Nikolaja Nikitina je naopak monumentálnejším a angažovanejším posolstvom, ktorým sa autor snaží preklenúť hranice konvencií ako aj prepájať hudby ľudové, klasické či elektronické.

 

 

Kým budú spomedzi tejto „veľkej päťky“ porotcovia v najbližších troch týždňoch vyberať, nám ostatným sa oplatí siahnuť nielen po tomto výbere, ale aj po ďalších domácich nahrávkach minulého roka. V rámci hlavných kategórií napríklad aj po singli Come And Get It, ktorým sa dvojica Lash&Grey prepracovala medzi finalistov kategórie Skladba roka 2023. Za masteringom skladby stojí legendárny Američan slovenského pôvodu Vlado Meller a okrem dvojice sa tam mihnú aj bubeník David Hodek či klávesák Martin Majlo Štefánik. Za vypočutie však stoja aj finalisti ďalších kategórií a za všetkých spomeniem aspoň jedného: v rámci World Music sa o priazeň uchádza projekt „SĽUK: Pašie – Príbeh o človeku a zemi“, za ktorého hudobnou zložkou stojí excelentný huslista, skladateľ a aranžér Stano Palúch.

 

 

Autor: Peter Motyčka

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Poznáme výhercov ceny Radio_Head Awards 2017: V kategórii Jazz si odniesla sošku kapela Bashavel
Už desiaty rok spájajú svoje sily subdivízie Slovenského rozhlasu, rádiá FM a Devín, aby ocenili to...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...