Top 5: Slávne jazzové kluby

Top 5: Slávne jazzové kluby
Korene jazzu siahajú hlboko. Niektorí jeho vznik datujú medzivojnovým obdobím, niektorí jeho zrod hľadajú na konci 19. storočia. Tak či onak, dieťa mesta New Orleans ani po viac ako sto rokoch nevyšlo celkom z módy (poznáte ten vtip o tom, z čoho vyšiel jazz?). Jazz si dnes môžete vypočuť naozaj kdekoľvek, či už vďaka Spotify, autorádiu, gramofónu, či výťahu v nákupnom centre. Najsilnejší a najautentický zážitok z neho však ponúka iba jediné miesto, ktorým je jazzový klub. Tu je päť z nich, ktoré musíte navštíviť, ak budete mať cestu okolo.
 
Fairmont Peace Hotel, Šanghaj
Pôsobisko najstaršej jazzovej kapely na svete
 
Zatiaľ čo mnoho jazzových barov sa môže pýšiť dlhou históriou, jazzové kapely sú na tom o čosi horšie. Old Jazz Band (prozaický názov) je výnimkou. Podľa Guinessovej knihy rekordov sa jedná o najstaršiu jazzovú kapelu na svete. Jej šesť členov navyše hrá každý večer. Každý. Večer. Hrali pre Ronalda Reagana a hrali s Billom Clintonom (známy americký saxofonista). Priemerný vek jej členov je 82. Ich trubkár má 97 rokov. Ísť do dôchodku neplánujú.
 
Baker's Keyboard Lounge, Detroit
Najstarší jazzový bar na svete podľa obyvateľov Detroitu
 
Podnik, ktorý údajne otvorili v máji v roku 1934, je pochopiteľne opradený všakovakými legendami a disponuje množstvom rôznych vychytávok. Nemá síce vlastnú webovú stránku (ak nerátame profily na sociálnych médiach), no jeho bar má tvar klavíra. Miles Davis sa tu údajne rozhodol skončiť s drogami. Staré povesti americké hovoria, že sa drogami omámený Davis jeden večer dopotácal do klubu, prerušil hrajúcu domácu kapelu, vytiahol z igelitky svoj nástroj, zahral „My Funny Valentine“ (redaktor oceňuje výber skladby) a následne z podniku utiekol. Hanba mu viac doňho vkročiť nedovolila.
 
 
The Green Mill Cocktail Lounge, Chicago
Najstarší jazzový bar na svete podľa obyvateľov Chicaga
 
Hovorí sa, že The Green Mill funguje už od roku 1907 (Detroit si to nemyslí). Je to miesto, kde si môžete prísť naživo vypočuť jazzovú kapelu, ale aj básnikov. Alebo vstúpiť do mafie. Podnik sa totiž preslávil tým, že sa stal základňou a obľúbeným miestom stretávania sa veľkých hráčov amerického podsvetia, vrátane samotného Al Caponeho. Hovorí sa, že miesto je prepojené s okolitými budovami pomocou sieťou podzemných chodieb, ktoré gangsterom slúžili na útek pred políciou. Alebo zle hrajúcou kapelou.
 
Birdland, New York City
Najskloňovanejšie meno
 
Birdland je kultúrna ikona, aspoň pre tých, ktorí vedia, kde hľadať. Ak máte radi literatúru beatnikov, je možné, že ste sa s názvom tohto klubu už stretli (spomína ho napríklad Jack Kerouac vo svojom slávnom románe). Medzi jeho štamgastov patrili mená ako Frank Sinatra, Marilyn Monroe, či Marlene Dietrich. Nie nadarmo je „Birdland“ názov úvodnej skladby na jednom z najslávnejších jazzových albumov všetkých čias, „Heavy Weather“ od legendárnych Weather Report. 
 
 
Ronnie Scott's, Londýn
Najznámejší európsky klub
 
Práve na tomto mieste posledný raz verejne vystúpil Jimi Hendrix. Bolo to v roku 1970. Ronnie Scott's nájdete vo štvrti Soho a je pomenovaný podľa jazzmana, ktorý ho založil v roku 1959 a spravoval ho úctyhodných 37 rokov, až do svojej smrti v roku 1996. Menujte ľubovoľnú legendu svetového jazzu. Pravdepodobnosť, že v tomto klube vystupovala, je vysoká. Od Elly Fitzgerald, cez spomínaného Hendrixa, až po Jamieho Culluma. Vstup v krátkych nohaviciach a šľapkách je zakázaný.
 
Možno nemáte cestu okolo, cestovaniu neholdujete, alebo preferujete iný typ dovolenky. Ak však viete oceniť zážitok z hudby (zďaleka sa netýka iba jazzu) v životom umocnenej, autentickej, médiom nesprostredkovanej podobe, navštívte hudobný podnik vo svojom okolí. Možno nám ich potom všetky nepozatvárajú (redaktor sa týmto oficiálne lúči s ikonou menom Nu Spirit Club).
 

Galéria

keyboard lounge.png
ronnie scott's.png

 

 

Ďalšie články

Top 5: Jazzový saxofón swingu a bebopu
V dejinách akejkoľvek oblasti vždy existuje niekoľko osobností, niekoľko udalostí, niekoľko...
Top 5: Jazzová trúbka na všetky spôsoby
Skutočná ikona i symbol jazzu, krása tohto nástroja možno tkvie aj v kontraste jeho na prvý pohľad...
Jazzman týždňa: Miles Davis
  Miles Davis patrí k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách inštrumentálneho jazzu. Bol to...
Jazzman týždňa: Herbie Hancock
  Herbie Hancock je americký klavírista, klávesista, skladateľ a v súčasnosti...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...
Brno ako krajina vychádzajúceho slnka
Japonsko sice označujeme za pravlasť vychádzajúceho slnka, no brniansky projekt SAKOBI sa v mnohom...