Šokujúca správa pre svetový jazz: Vo veku 49 rokov zomrel trubkár a skladateľ Roy Hargrove

Šokujúca správa pre svetový jazz: Vo veku 49 rokov zomrel trubkár a skladateľ Roy Hargrove
Dávid Oláh
Iba minulý rok vystupoval so svojim kvintetom ako headliner na BJD. O rok neskôr, v sobotu 3. novembra 2018 sa umelecká obec po celom svete dozvedela šokujúcu správu o jeho smrti. Trubkár, skladateľ a aranžér Roy Hargrove už nenapíše ďalšiu krásnu kompozíciu a bohužiaľ nás už nikdy nepoteší svojim originálnym štýlom hry na trúbke. Zomrel v piatok 2. novembra, príčinou jeho smrti bola srdcová zástava.
 
Roy Hargrove patril k strednej generácii elitných trubkárov a skladateľov svetovej jazzovej scény. Spolupracoval s celou plejádou umelcov ako Herbie Hancock, Erykah Badu, Common, D´Angelo, Christian McBride, Kenny Garrett, Marcus Miller, David Kikoski, Roy Haynes a mnohí ďalší.
 
Jeho kariéra sa začala v 90. rokoch minulého storočia, objavil ho jeho starší kolega Wynton Marsalis počas štúdia na strednej škole. Hargrove spolupracoval s kapelou Marsalisa a následne sa zoznámil s ďalšími špičkovými hudobníkmi. Po prvom roku štúdia na Berklee College of Music vydal svoje vlastné albumy, ale aj pôsobil v kapelách Sonnyho Rollinsa, Oscara Petersona či Jackieho McLeana. V roku 2000 aranžoval a hral na doske Mama´s Gun speváčky Eryki Badu. Taktiež na ikonickej platni D´Angela s názvom Voodoo. V roku 2002 bol sidemanom Herbieho Hancocka na albume Directions in Music: Live at Massey Hall
 
 
Dvojnásobný výherca prestížnej ceny Grammy awards, velikán moderného jazzu pokračoval vo svojej bohatej umeleckej dráhe až do posledných dní svojho života.
 
Dávid Oláh
 

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...