Štedrá nádielka hviezdnych mien v Porgy & Bess

Štedrá nádielka hviezdnych mien v Porgy & Bess
Maros Pavlik

Do viedenského klubu Porgy & Bess je to z Bratislavy len hodina cesty autom. Nie je to však jediný dôvod, pre ktorý sa stal klub vyhľadávaným dejiskom špičkových jazzových koncertov aj pre slovenské publikum. Hudobný klub sa nachádza v úplnom centre rakúskej metropoly, len pár minút chôdze od Stefansplatzu či Stadtparku. Z Porgy & Bess prinášame na našich stránkach často reportáže z koncertov a rozhovory s hudobníkmi.

Dôvodov vysokej návštevnosti klubu je viac. Špičkový zvuk v podzemných, drevom obložených priestoroch, klubová intimita, predovšetkým však mimoriadne atraktívna dramaturgia. Je pravda, že niektorí z interpretov, vystupujúcich v Porgy & Bess, účinkujú v rámci jedného turné zároveň aj na koncertoch v Bratislave, Brne či Prahe. S tým rozdielom, že tie sa konajú prevažne vo väčších hudobných sálach, kde poslucháč postráda bezprostredný kontakt s účinkujúcimi. Ako príklad možno uviesť koncert Johna McLaughlina, ktorý pred rokom so svojimi The 4th Dimension zaplnil po dva večery klub s maximálnou kapacitou štyristo ľudí. Priznajme si, že pravdepobnosť vidieť „klubák“ legendy takého kalibru v sálach do tisíc divákov nie veľmi vysoká. Pravdou tiež je, že hviezdnosť účinkujucich sa sa odráža i na cene vstupného. Štandardná cena lístkov sa pohybuje od 18€ (státie) do 35-45€ (sedenie), lístky na McLaughlina sa vyšplhali až 65€ (sedenie). Klub má zabezpečený aj kvalitný navštevnícky servis - obsluha baru, ktorý je súčasťou sály, ponúka občerstvenie aj počas koncertu, priamo „na place“.  Bonusom klubu je možnosť prehodiť po koncerte pár slov s účinkujúcimi. Muzikanti sa zvyknú po koncerte zdržiavať v bare, prípadne, vďaka absencii únikového východu, prechádzajú cez klub von. Šanca uniknúť fanúšikom je tak minimálna. Osobne som mal príležitosť neformálne "skecnúť" s Billym Cobhamom, ktorý sa prejavil ako zábavný chlapík. Napravil si tam u mňa dojem, ktorý zanechala vo mne spomienka na jeho odmerané správanie po koncerte na OpenJazzFeste, keď za prísneho dohľadu ochranky horko-ťažko fanúšikom podpísal niekoľko CD. Tvrdším orieškom v Porgy bol John McLaughlin, ktorý vyčkával v šatni do poslednej chvíle, kým sa klub nevyprázdni,aby unikol potencionálnym lovcom autogramov. Trvalo tak hodinu, kým snaha tých najvytrvaleších bola ocenená. 

Tento rok sa vystriedali na pódiu takí renomovaní hudobníci ako Branford Marsalis (dva večery po sebe), Randy Brecker, John Scofield & Joe Lovano, Terje Rypdal, Arturo Sandoval , Billy Cobham, Marcus Miller (dva dni po sebe), Stanley Clarke, Mike Stern, John Abercombie, John Pizarelli, Kenny Garrett, Béla Fleck, Steve Gadd.

Ani v roku 2016 dramaturgia nezľavuje z vysoko nasadeného štandardu. Len v prvých štyroch mesiacoch figurujú v programe mená ako Craig Taborn, Joe Locke, Larry Goldings Trio, Andy Sheppard, Dave Holland, Roy Hargrove, The Robert Glasper Experiment alebo Billy Cobham.

Treba však pripomenúť, že okrem slávnych overených značiek podporuje klub aj mladé domáce hudobné skupiny, či formácie zo susedných krajín. Slovenskú hudobnú komunitu tu v roku 2011 zastupoval Matúš Jakabčič, Radovan Tariška, alebo David Hodek. V roku 2011 to boli aj AMC Trio s Ulfom Wakeniusom, o rok neskôr s AMC s Randym Breckerom. V lete 2014, v rámci programu Strenger Kammer – New Sounds From Slovakia -  vystúpili Miki Skuta, Dalibor Karvay, Milan Pala, Daniel Buranovský, Boris Lenko.

Ďalšie informácie, vrátane programu, jedálneho a nápojového lístka či technického vybavenia klubu (napr. krídlo Fazioli, značka na ktorú hrá Herbie Hancock)  nájdete na stránke www.porgy.at

 

                

Esprit 2023

Galéria

Porgy
P&B publikum
P&B galeria
P&B publikum
porgydoor.jpg
porgyclub.jpg
John McLaughlin v Porgy, 2014
McLaughlin v Porgy, 2014
Andy Sheppard & Steve Swallow v Porgy
Billy Cobham v Porgy, 25.3.2015

 

 

Ďalšie články

VRAVELO SA V COTTON CLUBE - Letný vánok z Charlestonu
"Vravelo sa v Cotton Clube" je séria príbehov z obdobia jazzového veku. Sám F. Scott Fitzgerald by...
Report: Iná dimenzia Johna McLaughlina
Porgy&Bess, Viedeň, 25.11.2014   Dva dni po sebe vypredaný Viedenský klub Porgy &...
„Jazzrock chlapi“ – Koncert Simona Phillipsa v Porgy
Porgy & Bess 06.11.2017 – Simon Phillips „PROTOCOL IV“   Myslím si, že sa nikto nenahnevá...
Nik West v Porgy & Bess: 'It's funky, baby!'
Obyčajne nemám vo zvyku využívať „americké“ frázy aby som niečo expresívne vyjadril, tu sa však...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...