Senzácia súčasného jazzu na bratislavských džezákoch: Funk-jazzový Ghost-Note s basgitaristom MonoNeonom ako headlineri piatkového večera

Senzácia súčasného jazzu na bratislavských džezákoch: Funk-jazzový Ghost-Note s basgitaristom MonoNeonom ako headlineri piatkového večera
Peter Baláž

Funk-jazzový Ghost-Note s basgitaristom MonoNeonom budú headlinerom prvého večera Bratislavských jazzových dní Slovenská sporiteľňa 2019. V piatok 25. októbra otvorí festival v Inchebe svojím koncertom projekt Tibor Feledi Kairos Quintet, minuloročný víťaz súťaže mladých talentov.

 

Kapela Ghost-Note koncertuje od roku 2015, vďaka svojmu odvážnemu zvuku a muzikantskému majstrovstvu, ktoré predvádzajú na pódiu, majú obrovský úspechom už od začiatkov. Debutový album Fortified sa ihneď po vydaní dostal na prvé miesto iTunes Jazz Chart, podobne ako minuloročný dvojalbum Swagism.

Ghost-Note, americkú funky, hip-hop jazzovú formáciu, tvoria poprední hudobníci. Hviezdou kapely je aj famózny basgitarista MonoNeon, jeho svojský štýl pochválil aj Marcus Miller. No najväčšiu poctu dostal od Princea, ktorý ho pozval do svojej kapely. Aj bubeník Robert Sput Searicht a perkusionista Nate Weth patria medzi špičkových hudobníkov súčasnosti, so Snarky Puppy vyhrali tri Grammy. Robert Sput Searight okrem Snarky Puppy hrával aj s Herbiem Hancockom a Kendrickom Lamarom. Zo stálej zostavy Ghost-Note s Princeom hrával aj baritón a tenorsaxofonista Sylvester Onyejiaka, známy aj zo skupiny Quantic. Altsaxofonista Jonathan Mones je členom Funky Knuckles. Na Bratislavských Jazzových Dňoch Slovenská sporiteľňa Ghost-Note doplní gitarista Peter Knudsen.

 

Ghost-Note

 

MonoNeon & Ghost-Note

 

V piatok 25. októbra sa na festivale premiérovo predstaví aj Jonah Nilsson z projektu Dirty Loops a mladý francúzsky skladateľ a gitarista Paul Jarret, ktorý bude v Bratislave koncertovať spolu s jedným z najvplyvnejších amerických bubeníkov Jimom Blackom. Na hlavnom pódiu sa predstaví aj kapela Tibor Feledi Kairos Quintet, ktorá vyhrala súťaž mladých talentov BJD 2018. Vo svojej hudby kombinuje groove a jazzové prvky s vplyvom elektroniky, fusion či improvizácie. Okrem víťazstva na Bratislavských jazzových dňoch získala aj cenu Jazzový album roka v rámci Radio_Head Awards 2018.

 

45. ročník Bratislavských jazzových dní Slovenská sporiteľňa 2019 sa bude konať od 25. do 27. októbra v bratislavskej Inchebe. Na festivale bude koncertovať aj stúpajúca hviezda svetových pódií Cannie Han a Salvador Sobral, víťaz Eurovízie, ktorého nový jazzový album debutoval na prvých priečkach vo viacerých krajinách. Organizátori pripravili aj špeciálny otvárací koncert, fanúšikovia si budú môcť vypočuť Ľudové Mladistvá a ich hostí už 17. septembra vo Vodnej veži. Viac informácií je k dispozícii na www.bjd.sk, vstupenky v predaji v sieti Ticketportal.

 

Tlačová správa

 

 

 

Ďalšie články

Piatok na BJD 2017: Hviezdy hľadajte doma
Ak existuje niečo ako „štandardný“ BJD večer, jeho tohtoročné piatkové vydanie z 20. októbra ním...
BJD 2015: Piatok ponúkol pestrú kombináciu fusion, moderného jazzu a veľkého zvuku
V piatok 23.10. hostila Incheba 41. ročník najznámejšieho slovenského jazzového festivalu...
Jarné bratislavské jazzové dni 2016: Mladosť, duša, i technológie
Z tohtoročných Jarných bratislavských jazzových dní, ktoré sa konali 2. júna 2016 v priestoroch...
Sobota na BJD 2019: Pestrý večer venovaný "women in jazz" bol plný pôvabu, hlbokých emócií a vášne
Druhý deň bratislavských jazzákov bol venovaný ženám. Je to podľa mňa krásne, že sa dostalo toľkej...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...