Jazzman týždňa: Jacob Collier

Jazzman týždňa: Jacob Collier
Jeho videá i prednášky o negatívnej harmónií hovoria za všetko. Jacob Collier je jedným z najtalentovanejších hudobníkov planéty. V súčasnosti 23-ročný Londýnčan už má za sebou spoluprácu s najväčšími menami hudobného priemyslu, vrátane producentskej hviezdy Quincyho Jonesa. Tento mladý, už dvojnásobný držiteľ Grammy majstrovsky spieva, skladá, aranžuje a hrá na niekoľko hudobných nástrojov. Jeho domáce YouTube videá, cover verzie starších populárnych skladieb, si aj vďaka tomu získali obdiv širokej hudobnej i nehudobnej verejnosti. Mimochodom, väčšinu svojich schopností nadobudol ako samouk.
 
O role hudby v rodine hovorí Collier takto: „Je to úžasné, spievame spolu Bachove chorály ako rodina – kopec zábavy.“ Jacob vyrástol na severe Londýna so svojimi rodičmi a dvoma mladšími sestrami a navštevoval Purcell School pre mladých hudobníkov v meste Bushey. Jeho mama Susan pôsobí ako učiteľka hudby, huslistka a dirigentka na Royal Academy of Music v Londýne, tak ako kedysi jej otec Derek. Jacobove korene siahajú aj do Číny, po Susaninej matke, Lile Wong.
 
Svoju hudobnú kariéru odštartoval v detstve ako tenor, napríklad v role jedného z troch chlapcov v Mozartovej Čarovnej flaute. Vážna hudba ostatne výrazne ovplyvnila jeho budúcu tvorbu. Hudobník tvrdí, že medzi jeho najväčšie vplyvy patrí Benjamin Britten a jeho harmonický jazyk. „Moja myseľ explodovala,“ hovorí o svojej prvej skúsenosti s ním.
 
Prelom nastal, keď mladý Jacob začal prostredníctvom YouTube prezentovať svoje domáce, na nástrojové obsadenie i vokály bohaté videá v roku 2011. Jeho cover verzie jazzových štandardov, či skladieb od Stevieho Wondera alebo Michaela Jacksona, obleteli zemeguľu a zaujali aj Quincyho Jonesa. Pozval ho do Spojených štátov, kde sa stretli spolu s Herbiem Hancockom.
 
Od čias, kedy ho objavil slávny americký producent, sa Jacob postupne stal jedným z najvyťaženejších a najvyhľadávanejších hudobníkov sveta. V roku 2015 nahral na objednávku Beats by Dr. Dre hudbu pre kampaň anglického rugby tímu pri príležitosti svetového pohára (vznikla verzia známej piesne „Jerusalem“). Skladba hrala pred každým zápasom Anglicka na štátnej televízií. V roku 2016 sa Angličan objavil na albume „Family Dinner – Volume 2“ skupiny Snarky Puppy. Zahral si aj so slávnym holandským Metropole Orkest, nemeckým WDR big bandom a spolupracoval aj s Hansom Zimmerom na filme „The Boss Baby“ spoločnosti Dreamworks.
 
 
Napriek tomuto bohatému resumé je mladý génius aj naďalej známy predovšetkým vďaka vlastnej tvorbe. V roku 2015 začal pracovať na vlastnom sólo albume „In My Room“. Prívlastok „sólo“ je v tomto prípade viac ako na mieste, s výnimkou finálneho masteringu si Jacob pri tvorbe, nahrávaní a produkcii albumu vystačil celkom sám. Za tento obdivuhodný počin (naša recenzia tu) si vyslúžil dve ocenenia Grammy za aranžmány skladieb „The Flintstones“ a „You And I“. Nasledovalo svetové turné, v ktorom vo svojej one man show využil technológiu navrhnutú Benom Bloombergom, doktorandom na Massachussetts Institute of Technology, a pripravil tak divákom nielen nevídaný hudobný, ale aj vizuálny zážitok (naša reportáž z vystúpenia tu). 
 
Iba 23-ročný supertalent v súčasnosti stále cestuje po svete so svojou šou a my sa môžeme len tešiť na ďalšie umelecké prekvapenia, ktoré pre nás chystá.
 
Zdroj: Wikipedia

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Wayne Shorter a Herbie Hancock napísali otvorený list budúcej generácii umelcov!
Toto tu ešte nebolo! Dvaja legendárni jazzoví hudobníci sa spojili a rozhodli sa napísať spoločný...
Top 5: Jazzové prerábky popových skladieb
Jedným zo základných pilierov a hýbateľom jazzu je reinterpretácia už existujúcich pôvodne...
Veľké, svetové a vyrobené na Slovensku: Symphony Meets Jazz
Iste ste sa už stretli so symfonickým prevedením modernej jazzovej i populárnej hudby. Robia to...
Andreas Varady - na pódiu s George Bensonom
Rodák zo slovenska, gitarista Andreas Varady, “je jedným z najtalentovanejších ľudí na tejto...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...