Top 5: Ruskí jazzmani súčasnosti

Top 5: Ruskí jazzmani súčasnosti
Po skončení studenej vojny a politickej reštrukturalizácií Ruska sa vytvorili priaznivejšie podmienky na rozmach hudby s koreňmi v západnej, americkej kultúre. Hoci už počas Gorbačovej perestrojky nabral ruský jazz na obrátkach a priniesol do pár zvedavých sovietskych uší nielen zvuk swingu a tradície, ale aj avantgardy a etna, najväčší rozmach tohto žánru zaznamenali práve posledné dve desaťročia. Ak chcete vstúpiť do sveta ruského jazzu, nasledujúcich umelcov a zoskupenia by ste nemali prehliadnuť.
 
Igor Butman
Igor Butman je najznámejší ruský saxofonista a organizátor niekoľkých jazzových festivalov v Rusku, napríklad aj Triumph of Jazz v Moskve a St. Peterburgu, či Aquajazz v Soči. Butman vyrástol v Sovietskom zväze, no v roku 1987 sa presťahoval do Spojených štátov, kde študoval na Berklee College of Music. V roku 1993 sa vrátil do Ruska a stal sa dôležitým mostom medzi Moskvou a New Yorkom. Do domovskej krajiny priviedol napríklad Eddieho Gomeza, Lennyho Whitea, či (žiaľ nedávno zosnulého) Johna Abercrombieho. Butman zároveň vlastní dva jazzové kluby v centre Moskvy.
 
 
Ivan Farmakovsky
Jeden z popredných jazzových klaviristov v Rusku, Ivan Farmakovsky vyštudoval hudbu v Rusku, kde sa okrem iného učil aj u Igora Brilla, jedného z najuznávanejších ruských klaviristov. V roku 1997 získal ocenenie na Europe Jazz Contest v Belgicku. Dvere na scénu svetového jazzu mu otvoril už spomínaný Igor Butman, ktorý si Ivanovho talentu všimol na jednom z jeho koncertov. Stal sa členom jeho kvartetu a big bandu a podarilo sa mu nadviazať spoluprácu aj s jazzovými velikánmi ako Randy Brecker, Bill Evans, či Wynton Marsalis. Jeho debutový album s názvom „Next To The Shadow“ vyšiel v roku 2008.
 
Vadim Eilenkrig
Prominentný ruský trubkár, učiteľ i televízny moderátor. Jeho prvý sólový album vyšiel v roku 2009 pod hlavičkou vydavateľstva Igora Butmana. Spolupracoval na ňom napríklad aj s Randym Breckerom či Davidom Garfieldom. Vadimovi sa podarilo vytvoriť svoj vlastný rozpoznateľný zvuk, aj vďaka čomu sa v Rusku stal jedným z najpopulárnejších jazzových hudobníkov.
 
 
David Goloshchekin
Skladateľ, klavirista a multiinštrumentalista David Goloshchekin je orientovaný na jazzový mainstream. Jeho súbor vznikol už v roku 1968 a odvtedy neúnavne koncertuje po celom svete, vrátane kolísky jazzu. V roku 2016 vystúpil aj na Bratislavských jazzových dňoch.
Po úspešnom vystúpení na džezovom festivale v Los Angeles v deväťdesiatych rokov David Goloshchekin dostal pozvanie do The Tonight Show Starring Johnny Carson. Hral s osobnosťami ako Monty Alexander, Benny Golson, Wynton Marsalis, Billy Taylor, či Woody Shaw. V súčasnosti pôsobí ako riaditeľ St. Petersburg Philharmonic Jazz Ensemble.
 
Alina Rostotskaya
Nesmieme zabudnúť ani na nastupujúcu ruskú jazzovú generáciu, do ktorej patrí aj Alina Rostotskaya. Tá je nielen speváčkou, ale si píše aj vlastné skladby. Spieva aj po anglicky, no unikátnosť jej hudby vyznie naplno práve vtedy, keď spieva vo svojej materinskej reči. Hovorí: „Myslím, že improvizovaná hudba je dnes širší pojem ako štandardný jazz. Chcem ísť svojou cestou, hrať a zlepšovať sa, rešpektujúc klasikov, no zároveň vo svojej hudbe zachovať a zveľaďovať ruský charakter.“ 
 
 
Foto: Jazz.ru

 

 

Ďalšie články

Vzostup a pád jazzu v Rusku: Zvuk Ameriky v sovietskych ušiach
„Dnes hrá jazz, zajtra zapredá svoju krajinu.“ Aj takto sa hovorilo v sovietskom Rusku o jazze,...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...