Trenčín bude spomínať na Ladislava Martoníka

Trenčín bude spomínať na Ladislava Martoníka
Peter Motyčka

V pondelok 21. augusta 2023 uplynie 55 rokov od okamihu, keď vojská Varšavskej zmluvy na celé dve desaťročia zmarili akúkoľvek nádej na „socializmus s ľudskou tvárou“. Okupácia Československa priniesla nielen množstvo pochovaných osudov a ideálov, ale tiež viacero zbytočne vyhasnutých životov. Patril k nim aj výnimočný talent: trubkár Ladislav Martoník (1944–1968).

 

Košický rodák sa už od začiatku 60. rokov minulého storočia pohyboval v okruhu zoskupení Traditional Club a Revival Jazz Band. V roku 1965 uspel na súťaži trubkárov vo Viedni a výsledkom bolo štipendium na Jazzovom oddelení Hochschule für Musik und Darstellende Kunst v rakúskom Grazi. Vynikajúco rozbehnutú umeleckú kariéru prerušila guľka sovietskych okupantov pri streľbe do civilistov na Prešovskej ulici v Košiciach. Ťažko zraneného hudobníka okamžite previezli do nemocnice na Rastislavovej ulici, no napriek snahe lekárov svojim zraneniam 22. augusta podľahol. V nasledujúcej diskusii Múzea obetí komunizmu v spolupráci s Ústavom pamäti národa na tieto okamihy spomína nielen jeden zo svedkov okupácie v Košiciach, ale aj trubkárov syn Ladislav Ďurčanský-Martoník.

 

 

Výročiu okupácie ČSSR bude v nedeľu 20. augusta venovaný aj koncert cyklu Jazz za železnou oponou, ktorý je ideou bubeníka, organizátora a celoživotného jazzového zanietenca Jána Babiča. V rámci cyklu si domáci jazzmani viacerých generácií pripomínajú nielen svoje začiatky, ale predovšetkým upriamujú pozornosť na kultúrnu a spoločenskú históriu našej krajiny. Zámerom projektu je prejaviť úctu a rešpekt voči generácií, ktorá musela tvoriť v intenciách socialistického realizmu a aj napriek neprajnosti režimu dokázali napísať a hrať úžasnú slobodnú hudbu. Vzácna fotografia zachytáva Ladislava Martoníka ako člena Traditional Clubu v roku 1963 (zľava trubkári Milan Vašica a Ladislav Martoník, klarinetista Peter „Citrón“ Móric a trombonista František Karnok).

 

 

Okrem Ladislava Martoníka sa bude v nedeľu na Mierovom námestí v Trenčíne spomínať na speváčky Evu Olmerovú a Vlastu Průchovú, klaviristu Ladislava Gerhardta a vibrafonistu a pedagóga Karla Velebného. Zoskupenie The Jazz Hostages sa predstaví v obsadení Dáša Libiaková – spev, Kristína Bartošová – spev, František Báleš – klavír, Ľudovít Horský – trúbka, Štefan Orviský – saxofón, Jozef Brisuda – kontrabas a Ján Babič – bicie nástroje. Príďte podporiť vynikajúcu myšlienku cyklu Jazz za železnou oponou a zároveň vzdať česť a úctu velikánom našej jazzovej histórie.

 

 

Autor: Peter Motyčka

Foto: FB profil venovaný Ladislavovi Martoníkovi

 

Esprit 2023

Galéria

Trenčín bude spomínať na Ladislava Martoníka
Trenčín bude spomínať na Ladislava Martoníka

 

 

Ďalšie články

Cenu Ladislava Martoníka 2014 dostal klavirista a pedagóg Klaudius Kováč
Klavirista a pedagóg Klaudius Kováč je na slovenskej jazzovej scéne známym menom - okrem pôsobenia...
Cenu Ladislava Martoníka za rok 2022 získal David Hodek
Hudobný fond každoročne udeľuje ceny za prínosy a výkony v oblasti rôznych hudobných žánrov. V...
Podoby Jazzu vyšumeli do stratena
„Marec – poberaj sa starec,“ hovorí staré príslovie. A možno to platí aj v jazze, keďže...
Relácia Podoby jazzu slávi jubileum: Na rádiu Piešťany sa objavila už dvestokrát
Nedeľné večery na rádiu Piešťany sa vždy od 21:00 hodiny nesú v znamení džezu. Relácia má názov "...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...