Trenčianský cyklus Džez v meste: Oživia ho dva kvartety.

Trenčianský cyklus Džez v meste: Oživia ho dva kvartety.
Patrik Gömöri

Džez v meste je cyklus klubových koncertov, ktorý aj v minulom roku úspešne zásoboval mesto Trenčín kvalitnými džezovými kapelami. Ponuka kultúrnych podujatí je obohatená o žáner, ktorý sa ešte stále označuje za menšinový. Džez sa v posledných rokoch vo svete zbavuje tohto prívlastku a prestúpil do úlohy celoročne žiadanej, dôležitej súčasti hudobnej sféry. Významné mestá majú svoje džezové festivaly, koncerty hľadajú priestor v celoročnej aktivite a klubové aktivity hustnú a naberajú na kvalite.     

Je dobre, že vychádzajú z iniciatívy lokálnych umelcov, ale úroveň koncertov presahuje domáci diapazón a v kluboch hrajú umelci zvučných mien. Ich kumšt sa šíri prostredníctvom médií, ale oni sami sú ochotní cestovať, hrať v kluboch a poskytovať zážitky. Mesto, ako Trenčín je terčom záujmu najlepších džezových interpretov, čoho dôkazom je aj piatkový koncert v Galérii Vážka, na Mierovom námestí v Trenčíne. Matúš Jakabčic – sám skvelý gitarista, skladateľ, aranžér, privedie výnimočný kvartet. Ondřej Štveráček je špičkový saxofonista európskeho formátu, Marián Ševčík hrá na bicie nástroje, koncertuje a nahráva so svetovými osobnosťami džezu, Tomáš „Kaštan“ Baroš patrí medzi najžiadanejších kontrabasistov, ak sa jedná o koncerty alebo nahrávacie štúdio. Stretávajú sa spolu aj v SK-CZ big bande, ktorý vedie Matúš Jakabčic a ktorého názov vystihuje aj zloženie slovensko-českého kvarteta. Jeho repertoár pochádza najmä zo skladieb členov kvarteta. Skladby Ondřeja Štveráčka, Matúša Jakabčica a Tomáša Baroša sú súčasťou úspešných albumov ich vlastnej produkcie, alebo nahrávok, na ktorých sa svojim kumštom ako hostia úspešne podieľajú. Atmosféru Galérie Vážka nahreje na správnu „džezovú“ teplotu trenčianska formácia Lady Moon. Ktorú môžeme označiť ako trojgeneračnú. Vznikla z iniciatívy dlhoročného člena kapely Aurélius Q, klaviristu Ericha Vladára. Jeho syn dorástol umelecky i výškovo (výškovo vlastne prerástol...) do úrovne rovnocenného aktéra na pódiu. Adrian Vitaloš je štýlový gitarista v období rýchleho umeleckého rastu. Janko Babič nemá vôbec žiadny dôvod zavesiť paličky na klinec. Je stále aktívny v bratislavských kapelách a spolupráca s trenčianskymi džezmenmi je mu prirodzená. V piatok, 24. marca o 19. hodine sa zíde v Galérii Vážka osem kvalitných hudobníkov v dvoch kvartetoch, ktoré zaručujú skvelý hudobný zážitok. Matúš Jakabčic Quartet je na jarnom turné a hrá džez zodpovedajúci najvyšším svetovým parametrom. Lady Moon je trenčianska formácia, ktorá rozširuje džezový odkaz cez pôsobenie domácich hudobníkov, postavené na štvrťstoročnej tradícii džezu v Trenčíne. Dvadsaťpäť rokov džezových aktivít dali mestu patinu kvalitnej kultúry a dobré meno v umeleckých kruhoch. Do mesta prichádza skupina špičkových osobností českého a slovenského džezu. Je treba brať túto kvalitu v úvahu a možno počítať s výdavkom o euro-dve vyšším. Predpredaj vstupeniek v Kultúrno informačnom centre Trenčín.

Trenčianska jazzová spoločnosť je usporiadateľom džezových podujatí, ktorých súčasťou je aj cyklus koncertov Džez v meste. Snahou usporiadateľov je poskytnúť džezovým priaznivcom aspoň jeden klubový koncert mesačne, so zámerom udržať dianie na džezovej scéne - ktorého vrcholom je Trenčiansky jazzový festival Jazz pod hradom,  aktívne po celý rok.

Tlačová správa

Esprit 2023

Galéria

Koncert  Matúš Jakabčic Quartet-page-001.jpg

 

 

Ďalšie články

Gitarista a skladateľ Pavol Bereza vydáva debut Intuition
Suverénny debut uznávanej osobnosti slovenskej jazzovej scény. To je novinka Intuition gitaristu a...
Ingrid Bezáková nahrala vokálny album Deep Inside
'Album Deep Inside Ingrid Bezákové je skutečně hodně hluboko uvnitř jazzu a tím, jak tato půvabná...
Recenzia CD: Ludo Kotlár Trio - Hangin´
V poslednom období sa na slovenskej jazzovej scéne objavuje veľa mladých hudobníkov. Ide o...
Novoročný koncert Academy Big Band Orchestra
Big Band je v dnešnej dobe vzácne zoskupenie a nie každý banskobystričan si v plnej miere...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...