Swingujúce Vianoce: Nový vianočný album od slovenského swingového orchestra Fats Jazz Band je na svete

Swingujúce Vianoce: Nový vianočný album od slovenského swingového orchestra  Fats Jazz Band je na svete
Peter Baláž

Nie je jednoduché vydať album s vianočnými piesňami, ktorý by nebo gýčový alebo presladený. Fats Jazz Band pod vedením významného slovenského klaviristu, saxofonistu a aranžéra Ladislava Fančoviča, práve vydal vianočný album Swingin‘ Christmas, ktorý sa nedá opísať inak než ako svieži, vkusný a dušu pohladzujúci. V sobotu 23. novembra sa v legendárnom V-klube v Bratislave uviedla do sveta nová nahrávka, ako inak, vianočným punčom.

 

Kapelník Fats Jazz Bandu Ladislav Fančovič o albume povedal: „Som nesmierne rád, že sa nám podaril nahrať album, ktorý obsahuje štyri či päť veľmi známych amerických vianočných piesní, ale zvyšok CD sú úplne neznáme a dokonca aj dve české zimné piesne. Málokto si vlastne uvedomuje, že piesne ako „Let It Snow“ alebo „Santa Claus Is Coming To Town“ či „White Christmas“  vznikli vlastne v období vrcholiaceho swingu. Aranžmány, ktoré na CD nájdete sú transkripciami originálnych nahrávok z 30. až 50. rokov. V niektorých prípadoch bolo nutné Fats Jazz Band dokonca rozšíriť o hosťujúcich hudobníkov, aby sme zachovali pôvodný aranžmán väčšieho orchestra. Na CD sme použili aj niekoľko typicky vianočných, veselých nástrojov ako roľničky, zvonkohru, čelestu či vibrafón. Som nesmierne rád, že sa nám podľa mňa podarilo urobiť vkusný, hravý a pritom profesionálne dotiahnutý album, z ktorého je cítiť dlhoročnú prípravu a ktorý nebol šitý horúcou ihlou na poslednú chvíľu.“

Na novom albume Swingin‘ Christmas nájdete 12 známych, ale aj menej známych, no o to čarovnejších skladieb s vianočnou alebo zimnou tematikou. Nechýbajú na ňom známe americké vianočné pieste ako „Jingle Bells“, „White Christmas“ či „Let It Snow“, ktoré sú samozrejme transkripciami nahrávok z 30. a 40. rokov, čiže sú plné čistokrvného autentického swingu alebo nežných romantických tónov. Na album Fats Jazz Band zaradil aj dve nádherné české piesne: „Jen tiše padá sníh“, ktorý pôvodne naspievala Jiřina Salačová v roku 1946 a skladbu „Jako loňský sníh“, pôvodne nahranú Arnoštom Kafkom v roku 1941 s orchestrom Karla Vlacha. Perlička na CD je skladba „Frosty The Snowman“, kedy Fats Jazz Band na moment mimoriadne opustil čisto akustické nahrávanie bez použitia playbackov a vokálne trio je „prifarbené“ rovnako, ako ho v roku 1950 nahrali spôsobom zrýchlenia magnetofónového pásu „Nat King Cole“ s vokálnym triom „The Singing Pussycats“ na svoj vianočný album. Album končí jedným z najkrajších zimných duetov, skladbou „Baby It’s Cold Outside”, ktorá vo Vás zanechá mäkký pocit ticho padajúcich snehových vločiek na strechy a stromy za oknami teplej obývačky.

 

 

Tlačová správa

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Golden Age Concert: V rytme Hot & Sweet Music v bratislavskom V-klube
V stredu 27. augusta 2014 sa zo známeho bratislavského Véčka do neskorej noci ozývali burácajúce...
Golden Age Festival 2016 - Véčko v rytme Hot Jazzu
Rytmus je náš biznis spievalo a hralo sa v preplnenej sále bratislavského V – klubu v...
Reportáž: Trnavský Jazzyk medzi kvapkami dažďa
Hudobný festival Trnavský Jazzyk, 5. a 6. august 2016 Trnavský Jazzyk sa za svojich trinásť rokov...
Report: Fats Jazz Band v Swing Café
Ani tomu nebolo tak dávno, čo v kuloároch bratislavského jazzu prebehla správa o konci...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...