V Brne sa na jeseň stretnú svetové jazzové hviezdy

V Brne sa na jeseň stretnú svetové jazzové hviezdy
jazz.sk

Medzinárodný hudobný festival MORAVIA MUSIC FEST tento rok prinesie do Brna svetové hviezdy. Pod heslom "Architekti Jazzu" sa na deviatich koncertoch predstavia poprední zahraniční interpreti, držitelia ocenení Grammy, legendárni  hudobníci aj česká "Andělská" star.

Festival sa bude konať tento rok už po šiesty raz. Témou tohto ročníka sú "Architekti Jazzu". Silné hudobné osobnosti, ktoré tento rok na Moravia Music Festu vystúpia ,spája ich zásadný vplyv na vývoj či obnovu jednotlivých jazzových žánrov. Tradičný jesenný jazzový maratón začne trojica Benjamin Koppel, Scott Colley a Brian Blade, ktorí prvýkrát vyrazia na spoločné tourné. Koncertu bude predchádzať tiež intenzívna MasterClass s bubeníkom Brianom Bladom, ktorý je držiteľom ceny Grammy za najlepší jazzový album. Jednou z najvýraznejších tvárí festivalu je trombonista Fred Wesley, majster funky music, dlhoročný spoluhráč Jamesa Browna a George Clintona. Hviezdnu prehliadku završuje Antonio Sanchez, jeden z najlepších bubeníkov svojej generácie a čerstvý 4-násobný víťaz Grammy Awards. Záver dvojmesačného festivalu potom vyvrcholí koncertom rezidenčného B - Side Bandu sa spevákom Vojtěchom Dykom, tohtoročným víťazom cien Anděl v kategórii Spevák roka. Ich špeciálnym hosťom bude Kurt Elling, americký spevák mnohými kritikmi považovaný za najlepšieho jazzového speváka v súčasnej doby. Ten  je tiež víťazom Grammy.

"Považujem za obrovský úspech , že si festival počas piatich rokov vybudoval tak silné meno , že si môžeme s každým ďalším ročníkom dovoliť privážať čím ďalej tým viac zahraničných hviezd. Mená ako Brian Blade, Fred Wesley alebo Antonio Sanchez sú niečo ako základné piliere jazzového slovníka. Pre mnohých budú určite veľkou inšpiráciou a hudobní " fajnšmekri " si určite ich koncerty vychutnajú", hovorí o tohtoročnej dramaturgii riaditeľ festivalu Jozef Buchta.

Vedľa medzinárodne preslávených interpretov vystúpia aj ikony českej a slovenskej scény. Z českých špičiek to bude fenomenálny ostravský saxofonista Michal Žáček, ktorý je dvorným saxofonistom Richarda Müllera a Petra Lipu. Spoločne s ním sa predstaví kapela TUTU, ktorej lídrom je Boris Urbánek, popredný český skladateľ súčasného jazzu, klavirista a predovšetkým geniálny hudobník. Medzi tých, ktorí prispeli k obnove starších jazzových smerov, patrí bez pochyby trubkár Juraj Bartoš a jeho slovenský orchester Bratislava Hot Serenaders, ktorý hľadá svoj ​​pohľad na svet cez raný swing, neworleanský štýl či starý ragtime. Spoločne s nimi vystúpi nezabudnuteľný elegán Milan Lasica. Veľký návrat na scénu oslavuje napríklad Andrej Šeban, ktorý je považovaný za jedného z najkreatívnejších slovenských gitaristov. Nebudú chýbať ani legendy významnej éry "bromovského" orchestra a to trombonista Mojmír Bartek a Milan Kašuba, ktorý je vyhľadávaným gitaristom aj medzi mladou generáciou.

"Tento rok bude naozaj čo objavovať. Pre tých, ktorí sa o jazz zaujímajú, je už teraz jasné, na akú hudobnú show sa môžu tešiť. Osobne ale odporúčam návštevu koncertov aj všetkým ostatným, pretože zažiť týchto hudobných géniov na živo je príležitosť, ktorá sa podľa mňa nebude len tak opakovať." Doplňuje produkčná festivalu Lucie Karafiátová.

Festival organizuje agentúra Bujo Art Production. Záštitu nad jubilejným 6. ročníkom MORAVIA MUSIC FEST prevzali hajtman Juhomoravského kraja Michal Hašek, primátor Štatutárneho mesta Brna Roman Onderka, starosta MČ Brno - stred Libor Šťástka a Zdeněk Bílek, generálny riaditeľ spoločnosti SIKA CZ, ktorá je zároveň generálnym partnerom akcie.

Vstupenky na festival je možné kupovať v sieťach Ticketstream aj v kamenných obchodoch Indies (Poštovská, Brno), Student Agency (Dom Pánov z Lipé, Námestie Slobody, Brno) alebo TIC (Běhounská, Brno). www.moraviamusicfest.cz nebo se na nás neváhejte obrátit na níže uvedených kontaktech.">Pre detailnejšie informácie o celom festivale a bližšie podrobnosti k jednotlivým koncertom navštívte oficiálne webové stránky www.moraviamusicfest.cz

Program festivalu :

16.10 . o 20:30 , Metro Music Bar
Benjamin Koppel ( NOR ) , Scott Colley , Brian Blade ( USA )

21.10 . o 20:30 , Metro Music Bar
Andrej Šeban Band (SK )

26.10 . o 20:00 , Metro Music Bar
Fred Wesley and The New JBS ( USA )

28.10 . o 20:30 , Metro Music Bar
Orstad Sturband ( NOR ) a sólisti : Mojmír Bartek a Milan Kašuba

4.11 . o 20:30 , Metro Music Bar
Michal Žáček & Tutu Borisa Urbánka

10.11 . o 20:30 , Metro Music Bar
Antonio Sanchez & Migration ( USA )

11.11 . o 20:30 , Metro Music Bar
Emil Viklický Trio & Gisle Torvik ( NOR )

24.11 . o 20:30 , Metro Music Bar
Milan Lasica & Bratislava Hot Serenaders (SK )

Záverečný koncert festivalu
4.12 . o 19:30 , Janáčkovo divadlo
Vojtěch Dyk & B - Side Band , special guest Kurt Elling ( USA )

 

Galéria

Moravia Music Fest celkový.jpg
moravia-blade.jpg
moravia-wesley.jpg
moravia-sanches.jpg

 

 

Ďalšie články

Brian Blade: Aj pri odlišných názoroch nás spája ľudskosť
Náš rozhovor s bubeníkom Brianom Bladeom je vyústením dlhoročného záujmu o jeho osobu a ...
Do Košíc prichádza festival Jazz Days, prinesie hviezdneho Richarda Bonu i projekt fenomenálneho bubeníka Antonia Sancheza
Prvé mesiace nového roka premenia Košice na mesto jazzu. Postará sa o to úvodný ročník...
Anna Maria Jopek: Pódium je jediným miestom, kde môžete ukázať kto naozaj ste
Anna Maria Jopek – interview, Moravia Music Fest Brno, 17.11.2014   Predposledný koncert...
Jon Cowherd: Bach ma naučil technike aj kompozícii
Trnava, 5.8.2017, Trnavský jazzyk Americký klavirista, skladateľ, aranžér a producent Jon...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...