Report: Krst nového CD Pavla Bodnára

Report: Krst nového CD Pavla Bodnára
Miroslav Bachura

Realita je taká, že jazzových albumov s autorskou hudbou vychádza ročne na Slovensku ako šafranu. O to väčšiu radosť by mal mať tuzemský fanúšik z každého profesionálne zvládnutého počinu. Najnovším kusom do zbierky slovenského jazzu je album Kolobeh dňa a noci klaviristu a skladateľa Pavla Bodnára, ktorý sa dočkal štvrtok 14. marca svojho krstu.

 

Našťastie, ani desivo vyzerajúca kalamita nezabránila niekoľkým desiatkam priaznivcov dobrej hudby doraziť vo štvrtok večer do priestorov bratislavského Véčka a spoločnými silami osláviť pôrod albumu Kolobeh dňa a noci. Po Bodnárovom boku sa predstavila speváčka Monika Masarovičová, autorka i interpretka všetkých textov na albume, flautistka Ivica Gábrišová, na rytmiku si posvietila dvojica Milan Ruček (bicie) a Vlado Máčaj (kontrabas). Repertoár koncertu, natlačený do asi 45 minútového setu, pozostával výhradne zo skladieb novej dosky. No a čo za hudbu to vlastne Pavol Bodnár priviedol na svet? Kapela sa na novom albume drží výhradne vo vodách spievaného jazzu. Treba však povedať, že skladby sa celkom vkusne vymykajú mantinelom žánrového mainstreamu. Miesto tradičného lesku štandardov sa publikum dočkalo melancholických nálad v prevažne pomalších tempách, osobné texty a zamatový výraz Moniky Masarovičovej v spojení s komorným obsadením dali vystúpeniu intímnu útulnú patinu. V aranžmánoch vyšlo miesto pre každého zo sólistov, medzi ktorými vynikala práve Bodnárova úsporná klavírna hra. Kapele to najviac svedčalo v skladbách ako Sorrow či Agátový vánok, kde sa okrem jazzových postupov kde tu vyskytli i nálady world music či bohaté zvukomalebné plochy. Treba dodať, že práve jednota výrazu introspektívnych textov a hudby robí skladby presvedčivými, skutočnými. Žiadne kalkulácie, žiadne lacné efekty, žiaden exhibicionizmus. Nuž, mini-koncert nám teda ubehol ako voda a publikum sa mohlo spokojne presunúť k poháru vína a bohatému občerstveniu. Syrová nátierka s olivami by si zaslúžila osobitnú recenziu, ale to na stránky jazzového portálu hádam nepatrí.

 

Doplňme ešte niekoľko obligátnych informácií. Kolobeh dňa a noci je celkovo druhým profilovým albumom Pavla Bodnára. Okrem vyššie spomenutého obsadenia sa na nahrávke podieľali i ďalší hudobníci, menovite Michal Sťahel (violončelo), Miloš Valent (husle) a Roland Šebesta (klarinet). Tí sa, žiaľ, na koncerte nemohli pre pracovné dôvody predstaviť. Album vyšiel pod hlavičkou vydavateľstva Hevhetia, úlohu krstného otca si vzal na plecia hudobný publicista Juraj Kušnierik. Tak. Albumu Kolobeh dňa a noci už len zaželať veľa úspechov a priaznivcov, ideálne na ďalších koncertoch.

 

Miroslav Bachura  

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...