Svetoznámy basista trpí pokročilým štádiom svalovej dystrofie: aktivisti založili fond zdravotnej pomoci pre Victora Baileyho

Svetoznámy basista trpí pokročilým štádiom svalovej dystrofie: aktivisti založili fond zdravotnej pomoci pre Victora Baileyho

Svetoznámy americký basista, producent a umelec Victor Bailey sa prednedávnom prestal aktívne objavovať na hudobnej scéne. Je známe, že už mnoho rokov trpí syndrómom Charcott-Marie-Tooth, ktorý postupne oberá svojich nositeľov o kontrolu nad svalmi vlastného tela. Prednedávnom zorganizovali aktivisti online finančnú zbierku, ktorá má Victorovi pomôcť pokryť vysoké zdravotné náklady, spojené s touto nevyliečiteľnou chorobou.

 

Victor Bailey je významným basistom, známym najmä vďaka pôsobeniu v kapele Weather Report v jej záverečnom období v rokoch 1982-1986. V mladosti študoval na Berklee College of Music v Bostone, neskôr tam začal učiť a na tomto mieste pôsobil až donedávna, kedy musel zo zdravotných dôvodov univerzitu opustiť. 

 

V dospelosti Victor začal trpieť syndrómom Charcott-Marie-Tooth, teda zákerným druhom svalovej dystrofie. Tá ho postupne pripravovala o silu a na svojich koncertoch začal chodiť s pomocou paličky, aby odľahčil svoje oslabené nohy. V poslednom období sa žiaľ slabosť presunula už aj do horných končatín a prinútila Baileyho (dočasne) ukončiť svoju koncertnú kariéru. V súčasnosti je odkázaný na pomoc iných, ako sám hovorí v liste svojim fanúšikom:

 

"Táto správa je pre všetkých vás, ktorí ste sa divili, prečo ste ma už dlho nevideli na pódiu, je čas, aby som vás oboznámil s tým, čo sa deje. Veľmi jednoducho povedané, prestáva mi slúžiť zdravie. Posledných 25 rokov bojujem s formou svalovej dystrofie s názvom syndróm Charcott-Marie-Tooth. Určite ste si všimli, že som začal používať paličku, pretože moje nohy slabnú. Teraz začala choroba pôsobiť aj na celú hornú časť môjho tela. Moje ruky sú veľmi slabé a sú prislabé na to, aby som dokázal hrať koncerty. V súčasnosti potrebujem pomoc už aj pri bežných každodenných činnostiach, takže posledné tri mesiace žijem v zdravotnom zariadení v Newton, Massachusetts, kde sa o mňa starajú. Taktiež som prestal učiť na Berklee College of Music a už vôbec verejne nevystupujem. V tomto momente mi najviac pomôžu vaše modlitby a pozitívne myšlienky. Budem vás informovať o svojom zdravotnom stave, je možné, že sa zlepší a znovu zosilniem, takže mi prosím posielajte pozitívnu energiu."

 

Podporiť zbierku pre Victora môžete aj vy na tejto stránke.

 

Zdroj: ejazznews.com

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Smutné dni nielen pre basgitaru: Zomrel Victor Bailey
Hudobný svet bude, žiaľ, nasledujúce dni a týždne smútiť ešte o čosi viac. Nielen nás, priaznivcov...
S kým sme sa tento rok rozlúčili: Spomienka na jazzové legendy
Rok 2016 pre hudobnú obec všeobecne mimoriadne smutný, opustili nás mnohé veľké populárne mená -...
Victor Bailey pokračuje v boji s chorobou: Hudobníci pre neho zorganizovali benefičný koncert
Miestna filadelfská organizácia usporiadala benefičný koncert, spojený s finančnou zbierkou, ktorej...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...