Smutné dni nielen pre basgitaru: Zomrel Victor Bailey

Smutné dni nielen pre basgitaru: Zomrel Victor Bailey

Hudobný svet bude, žiaľ, nasledujúce dni a týždne smútiť ešte o čosi viac. Nielen nás, priaznivcov hlbokých frekvencií, jedenásteho novembra zarmútila správa o smrti basgitaristu Victora Baileyho, ktorý dlhé roky bojoval s neustále sa zhoršujúcim zdravotným stavom. Príčinou boli svalová dystrofia a Lou Gehrigova choroba spôsobujúce stratu schopnosti ovládať svalstvo a zánik nervových buniek, ktoré majú jeho činnosť na starosti. Victor mal posledné mesiace vážne problémy s dýchaním, jeho pľúca boli schopné pracovať len na pätnásť percent a jeho pohyb bol výrazne limitovaný. Zomrel vo veku 56 rokov.

 
Victorovi do konca vytrvalo pomáhala jeho rodina i hudobná verejnosť, konalo sa množstvo benefičných akcií či koncertov, organizovali sa verejné zbierky. Hádam neexistuje pre umelca-hudobníka zákernejšia choroba ako je tá, ktorá basgitaristu postihla. No ten hral a koncertoval až dokým to bolo možné, aj napriek tomu, že mu museli jeho spoluhráči pomáhať dostať sa na pódium. Jeho bojovnosť, vytrvalosť a energia bola predmetom obdivu mnohých.
 
Choroba napokon nebude tým, čím sa Victor Bailey zapíše do kolektívnej pamäte kultúrnej verejnosti, ale jeho hudba. Bol posledným basgitaristom legendárnej fusion skupiny "Weather Report". Počas svojej sólo kariéry vyprodukoval niekoľko hodín vynikajúcej originálnej tvorby plnej vražedne krkolomných basgitarových groovov, ktoré dokázal zahrať energicky, pútavo a s neuveriteľnou ľahkosťou (za všetky menujme skladbu "Kid Logic" z albumu "Bottom's Up"). Jeho úžasná hra však ďaleko presiahla hranice jedného žánru a tak jeho basu môžeme počuť v nahrávkach Sonnyho Rollinsa, Lennyho Whitea, či Michaela Breckera, ale aj Madonny, Lady Gaga, Mary J. Blige, či Stinga.
 
Obľube sa tešil aj na Slovensku. Mnohí z nás si pamätajú jeho klubové vystúpenie v bratislavskej Hlave XXII v roku 2010, či koncert s kapelou zloženej zo slovenských hudobníkov (boli to Marcel Buntaj, Michal BugalaJuraj Tatár a český Michal Žáček) v roku 2008. Neskôr sa preňho podarilo zorganizovať benefičnú akciu s názvom "Tribute to Jaco Pastorius" aj u nás.
 
Marcus Miller o ňom napísal na svojom Facebooku: "Rozprával som sa s ním pred pár dňami a povedal mi, že je hrdý na to, čo dokázal. Ako malý si chcel zahrať s Lennym Whiteom a Billym Cobhamom a vyšlo to. A nielen to. Povedal, že cíti spokojnosť." Nech žije tvoja hudba, Victor.
 
Zdroj: Facebook

 

 

Ďalšie články

S kým sme sa tento rok rozlúčili: Spomienka na jazzové legendy
Rok 2016 pre hudobnú obec všeobecne mimoriadne smutný, opustili nás mnohé veľké populárne mená -...
Victor Bailey pokračuje v boji s chorobou: Hudobníci pre neho zorganizovali benefičný koncert
Miestna filadelfská organizácia usporiadala benefičný koncert, spojený s finančnou zbierkou, ktorej...
Svetoznámy basista trpí pokročilým štádiom svalovej dystrofie: aktivisti založili fond zdravotnej pomoci pre Victora Baileyho
Svetoznámy americký basista, producent a umelec Victor Bailey sa prednedávnom prestal aktívne...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...