Jazzová kategória Radio_Head Awards tentokrát bez víťaza

Jazzová kategória Radio_Head Awards tentokrát bez víťaza
Peter Motyčka

Hoci výsledky slovenskej hudobnej ankety popularity Rádia FM, známe pod menom Radio_Head Awards, prenikli na verejnosť už počas víkendu, odovzdávanie ceny v žánrovej kategórii Jazzová hudba neprebehlo tak, ako bolo posledné roky zvykom. Víťazom sa podľa očakávaní mal stať jeden z päťky finalistov. Ale nestal sa...

 

Tentoraz bolo všetko inak. Ale pekne poporiadku: z dvoch desiatok domácich jazzových albumov, vydaných v uplynulom roku 2021, bojovalo o priazeň odbornej poroty Radio_Head Awards vo finále päť najlepších albumov. Spomínate si, ktoré to boli?

 

Porota posunula do finále netradičný projekt zoskupenia František Báleš Ansámbel, ktorého líder na albume „Hviezdoslav SONETY“ (Hudobný fond) zhudobnil desiatku košatých sonetov básnického barda Pavla Országha-Hviezdoslava. Porotcov tiež oslovil autorský a aranžérsky tandem Ľuboš Šrámek / Nikolaj Nikitin s projektom Altar Quartets a albumom „November“ (Real Music House), ktorý zaujal pestrosťou a variabilitou zoskupení s viacerými medzinárodnými hosťami. Na kredit hostí vsadil aj Lukáš Oravec Quartet feat. Seamus Blake and Danny Grissett albumom „Movin' Spirit“ (Lukáš Oravec Records) a o príjemné finálové prekvapenia sa postarali dve dámy: speváčka a skladateľka Sisa Feher s albumom „khi“ (Slnko Records), ako aj flautistka a skladateľka Sisa Michalidesová s nádherným projektom „Majster a Margaréta“ (LP Studio).

 

 

Keď sa v piatkový večer (25. marca) na pódiu Slovenského rozhlasu objavil jazzový hudobník a organizátor Ján Babič, očakávali sme jednoznačné vyhlásenie víťaza. Prekvapenie nastalo vo chvíli, keď Prezident trenčianskej jazzovej spoločnosti a zástupca poroty, postupne vytiahol mená nie jedného, ale hneď dvoch projektov: k zhudobnenému Hviezdoslavovi Františka Báleša pribudlo ocenenie pre medzinárodné kvarteto trubkára Lukáša Oravca. Ako jeden z porotcov (ďalšími členmi boli Ján Babič, Jozef Brisuda, Igor Čelko, Matej Šálek, Júlia Šimková, Patrik Španko a Vlado Vizár) som ešte pred niekoľkými týždňami stál pred dodatkovým hlasovaním, keďže práve tieto dva projekty dostali vo finále rovnaký počet hlasov. Plánovaný „rozostrel“ sa však nevydaril...

 

 

Obom víťazom srdečne blahoželáme a prajeme im najmä dostatočný priestor a možnosti, aby svoje projekty mohli v tomto roku čo najviac prezentovať na pódiách. A hoci projekt Altar svoje šance tentokrát nepremenil, obaja hlavní aktéri – klavirista Ľuboš Šrámek a saxofonista Nikolaj Nikitin, uviedli na pódiu krehkú Modlitbu za Ukrajinu. Podobne pop-jazzovému albumu „Blossoms Of Your World“ sympatickej dvojice Lash and Grey (Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý) sa nepodarilo vybojovať cenu Album roka / Cena novinárov 2021, zato však ich singel After War získal ocenenie Skladba roka.

 

 

Autor: Peter Motyčka

Fotografie: Michal Dzubina

www.facebook.com/radiohlavy

 

 

Galéria

Jazzová kategória Radio_Head Awards tentokrát bez víťaza
Jazzová kategória Radio_Head Awards tentokrát bez víťaza
Jazzová kategória Radio_Head Awards tentokrát bez víťaza
Jazzová kategória Radio_Head Awards tentokrát bez víťaza

 

 

Ďalšie články

Rádiohlavy 2018: Víťazom v kategórii jazz sa stalo kvinteto Tibora Felediho
Od januára mohli fanúšikovia domácej hudby hlasovať v 11. ročníku Radio_Head Awards. Víťazi...
Toto sú jazzoví finalisti Radio_Head Awards
Dve desiatky domácich jazzových albumov, vydaných v uplynulom roku 2021, zabojovalo o priazeň...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...