Top 5: Jazzové prerábky popových skladieb

Top 5: Jazzové prerábky popových skladieb
Jedným zo základných pilierov a hýbateľom jazzu je reinterpretácia už existujúcich pôvodne nejazzových skladieb. Z mnohých kresťanských spirituálov, pracovných piesní, alebo muzikálových skladieb (za všetky menujme napríklad Coltraneovu verziu „My Favorite Things“) vznikli jazzové covery, ktoré nie sú len zaujímavé po aranžérskej či interpretačnej stránke, ale aj celkovo umelecky hodnotné, či dokonca zásadné a určujúce pre vývoj žánru ako takého. Reinterpretácií sa nevyhla ani moderná pop music a my si dnes predstavíme päť úspešných jazzových prerábok nie starších ako 10 rokov.
 
Dirty Loops – Just Dance (Lady Gaga)
Tento zoznam by pravdepodobne nemohol existovať bez toho, aby sme spomenuli tento už notoricky známy cover švédskeho fusion tria. Dirty Loops svojím hudobným konceptom spôsobili v umeleckej obci ošiaľ. Mohutné hifi klávesové zvuky, virtuózna basgitara na všetky spôsoby s kryštalickým tónom a energická rytmika plná ostrých lámavých groovov ozdobená pôsobivými unizóno frázami sa stali okamžitým hitom. Pridajte do detailu premyslené aranžmány plné neotrelých, moderne znejúcich komplexných harmónií a strhujúci spev frontmana a to celé zmiešajte so slávnymi popovými melódiami. Recept na úspešný projekt je na svete.
 
Robert Glasper Experiment – Smells Like Teen Spirit (Nirvana)
Robert Glasper a jeho družina nemohli urobiť lepšie, keď vo svojej verzií kultového hitu skupiny Nirvana prearanžovali všetko, čo sa prearanžovať dalo. Pôvodnú skladbu spoznáte hádam výlučne len vďaka jej melódii, ktorú saxofonista Casey Benjamin spieva prostredníctvom vocoderu. Všetko ostatné prešlo zásadnou neo-soulovou premenou a to, čo tento cover robí hodnotným je, že rozhodne nejde o klasické neo-soulové klišé. Jedná sa o oveľa menej priamočiary a experimentálnejší aranžmán. Dominuje mu najmä burácajúci šestnástinový kopák, ktorý by ste zrejme v tomto žánri nehľadali.
 
Jacob Collier – P.Y.T. (Michael Jackson)
V dobe, kedy mladý britský génius vypustil do sveta tento cover, už bol pomerne známy a jeho umelecký koncept už v hudobnej obci rezonoval, no je to práve táto skladba, v ktorej naplno ukázal všetky svoje schopnosti. Mladý Jacob tu predvádza nevídanú aranžérsku exhibíciu plnú čas ohýbajúcich polyrytmov a harmónií, nad ktorými s úsmevom krútil hlavou aj samotný Herbie Hancock. Nehovoriac o tom, že sa Angličan (aj) v tejto skladbe zhostil všetkých nástrojov a spevu. Rovnako pôsobivý, príjemne nepochopiteľný, miestami šokujúci, no vždy hravý a plný energie je aj sprievodný videoklip.
 
 
The Bad Plus – How Deep Is Your Love (Bee Gees)
Akustické jazzové trio, ktoré vedie známy americký klavirista a publicista Ethan Iverson, spojilo sily s charizmatickou speváčkou Wendy Lewis, aby spoločne vytvorili album jazzových prerábok známych skladieb z oblasti popu, rocku i vážnej hudby (volá sa "For All I Care"). Štýl The Bad Plus sa vyznačuje údernou harmonickou dizonanciou a nie je tomu inak ani v prípade coveru skladby „How Deep Is Your Love“. Skupina dokázala zobrať atmosféru a emóciu pôvodnej piesne, dokonale ju otočiť naruby a vytvoriť temnú, melancholickú baladu, ktorú by ste od tejto predlohy zrejme nečakali.
 
Všetci – All Star (Smash Mouth)
Internetová obec si vzala na mušku obľúbenú skladbu skupiny Smash Mouth a vyprodukovala stovky nápaditých, často šialených, cover verzií. Vďaka tejto aranžérskej etude si môžeme vypočuť, ako znie „All Star“ v podaní smooth jazzovej kapely, gregoriánskeho chorálu, alebo v bizarnej kombinácií so Stravinského eposom „Svätenie jari“. Ak platí, že jazz nie o tom, čo hrať, ale ako to hrať, nový internetový fenomén si toto tvrdenie evidentne zobral k srdcu. Aby toho nebolo málo, na túto vlnu sa naladili aj v kapele Postmodern Jukebox.
 
 

 

 

Ďalšie články

Veľké, svetové a vyrobené na Slovensku: Symphony Meets Jazz
Iste ste sa už stretli so symfonickým prevedením modernej jazzovej i populárnej hudby. Robia to...
Nový hudobný zjav Jacob Collier - jeden hudobník, štrnásť hlasov
Londýnčan Jacob Collier prednedávnom oslávil 20. narodeniny. Na prvý pohľad vyzerá ako hanblivý...
Jazzman týždňa: Jacob Collier
Jeho videá i prednášky o negatívnej harmónií hovoria za všetko. Jacob Collier je jedným z...
Trendy jazzu 21. storočia (2. časť): Jazz je mŕtvy, nech žije jazz?
Ak medzi jazzmanmi spomeniete mená Robert Glasper, Esperanza Spalding, či Hiromi, nikto zrejme...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...