Top Jazz Fest 2019: 6. ročník jazzového festivalu v Topoľčanoch už o mesiac

Top Jazz Fest 2019: 6. ročník jazzového festivalu v Topoľčanoch už o mesiac
Peter Baláž

História jednodňového jazzového festivalu v Topoľčanoch sa začala v roku 2014. Festival prekonal „detské“ choroby a 16. apríla 2019 o 19.30 hod. sa v Dome kultúry v Topoľčanoch začne 6. ročník festivalu. V priebehu piatich predchádzajúcich rokov sa návštevníkom  predstavili zaujímavé jazzové osobnosti zo Slovenska, z Maďarska, Česka, Švajčiarska a USA, či už v rámci skupín alebo ako hostia. Tento ročník festivalu bude tiež zaujímavý, tak ako všetky predchádzajúce.

 

Alan & Štefan Bartuš Trio

Trio sa na festivale predstaví v zložení Alan Bartuš – piano, Štefan „Pišta“ Bartuš – kontrabas a Dávid Hodek – bicie. Podľa slov Štefana „Pištu“ Bartuša: „Zoskupenie vzniklo na vnútorný podnet Bartušovcov prezentovať vlastné hudobné predstavy. Kompozícia je vyústením skúseností autorov v rôznych žánroch a druhoch hudby. Najmä vážna hudba, hudba etník a world music. Jedná sa o akustický jazzový projekt v modernej interpretácii. Jednotlivé skladby reflektujú najnovšie trendy jazzovej hudby. Moderná fúzia latino, klasickej a „free music“ v spojení spevnej melodiky je výsledkom kompozície, pričom každý člen zoskupenia má priestor na vlastnú realizáciu formou improvizácie. Vznikajú rozličné farebné plochy v priestore, sú typické v hudobnom procese. Jednotlivé skladby obsahovo zachytávajú profesné skúsenosti autorov, ako aj ich silné emočné úseky života.“

Alan Bartuš na Bratislavských Jazzových Dňoch 2018. Foto: ©Peter Hladký

 

Štefan „Pišta“ Bartuš ďalej pokračuje: „Hudba, ktorú v Alan & Štefan Bartuš Triu tvoríme, je tvarovateľný hudobný proces plynúci v čase. Špeciálne jazz sa svojou originalitou skladby v mnohých podobách stáva umením kreatívnym a zároveň neopakovateľným. Má charakter jedinečného okamihu, v závislosti od interpretačnej interakcie medzi členmi tria. Je to nádherný proces odovzdávania odkazu prostredníctvom symbiózy zvukov. Pozorné publikum, ktoré ,,odkaz" prijme, je pre muzikanta najväčším zadosťučinením, pretože svojou pozornosťou posúva hudobný proces ďalej. Našim poslaním, je šíriť kultúru prostredníctvom hudby.“

Štefan „Pišta“ Bartuš na Bratislavských Jazzových Dňoch 2013. Foto: ©Peter Hladký

 

Dávid Hodek na Bratislavských Jazzových Dňoch 2018. Foto: ©Peter Hladký

 

Erich „Boboš“ Procházka & Gero Band

Druhým koncertom na festivale bude vystúpenie zoskupenia Ericha „Boboša“ Procházku a skupiny Gero Band v zostave: Erich „Boboš“ Procházka - harmonika, spev, Gyorgy Mészáros – gitara, Tibor Borský – basová gitara a Juraj Gergely - perkusie/bicie/

Erich „Boboš” Procházka je virtuózom fúkacej harmoniky a najuznávanejším hráčom na ústnu harmoniku na území bývalého Československa. Je aj vyhľadávaným štúdiovým hráčom. Má za sebou spoluprácu na desiatkach projektov v rôznych hudobných štýloch, od blues, cez rock, pop, šansón, metal až po, samozrejme jazz. Spolupracoval s rôznymi skupinami a sólistami, medzi ktorých patria: Gabo Jonáš, Peter Lipa, Andrej Šeban, Jana Kociánová, Richard Müller, Fermata, Tublatanka, Szidi Tobias a ďalší.

Tibor Borský je známy hráč na basovú gitaru. Hudbe sa venuje od detstva a celý život sa snaží na sebe pracovať. Jeho krédom je: dnes hrám lepšie ako včera, ale horšie ako zajtra. „Vždy som obdivoval tých ľudí, ktorí vedeli hrať”, hovorí Tibor. Za najväčší úspech považuje vytvoriť takú hudbu, ktorá má šťavu a dušu. Na pódium sa už postavil s nespočetným množstvom skvelých hudobníkov. Koncertoval na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Tibor Borský v Quentin Jazz Klube, Banská Bystrica 2015. Foto: ©Peter Hladký

 

György Mészáros - hru na klasickej gitare študoval na konzervatóriu Jánosa Richtera v Györi, Maďarsku u profesora Ede Roth. Základy flamenca sa učil od Martina Bies. Inšpirácie: Paco de Lucia, Vicente Amigo, Pat Metheny, Bobby McFerrin, Chick Corea, Richard Bona, Diana Krall, Yngwie Malmsteen, Glenn Gould, J.S.Bach, W.A.Mozart.

Juraj Gergely - pedagóg Súkromného konzervatória v Nitre a Základnej umeleckej školy v Leviciach. Je zakladateľom Jazzového centra v Leviciach, prvého na Slovensku, organizátor kultúrnych podujatí a jazzman – hráč na bicie nástroje. Už 35 rokov pôsobí ako aktívny hráč v rôznych jazzových formáciách a nahral niekoľko CD nosičov. V roku 2001 dostal cenu Ladislava Martoníka za organizačné aktivity v oblasti jazzu a v roku 2016 obdržal plaketu J.A.Komenského za vynikajúce výchovno-vzdelávacie výsledky v hre na bicie nástroje a rozvoj jazzovej hudby.

Erich “Boboš” Procházka, György Mészáros, Tibor Borský a Juraj Gergely. Zdroj: Oficiálne materiály zoskupenia

 

Elsa Vallé & Gábor Winand

Dvojica Elsa Vallé a Gábor Winand nie je jazzovým fanúšikom na Slovensku neznáma a v Topoľčanoch koncertovali hneď na prvom, úvodnom ročníku festivalu, v roku 2014. Niekoľkokrát vystupovali v Banskej Bystrici a mali vystúpenie aj na jazzovom festivale vo Vrábľoch. Ich vystúpenie je vždy veľkým zážitkom.

 

Gábor Winand a Elsa Vallé na 1. ročníku festivalu Top Jazz Fest 2014. Foto: ©Peter Hladký

 

Na tohtoročný festival v Topoľčanoch prichádzajú s ich projektom Ad Libidum, ktorý vznikol ako zmes afrických piesní, štandardov a živých nápevov a melódií. V tomto projekte majú rande dva hlasy, ktoré sa narodili v rôznych častiach sveta a s elegantým duetom pozývajú poslucháčov preskúmať ich vnútorný svet. Nesmieme zabudnúť, že svet, v ktorom žijeme nie je jednoduché plátno, ktoré nás obklopuje a prehráva nám film našich životov, ale je oveľa hlbší, plný spirituality, magických a neviditeľných síl. Všetko toto dokážeme chápať a vnímať len vtedy, ak sa dokážeme zastaviť a používať naše zmysly. “Môj hlas je môj verný priateľ, môj nástroj mi dáva úľavu a útechu a dvíha moje sny. S Ad Libidum sa s ľahkosťou dokážem ponoriť do môjho vnútorného sveta a hľadať jeho tajomstvá.”

 

Bratislava Hot Serenaders & Juraj Bartoš

Bratislava Hot Serenaders je unikátny orchester, ktorý sa pod vedením trubkára Juraja Bartoša, už od sezóny 1991/1992 špecializuje na „hot-jazz” hudbu 20. a 30. rokov minulého storočia. Orchester patrí medzi svetovú špičku v autentickej interpretácii jazzovej hudby tohto obdobia. Dôkazom sú ocenenia z európskych festivalov, ako aj pozitívne ohlasy a kritiky z celého sveta.

 

Bratislava Hot Serenaders na festivale United Europe Jazz Festival 2016 v Banskej Bystrici.

Foto: ©Peter Hladký

 

Orchester tvorí pätnásť hudobníkov, dámske vokálne trio Serenaders Sisters a dvaja speváci. Orchester hrá na autentických nástrojoch z 20. rokov minulého storočia a vystupuje v na mieru ušitých smokingoch a šatách z tohto noblesného obdobia.

 

Dámske vokálne trio Serenaders Sisters so speváklmi z Bratislava Hot Serenaders na festivale United Europe Jazz Festival 2016 v Banskej Bystrici. Foto: ©Peter Hladký

 

Orchester má na konte jedenásť albumov, jednu LP platňu a prvé slovenské hudobné DVD. Album „Ja som optimista“ získal Zlatú a Platinovú platňu, „Celý svet sa mračí“, Zlatú platňu a „Lonely Melody“ ocenenie Radio_Head Award 2014.

 

Juraj Bartoš na 4. ročníku festivalu Top Jazz Fest 2017. Foto: ©Peter Hladký

 

Program tohto ročníka festivalu je pestrý a zaujímavý. Verím, že si priaznivci jazzu nájdu čas a prídu 16. apríla do Kultúrneho domu v Topoľčanoch stráviť pekný a pohodový večer s kvalitným jazzmanmi.

Teším sa na stretnutie s vami, priatelia.

 

Text: Peter Hladký

Foto: Peter Hladký a zoskupenie Erich „Boboš“ Procházka a Gero Band

Zdroje: Oficiálne materiály jednotlivých zoskupení a webová stránka Bratislava Hot Serenaders www.serenaders.sk

Esprit 2023

Galéria

Alan_Bartuš_BJD_2017-2174.JPG
Bratislava_Hot_Serenaders_BB_2016-9170.JPG
Bratislava_Hot_Serenaders_BB_2016-9199.JPG
Dávid_Hodek_BJD_2018-5655.JPG
Gábor_Winand_a_Elsa_Vallé_na_Top_Jazz_Fest_2014-8798.JPG
Gero&Boboš (2).jpg
Juraj_Bartoš_na_Top_Jazz_Fest_2017-0111.JPG
Plagát_Top_Jazz_Fest_2019.jpg
Štefan_Pišta_Bartuš_BJD_2013-2165.JPG
Tibor_Borský_BB_2015-2860.JPG

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...