Teba vrúcne milujem: Paper Moon Trio prichádza so svojim debutovým albumom

Teba vrúcne milujem: Paper Moon Trio prichádza so svojim debutovým albumom
Peter Baláž

Pôvodne ženské vokálne trio, ktoré od roku 2009 pôsobilo v hudobnom zoskupení Bratislava Hot Serenaders pod názvom Serenaders Sisters, sa ako samostatné Paper Moon Trio v roku 2016 stalo víťazom súťaže Jazz START UP. Jeho členky Barbora Medeková, Juliana Šeregiová a Andrea Kružliaková tak dostali možnosť natočiť svoje debutové CD. Nahrávka s názvom „Teba vrúcne milujem“ vychádza vo vydavateľstve Pavian Records už v piatok 7. decembra 2018.

Necelé dva roky, ktoré ubehli od víťazstva v súťaži po vydanie CD osvetľuje jedna z členiek tria Andrea Kružliaková takto: „Keďže sme ženy, mamy a každá sme už v čase výhry súťaže Jazz START UP mali malé dieťatko, nahrávanie sa posunulo až na leto ďalšieho roku. Zároveň sme medzičasom doplnili repertoár, pretože sme chceli na CD uviesť aspoň polovicu piesni slovenských a českých autorov. Nahrávka bola síce dokončená na jeseň 2017, ďalej bolo treba ešte pracovať na hudobnej postprodukcii a tak celé dielo aj s vizuálom sme dokončili na jeseň tohto roku. Je celkom milé, že v priebehu dvoch rokov okrem nového albumu do života každej z nás pribudlo aj ďalšie dieťatko.“

Názov Paper Moon Trio si hudobníčky spontánne zvolili podľa jednej z prvých piesní zo svojho repertoáru – It´s Only A Paper Moon.  Rovnako ako keď pôsobili pod umeleckým vedením Juraja Bartoša v Bratislava Hot Serenaders, snažia sa aj vo svojom novom zoskupení o prísne dodržiavanie štýlových zásad tzv. starého alebo Hot Jazzu 20. rokov minulého storočia. V repertoári tria sú však aj skladby neskoršieho obdobia 30. a 40. rokov. 

Neustála práca na sebe, zdokonaľovanie speváckej techniky i techniky modelovania hlasov tak, aby spolu ladili v close harmony štýle a intonačne aj farebne vytvárali  jeden celok, hodiny strávené počúvaním hudby i cvičením priniesli svoje ovocie a Paper Moon Trio úplne bravúrne na svojom debutovom CD interpretujú celkom 16 piesní klasického starého jazzu našej i zahraničnej proveniencie.

CD sa nahrávalo v trnavskom štúdiu Studio J pod vedením Milana Tökölyho za tak trochu neštandardných podmienok – na základe požiadaviek tria nahrávať všetko na jeden mikrofón a spev i nástroje súčasne. Podarilo sa tak dosiahnuť autentický plnokrvný zvuk a preniesť na CD atmosféru živých vystúpení tohto tria. Ako hovorí jedna z členiek tria Barbora Medeková: „Tá hudba vám rozvibruje celé vnútro. Musíte si minimálne podupkávať nohou. Krásne a kvalitné melódie, čo nesú v sebe závan starých dobrých čias, vás zaručene dostanú do pohody.“

Z celkovo 16 skladieb sú dve svojim spôsobom špeciálne. Na prvej z nich "Láska se mi vyhýbá" spolu s tromi členkami Paper Moon Trio spieva a hrá Kristína Uhlíková, ktorá s triom aj pravidelne vystupuje a stala sa umelecky aj ľudsky jeho súčasťou. Pieseň tak vďaka štvorhlasu a druhým husliam získala bohatší a iskrivejší šat. Tou druhou je titulná skladba, zaradená na samotný záver albumu. Vyniká okrem odlišného aranžmá (len klavír a spev) aj tým, že pri komunikácii s autorkou textu interpretky zistili pôvodný názov piesne, ktorý je „Neviem prečo“. Rozhodli sa však ponechať pre CD pôvodne navrhnutý názov „Teba vrúcne milujem“, aby tým symbolicky vyjadrili poďakovanie všetkým svojim blízkym a priateľom. Pri nahrávaní titulnej piesne vokálne trio podporili aj bývalí spoluhráči z BHS Zdenko Piala, Richard Fičor a Erik Jámbor.

Grafickú stránku CD vytvorila Miriana Materáková, ktorej sa podarilo invenčným spôsobom zapracovať všetky predstavy a požiadavky spievajúceho tria a vytvorila vizuál presne podľa ich predstáv.

Za všetkých, ktorí sa na nahrávaní albumu podieľali hovorí Andrea Kružliaková: „Dopriali by sme všetkým ten krásny pocit, keď môžeme spolu hrať a harmonizovať, pretože je to niečo neopísateľne čarovné. Dúfame, že sa láska, ktorú sme vložili do každej piesne, vnesie do sŕdc všetkých,  ktorí si naše CD vypočujú.“

 

Tlačová správa

Foto: Katarina Križanovičová

 

 

Esprit 2023

Galéria

cd_PaperMoonTrio_945x945_titulka.jpg

 

 

Ďalšie články

Debutová nahrávka Paper Moon Tria vykročila do sveta: Album „Teba vrúcne milujem“ zasypali stovky lupeňov ruží
Zatiaľ čo si v bratislavskom Starom meste traja zamrznutí dokazovali svoju sychravú povesť, útroby...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...