Report: The Danish Radio Big Band feat. Kálmán Oláh

Report: The Danish Radio Big Band feat. Kálmán Oláh
jazz.sk

13. október, 19.30h., Bratislava, Veľká sála Slovenského rozhlasu
 

Úvodné intro, prvé tóny, plný big bandový zvuk na zahriatie a úsmev na tvári. To je presne to, prečo som tu. Vstupná skladba dáva pocit istoty z nasledujúceho hudobného zážitku. Prichádza klavirista, hviezda večera Kálmán Oláh a zároveň komponista, ktorý vyplní dnešný priestor vlastnými skladbami.
 

Avšak po odznení druhej skladby som sa márne snažil zvukovo diferencovať jednotlivé nástroje od hlasnejšej sekcie trombónov, dúfajúc, že zvukár sediaci o dve miesta nižšie mi v tom pomôže. Nestalo sa. Bubeník musel hrať tak potichu, že miestami zanikal, pričom sa vytváral dojem nedostatočného ťahu, súdržnosti a spolupráce celej rytmickej sekcie. Vďaka nekorigovaným zvukovým nedostatkom sa lyrické pasáže Oláhových klavírnych kompozícií, kde mal autor zjavnú snahu kompozične sceľovať jednotlivé časti svojich skladieb strácali v poslucháčoch, ako v čiernej diere. Percepčná hudobná skúsenosť a predstavivosť obecenstva išla v tom momente na plné obrátky. O klavírnom zvuku jeho plastičnosti a farbe škoda hovoriť.

Dramaturgicky išlo prevažne o jednotlivé časti väčších kompozičných cyklov. Najmä v druhej polovici koncertu sa schématicky striedali plochy postavené na tématickej práci dychovej sekcie, farebnosti jej jednotlivých nástrojových skupín s prácou klavírneho tria. Zväčša v strednom tempe a menej, čo po niekoľkých skladbách mohlo priniesť menší útlm. Dokonca sám dirigent nás v miernej agónii postrašil, že nám zahrajú zvyšných sedem častí osem časťového cyklu. A niektoré aj dva krát.

 

Nemôžem posudzovať kvalitu Oláhových kompozičných celkov, nakoľko ich nepoznám, ale vďaka samotnému výberu sa javili veľmi podobne, k čomu výrazne prispela aj spomínaná zvuková absencia klavíra. Vyzdvihujem Oláhove kompozičné atribúty polymodálneho spracovania, zložené rytmy, polyrytmy a priam orientálne, s nadhľadom spracované témy. Oláhová hra s klavírnym triom je jeho doména, ktorú sme nemali šancu si vychutnať.

 

Najdokonalejším zážitkom bol samotný interpretačný prínos jednotlivých sólistov orchestra. Radosť z vlastnej hry, komunikácia s obecenstvom, zjavná kolegialita medzi členmi. Ďalej dokonalá súhra jednotlivých sekcií, intonácia, brilantná rytmická presnosť, dynamika a práca so zvukom. To všetko sú kvality Danish Radio Big Band a je badateľné, že toto teleso vykazuje pravidelnú činnosť.
Posledná a zároveň jediná skladba z iného, severského súdka, ktorá nebola z pera klaviristu Kálmána Oláha pozdvihla náladu nielen orchestru, ale aj poslucháčom. Chlapci zo severu a jedna dáma za trombónom nám tak pripravili spomienku, ako vyzerá potešenie z obyčajného, radostne naladeného mainstreamu.

Napriek všetkým spomínaným negatívam som veľmi rád, že som sa zúčastnil. Počuť v dnešnej dobe a u nás big band, sedemnásť členné teleso svetového formátu naživo s takmer 40 ročnou históriou, tomu hovorím zážitok!
 

Foto: Rudolf Baranovič

Vladimír Valentovič

Esprit 2023

Galéria

DSC_2976.jpg
DSC_2981.jpg
DSC_2984.jpg
DSC_2988.jpg
DSC_2989.jpg
DSC_2993.jpg
DSC_2996.jpg
DSC_2999.jpg
DSC_3002.jpg
DSC_3014.jpg
DSC_3016.jpg
DSC_3022.jpg
DSC_3027.jpg
DSC_3034.jpg
DSC_3044.jpg
DSC_3058.jpg
DSC_3060.jpg
DSC_3063.jpg
DSC_3066.jpg
DSC_3072.jpg
DSC_3074.jpg
DSC_3079.jpg
DSC_3083.jpg
DSC_3100.jpg

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Lukáš Oravec Quartet Bob Mintzer ALI
Trubkár Lukáš Oravec sa na slovenskej jazzovej scéne zjavil ako blesk z jasného neba. Jeho...
Jazzman týždňa: Duke Ellington
Americký skladateľ, dirigent a klavírista Duke Ellington patrí medzi najvplyvnejšie osobnosti jazzu...
Lukáš Oravec: Aranžmány, ktoré hráme, sú pre mňa asi najťažšie, aké som kedy v big bande hral
Pred pár dňami som sa stretol s trubkárom Lukášom Oravcom a pri tejto príležitosti som sa s ním...
Vo štvrtom kole Jazz START UP podporili čitatelia jazzovú tradíciu
Tento týždeň sme ukončili hlasovanie ďalšieho, v poradí už štvrtého kola súťaže Jazz START UP...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...