Rok jazzmana Markoviča

Rok jazzmana Markoviča
jazz.sk

Saxofonista Štěpán Markovič oslávi na konci októbra 53. narodeniny. Jeho posledný rok mu priniesol úspech a ako sám hovorí "bohumilú radosť" v podstate vo všetkých projektoch, ktorých sa dotkol. Žije v umelecky štýlovom byte v podkroví len pár krokov od hradu Karlštejna, chodí na dlhé prechádzky so svojím maďarským stavačom Charliem, vyučuje študentov konzervatória, stále viac a viac koncertuje a pracuje na nových hudobných projektoch.

Už v začiatkoch svojej jazzovej hudobnej dráhy sa veľmi rád púšťal do experimentovania s hudobnými žánrami, spájal jazz, rock, funky. www.lachout.com), kterou v pondělí 17.">Dôkazom môže byť napríklad jeho posledná platňa Markovič & Gulo čar - Rhytm (k dostaniu na www.lachout.com), ktorú v pondelok 17. Októbra na Hrade pokrstil prezident Klaus. Markovič tu spojil svoju jazzovú orientáciu s brnenskú funkovej rómskou kapelou Gulo čar, hoci samotný projekt bol podľa jazzmana pôvodne "krokom do neznáma". Tento rok spolu s niektorými členmi tejto skupiny začal točiť v Sonu Milana Cimfeho ďalšie album. Do konca roka by mal ešte vyjsť album z koncertu "Jazz na Hrade", kde pedagóg Markovič predstavuje svoj projekt Saxtet, ktorý tvoria nadaní študenti konzervatória. To sú "len" tri (prinajmenšom) rozpracované dosky počas jedného roka.

S menovanou kapelou Gulo čar prebehlo tento rok niekoľko spoločných koncertov v Čechách i na Morave, vystúpili napríklad pred slávnou Minou Agossi v Českých Budějoviciach, podporili celoštátne stretnutie detských domovov v Uherskom Hradišti.

V júli a auguste tohto roku zrealizoval Štěpán Markovič svoju myšlienku na koncerty v blízkosti hradu a prebehol nultý ročník "Jazzu na Karlštejne". Samotný cyklus pravidelných Markovičových vystúpení kúsok od hradnej brány odštartoval veľkým koncertom priamo na karlštejnskom nádvorí. Večer venoval svojmu hudobno-pedagogickému projektu Saxtet, ktorý vedľa Ondreja Štveráčka a Tomáša Baroša podporil aj husľový virtuóz Martin Válek. Na karlštejnskom festivale sa začala formovať aj študentská kapela nádejného speváka Dušana Marka so stálym hosťom Štefanom Markovičom, ktorých vystúpenie ohromilo aj herca Karla Rodena.

Zrejme najúspešnejší český herec súčasnosti Karel Roden je veľký milovník jazzovej muziky. Navyše ho s jazzmanom Markovičom spája dlhoročné priateľstvo. Spolu tiež v septembri na hercovom statku zorganizovali prvý jazzový večer. Akcia s názvom "Jesenné jazzový večer u Karla Rodena" bola určená pre verejnosť. Strhujúcu trojhodinovú show jazzmana a jeho kapely Balkan Dynasty, zakončil jam session, ktorého sa zúčastnila vedľa hostiteľa akcie aj Lucie Bílá.

Pedagogický projekt Saxtet v máji odštartoval juhočeský South Bohemia Jazz Fest v Týne nad Vltavou, v domácom prostredí Štepána Markoviča. Tento rok tiež prebehlo niekoľko prvých vystúpení s herečkou a speváčkou Chantal Poullain. Koncertný program obsahujúci slávnej francúzskej šansóny Markovič upravil pre svoje jazzové trio.

V októbri bol Markovič pozvaný prezidentom na Hrad, aby tu svojím projektom "Re-union" s Jurajom Bartošom pripomenuli úspešný koncert v roku 1994 v Redute. Ten sa vtedy konal pri príležitosti návštevy Billa Clintona, s ktorým vzniklo aj spoločné album. Tohtoročný koncert Štefana Markoviča "Jazz na Hrade" musel byť dokonca kvôli veľkému záujmu presunutý do Španielského sálu. Hosťom koncertu bol Laco Deczi.

"Ak chce byť niekto jazzman, musí žiť ten jazzový život ..." Toto sú slová, ktorými možno úspešnosť projektov Štefana Markoviča vysvetliť.

Zdroj: www.stepanmarkovic.cz

Galéria

Rok jazzmana Markoviča

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...