Summer Time Music – poď sa učiť od tých najlepších!

Summer Time Music – poď sa učiť od tých najlepších!
Peter Motyčka

Kontrabasista Robert Balzar, saxofonista Ján Kopčák, bubeník Dano Šoltis, klavírista Daniel Špiner či speváčka Katarína Koščová: títo umelci budú viesť tretí ročník letnej školy pre mladých hudobníkov Summer Time Music v Dolnom Kubíne. Individuálne hodiny, skúšky kapiel, jamsessions, či koncert lektorov v kaštieľskom parku a koncert účastníkov na námestí. A ešte čosi viac.

 

Letná škola pre hudobníkov nad 15 rokov prebehne od 10. júla do 15. júla v priestoroch hotela Orava v Dolnom Kubíne. Cieľovou skupinou sú predovšetkým študenti (či budúci študenti) konzervatórií a umeleckých akadémií, prihlásiť sa však môžu aj absolventi a učitelia Základných umeleckých škôl. Rovnako je možná účasť ako pozorovateľ otvorených skupinových workshopov. Tie povedú okrem lektorov aj hostia – Štefan Žembéry a Tomáš Balák, ktorí účastníkom priblížia zvukovú či technickú stránku života hudobníka.

 

 

Hlavnou náplňou letnej školy sú dopoludňajšie individuálne hodiny a večerné skúšky kapiel, prípadne jamsessions. V utorok večer 12. júla 7. sa na koncerte v anglickom parku Kaštieľa Kubínyi predstavia lektori, vo štvrtok zasa na námestí P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne účastníci kurzov. Vďaka Nadácii SPP môže 10 študentov získať sociálne štipendium vo výške 200 € – stačí poslať motivačný list a ukážku svojej hry na taika@plameniaky.sk.

 

Jednotlivé kurzy povedú speváčka Katarína Koščová a jej dlhoročný hudobný partner, klavirista Daniel Špinerich spoločný album „Hranica dažďa“ je skutočne osobitou umeleckou výpoveďou. Kontrabasista a basgitarista Robert Balzar je dlhoročnou oporou Dana Bártu a jeho projektu Illustratosphere, funk-rock-rapovej formácie J.A.R., pôsobil ako člen sprievodnej kapely Hany Hegerovej, ale tiež vedie vynikajúce Robert Balzar Trio. Košický rodák Dano Šoltis sa objavuje prevažne na českej scéne, kde pôsobí v triu -123 minut a vedie pozoruhodné kolektívne teleso Vertigo. Lektorom dychových nástrojov bude Ján Kopčák, absolvent Kunstuniversität Graz, ktorý pedagogicky pôsobí na konzervatóriu v Košiciach.

 

 

Prihlášky posielajte do 26.6. na: https://spectaculum.sk/sk/summer-time-music-2022

Príďte zažiť týždeň plný hudby, radosti a nových výziev. Podujatie sa uskutočňuje vďaka finančnej podpore Nadácie SPP a podporili ho tiež mesto Dolný Kubín (projekt Šanca pre všetkých), Cor Consult, Hudobný fond, Hudobné centrum, SOZA a OFZ. Za podporu ďakujeme aj Oravskému kultúrnemu stredisku a ZUŠ P. M. Bohúňa v Dolnom Kubíne.

 

https://www.facebook.com/letnaskolahudby

https://www.facebook.com/events/1058910191370777

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

Galéria

Summer Time Music – poď sa učiť od tých najlepších!

 

 

Ďalšie články

Letnú školu Summer Time Music i tento rok povedú poprední hudobníci českej a slovenskej scény
Po vydarenom pilotnom ročníku Summer Time Pop sa organizátori a lektori rozhodli i toto...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...