V newyorskej Metropolitan Opera po prvýkrát v histórii zaznie opera černošského skladateľa: Trubkár Terence Blanchard a jeho opera Fire Shut Up In My Bones

V newyorskej Metropolitan Opera po prvýkrát v histórii zaznie opera černošského skladateľa: Trubkár Terence Blanchard a jeho opera Fire Shut Up In My Bones

Terence Blanchard, jeden z najlepších trubkárov súčasnosti, dlhoročný skladateľ filmovej hudby a spolupracovník režiséra Spike Leeho, sa čoskoro stane historicky prvým černošským skladateľom, ktorý bude mať svoje javiskové dielo odprezentované v prestížnej newyorskej Metropolitan Opera. Dielo Fire Shut Up In My Bones je Blanchardovou druhou operou a jej príbeh sa venuje detstvu, dospievaniu na juhu Spojených štátov a vnútorný boj s rasizmom, sexualitou a zlým zaobchádzaním. 

 

Metropolitan Opera (Met) v New Yorku bola založená v roku 1883 a počas 136 rokov svojej existencie uviedla nespočetné množstvo diel od najrôznejších skladateľov. Nikdy však medzi týchto autorov nepatril černoch - až doteraz, kedy Met uvedie operu Terence Blancharda.

 

Je to niečo “väčšie ako ja sám,” povedal ohľadom svojho úspechu Blanchard. “Toto rozhodnutie viac hovorí o tom, čo sa deje v našej krajine; čo sa deje vo svete umenia… a stanovisko, ktoré to dáva. ”

 

V súčasnosti 57-ročný, jedenásťnásobný nositeľ ceny Grammy je známy svojim kritickým vyjadrovaním o histórii Spojených štátov, negatívnych elementoch rasizmu, otrokárstva a temných období minulosti jeho krajiny. Dodal, že aj v tak “progresívnom experimente nazvanom Spojené štáty” má spoločnosť “pred sebou ešte dlhú cestu, čo sa týka riešenia rasových problémov a smerovania k rovnosti. Stále tu máme veľa ľudí, ktorí by chceli čas vrátiť naspäť.”

 

”Mám pocit, že to bude významný moment a nie kvôli mne. Jednoducho preto, lebo sa to deje,” povedal o historickom uvedení prvej černošskej opery.

 

Blanchardove dielo Fire Shut Up In My Bones je jeho druhou operou a je založená na monografii Charlesa Blowa, redaktora New York Times. Kniha sa venuje jeho detstvu ako černošskému chlapcovi, vyrastajúcemu na hlbokom juhu Spojených štatov, zápasiac s rasizmom, sexualitou a množstvom zlého zaobchádzania.

 

Skladať hudbu pre tak ťažké príbehy vyžaduje, aby autor “odložil svoje ego stranou” a nechal noty, aby “samé vyšli z vášho vnútra. Nemôžete rozmýšľať nad tým, ako ľudia budú reagovať na to, čo píšete. Musíte myslieť na príbeh - ako sa tento príbeh vzťahuje na mňa? Ako chcem tento príbeh vyrozprávať?”

 

Blanchard mal zmiešané pocity, keď bola zverejnená správa o uvedení jeho opery. “Hoci je to veľká česť, všetci vieme, že nie som prvý Afroameričan, ktorý skomponoval operu.”

 

"Pre mňa osobne je to veľká vec, hlavne preto, odkiaľ pochádzam.” Blanchard sa narodil v meste New Orleans ako syn muzkanta, ktorého kariéra bola brzdená rasizmom a segregáciou. “Dostať sa ku takejto zmene - od človeka, ktorý nikdy nemal možnosť spievať operu alebo mu to nebolo dovolené - ku jeho synovi, ktorý odrazu bude prezentovať svoju vlastnú operu v Metropolitan Opera; to je niečo obrovské.”

 

Opera Fire Shut Up In My Bones mala premiéru v meste St. Louis a v newyorskej Metropolitan Opera sa objaví na začiatku sezóny 2021-22.

 

Zdroj: thejakartapost.com

Autor: Martin Uherek

Foto: AFP/Eva Hambach

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: Terence Blanchard
Na jazzovej scéne pôsobí od začiatku 80-tych rokov, ale na rozdiel od svojich rovesníkov sa dostal...
Jazzman týždňa: Derrick Hodge
Derrick Hodge je uznávaný skladateľ, kontrabasista a basgitarista. Najznámejší je ako člen neo-...
Debutový ročník novej výletnej lode Contemporary Jazz Cruise
Spoločnosť Entertainment Cruise Productions ohlásila na rok 2017 prvý ročník novej výletnej lode...
Premiéra opery s názvom Charlie Parker's Yardbird vo Philadelphii
Dostali sme sa do doby, kedy sa o jazzových hudobníkoch začínajú písať opery! Prvou lastovičkou v...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...
Brno ako krajina vychádzajúceho slnka
Japonsko sice označujeme za pravlasť vychádzajúceho slnka, no brniansky projekt SAKOBI sa v mnohom...