Reportáž: Juraj Griglák, Eugen Vizváry a Poogie Bell v Divadle Aréna

Reportáž: Juraj Griglák, Eugen Vizváry a Poogie Bell v Divadle Aréna
Dávid Oláh
V stredu 24. apríla sa uskutočnil ďalší zo série koncertov v bratislavskom Divadle Aréna. Vystúpila kapela excelentného slovenského kontrabasistu a basgitaristu Juraja Grigláka. Do tria si pozval svojho dvorného klaviristu Eugena Vizváryho a bubeníka svetového formátu – Poogieho Bella.
 
Takto pred rokom v Divadle Aréna vystúpil Poogie Bell Band v obsadení kvarteta. Išlo o výnimočný hudobný zážitok, takže očkávania pred koncertom tria boli vysoké. A už teraz môžeme prezradiť, že boli naplnené do bodky.
 
Hudobný program večera bol veľmi pestrý. Odzneli kompozície Eugena Vizváryho aj Juraja Grigláka. Úvodná téma bola z pera Vizváryho – „Train To The New Village“ z jeho najnovšej dosky Part Two: For Jaco. Groovujúca modálna kompozícia v sebe niesla jasné odkazy na legendy ako Herbie Hancock, Chick Corea či Kenny Kirkland. Trio bolo vynikajúco zohraté a krásne spolu komunikovalo. Nasledovala nová téma Juraja Grigláka, ktorý ju skomponoval konkrétne pre toto koncertné turné. Ako už hovorí samoný názov „Easy“, skladba má lightový feeling s peknou melodickou a basovou linkou. Vizváry tu veľmi dobre zvolil zvuk Rhodesu, ktorý sa tu náramne hodí. Po krátkom, výstižnom sóle klávesov pokračoval Griglák, ktorý sa úžasne vyhrával s rytmom a tónovým materiálom. Poogie Bell vynikajúco podporil svojich sidemanov. Kapela hrala ako vždy vynikajúco. Zazneli skladby ako „Amelia“, „Slepovica“, ale aj horúce novinky, ktoré sa chystá kapela aj zvečniť na CD. 
 
O vynikajúcich hudobných výkonoch týchto pánov by som mohol písať veľmi veľa, keďže ich vysoké umelecké kvality veľmi dobre poznáme, na tomto koncerte ma zaujal hlavne pokoj a pohodová atmosféra, ktorá „sršala“ z celej kapely. Akoby na pódiu stáli deti, ktoré majú radosť zo spoločnej hry a zo vzájomnej prítomnosti. Táto pohoda a dobrá nálada sa preniesla na publikum už pri prvom hovorenom vstupe Grigláka, ktorý nás pobavil. Mikrofón si vzal do ruky aj Poogie Bell, ktorý sa poďakoval svojim spoluhráčom za toto turné, vynikajúce výkony a prezradil nám, že na Slovensku máme výnimočne vnímavé a pozorné publikum, ktoré si veľmi obľúbil. Sympatický bol Poogieho úprimný prejav, moderátorský talent a „entertainment“ – vyhadzovanie paličiek nad hlavu, figliarsky smiech, radostné výkriky v neopakovateľných hudobných momentoch, ale aj úprimná radosť z hrania.
 
Koncert tria Juraja Grigláka opäť priniesol tú najvyššiu kvalitu, či už išlo o dramaturgiu, hudbu, jej interpretáciu, alebo o sólistické výkony celej kapely. Už teraz sa teším na CD, ktoré toto trio chystá, a samozrejme ďalšie jazzové koncerty v tomto krásnom kultúrnom prostredí. 
 
 
Dávid Oláh
 

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Eugen Vizváry: Vďaka albumom spoznáva človek sám seba
Stretol som sa so slovenským hudobníkom, klaviristom a skladateľom Eugenom Vizvárym. Hovorili sme...
Eugen Vizváry debutuje s albumom Part One
Jeden z najvyhľadávanejších slovenských klavíristov, Eugen Vizváry sa dočkal svojho debutového...
Večer najlepšieho slovenského jazzu po prvýkrát v televízií: Esprit 2017 v nedeľu na Dvojke
Tí z vás, ktorí osobne nestihli, alebo by si radi pripomenuli tohtoročný Esprit 2017, slávnostný...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...