Toto sú jazzoví finalisti Radio_Head Awards

Toto sú jazzoví finalisti Radio_Head Awards
Peter Motyčka

Dve desiatky domácich jazzových albumov, vydaných v uplynulom roku 2021, zabojovalo o priazeň odbornej poroty Radio_Head Awards v žánrovej kategórii Jazzová hudba. Víťazom sa stane jeden z tejto finálovej päťky.

 

Hoci sa „Rádiohlavy“ pod patronátom Rádia_FM udeľujú na Slovensku už štrnásť rokov, jazzoví umelci si doteraz túto cenu prevzali len osemkrát. V priebehu januára vybrali porotcovia päť najlepších albumov a o víťazovi rozhodne druhé kolo hlasovania, ktoré končí 6. marca 2022. Ktoré projekty zaujali natoľko, že ich porota posunula do finálového výberu?

 

Oslovil ich netradičný projekt zoskupenia František Báleš Ansámbel, ktorého líder sa rozhodol kráčať takpovediac „proti prúdu“ zhudobnením zložito vystavaného poetického jazyka. Na ocenený album „Hviezdoslav SONETY“ (Hudobný fond) sa dostala desiatka sonetov básnického barda Pavla Országha-Hviezdoslava. Pre poslucháča je miestami možno náročné nachádzať kompatibilitu medzi vokálnymi linkami a košatým jazykom, ktorého význam nám niekedy uniká, no v každom prípade treba zložiť klobúk pred autorom myšlienky, klavíristom Františkom Bálešom ako aj pred jeho rytmickým tandemom (kontrabasista Vlado Máčaj a bubeník Juraj Šušaník). Nehovoriac o citlivom vokálnom formovaní poézie v podaní vokalistu Matúša Uhliarika, jedného z objavov minulého roka.

 

 

Pokiaľ je meno Františka Báleša v rámci domácich nahrávok novým, projekty Ľuboša Šrámeka a Lukáša Oravca sa v hlasovaní Radio_Head Awards, ako aj v rámci ocenenia Esprit, objavujú so železnou pravidelnosťou. Album „White Dream“ (Hudobné centrum 2015) zoskupenia Ľuboš Šrámek & His E. E. Artsemble ft. Peter Erskine prevalcoval svojho času jazzovú kategóriu na Radio_Head Awards a o čosi neskôr získal Šrámek aj Cenu Esprit za najlepší jazzový album roka 2019 so svojím Nanosymphonic Artsemble a projektom „Perforomances“ (Real Music House 2019). Tento rok sa v autorskom / aranžérskom tandeme s Nikolajom Nikitinom vracia s projektom Altar Quartets a ich album „November“ (Real Music House) zaujme napríklad pestrosťou a variabilitou zoskupení s viacerými medzinárodnými hosťami.

 

 

Na kredit hostí vsadil aj Lukáš Oravec Quartet feat. Seamus Blake and Danny Grissett albumom „Movin' Spirit“ (Lukáš Oravec Records). Vynikajúci trubkár akoby dozrel vo výraze a v rámci mainstreamového vokabuláru dokáže rozohrávať vzrušujúce a objavné príbehy. Lukáš Oravec určite patrí k favoritom aktuálneho ročníka napriek tomu, že si sošku s „Rádiohlavou“ odniesol len minulý rok za ansámblovú nahrávku „Light of Blue“ (Lukáš Oravec Records) svojho orchestra. Slovenský trubkár a skladateľ sa môže pochváliť dvojicou ocenení Esprit za najlepší jazzový album roka (2013 – „Introducing Lukáš Oravec Quartet feat. Radovan Tariška“ a 2016 – Lukáš Oravec Quartet „Ali“).

 

 

O napríjemnejšie finálové prekvapenia roku 2021 sa postarali dámy s podobnými menami. Album „khi“ (Slnko Records) interpretky a skladateľky Sisy Feher môžem zaradiť medzi najneočakávanejšie posluchy, ktoré som si v poslednom období vychutnal. Slovenská speváčka, momentálne pôsobiaca v rámci programu European Jazz Master v Paríži, sa svojím aktuálnym projektom nebojí narúšať zabehané stereotypy. Album, ktorého vizuálna stránka nádherne korešponduje s hľadačským obsahom, je zatiaľ dostupný len v digitálnej verzii, ale fanúšikovia sa (zrejme v máji) dočkajú chystaného vinylu.

 

 

Sériou nečakaných momentov, ako aj scénickou farebnosťou, prekvapil album „Majster a Margaréta“ (LP Studio) flautistky, klavíristky a skladateľky Sisy Michalidesovej. Prekomponovanosť býva niekedy negatívnym aspektom, v tomto prípade naopak posúva dianie a celok evokuje slastnú promenádu aj pre poslucháčov neznalých majstrovského Bulgakovovho románu. Mimochodom, Sisa Michalidesová tiež patrí k laureátom dvoch ocenení Esprit za najlepší jazzový album roka (2015 – Dream Rhapsody“ a 2017 – „Chloe“) a je zaujímavé, že jej ďalší album „Commedia“ (LP Studio) sa tento rok dostal aj do finálovej pätice v kategórii World music / Folk.

 

 

Jazzové vplyvy nájdeme aj v tvorbe finalistov ďalších kategórií: pop-jazzový album „Blossoms Of Your World“ dvojice Lash and Grey (Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý) posunuli porotcovia do finále Album roka / Cena novinárov 2021. Kým všetky vyššie uvedené kategórie môžu svojimi hlasmi ovplyvniť len členovia poroty (v tejto chvíli ešte tajní, keďže Rádio_FM zverejňuje ich mená i hlasovacie preferencie až po vyhlásení víťaza), o víťazoch viacerých kategórií môžu rozhodnúť aj poslucháči. Prihlásenie na doleuvedenom linku vyžaduje zadanie telefónneho čísla a takýmto spôsobom môžete do finále posunúť nahrávku „Blossoms Of Your World“ dvojice Lash and Grey (Album roka), prípadne singel After War tejto sympatickej dvojice (Skladba roka).

 

https://www.radiohlavy.sk/hlasovanie

 

Autor: Peter Motyčka

 

Esprit 2023

Galéria

Toto sú jazzoví finalisti Radio_Head Awards
Toto sú jazzoví finalisti Radio_Head Awards

 

 

Ďalšie články

Rádiohlavy 2018: Víťazom v kategórii jazz sa stalo kvinteto Tibora Felediho
Od januára mohli fanúšikovia domácej hudby hlasovať v 11. ročníku Radio_Head Awards. Víťazi...
Jazzová kategória Radio_Head Awards tentokrát bez víťaza
Hoci výsledky slovenskej hudobnej ankety popularity Rádia FM, známe pod menom Radio_Head Awards,...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...