V Piešťanoch budú kraľovať jazzové divy

V Piešťanoch budú kraľovať jazzové divy
Peter Motyčka

Poznáte slovenské jazzové speváčky či hudobníčky? Ruku na srdce, vymenujte aspoň tri! Neviete? Príďte počas 18. a 19. augusta do Piešťan na štvrtý ročník festivalu JAZZDIVAS.SK – International Women´s Jazz Festival Piešťany. Hlavnou myšlienkou podujatia je predstavovať speváčky a hudobníčky zo slovenskej a zahraničnej jazzovej scény. Tento rok si budete môcť vychutnať sedem speváčok, pretože v Piešťanoch sa predstavia Silvia Josifoská, Claudia Kováčová, Jana Kozáková, Anita Soul, Svetlana Rymarenko, Lenka Gálisová a Jana Orlická.

 

Postavenie žien a dievčat sa aj v slovenskom jazze v priebehu desaťročí podstatne zmenilo. Už to nie je priorita len skúsenejších speváčok, ale čoraz mladšie ženy a dievčatá sa začínajú venovať jazzu napríklad aj v rámci štúdia na hudobných školách doma aj v zahraničí. Na Slovensku sú však takmer neznáme a to je jeden z dôvodov, prečo v Piešťanoch vznikol pred niekoľkými rokmi festival JAZZDIVAS.SK. Program oboch festivalových dní sa začne 18.30 v priestoroch letnej záhrady LaMusica na Teplickej 39 v Piešťanoch.

 


 

 

Piatok 18. augusta

Silvia Josifoská & Band (E. Boboš Procházka, M. Zajko, I. Ajdži Sabo)

Silvia Josifoská je stálicou slovenskej bluesovej scény a viacnásobnou laureátkou ocenenia Blueswoman roka Slovenskej bluesovej spoločnosti. Spevácku kariéru odštartovala už v 90. rokoch a predstavila sa na mnohých významných podujatiach na Slovensku, v Čechách i v zahraničí. Pravidelne koncertuje aj na viedenskej hudobnej scéne. V minulom roku vydala album „Closer“, o ktorom si môžete prečítať napríklad tu.

 


 

Claudia Kováčová & Band (K. Kováč, R. Ragan jr., P. Solárik)

Claudia Kováčová pochádza z hudobníckej rodiny a je študentkou Súkromného konzervatória Dezidera Kardoša v Topoľčanoch. Okrem hudby ju baví aj tanec, k jej vzorom patrí Michael Jackson. Počúva aj klasickú hudbu, jazz, funky a R&B.

 

Jana Kozáková & Vlčie maky

Jana Kozáková sa pohybuje predovšetkým na scéne pop-music a je známa z účinkovania so skupinou Mukatado. Pred časom rozbehla jazzový projekt Vlčie maky, do ktorého angažovala skvelých jazzmenov (Klaudius Kováč, Peter Solárik, Robo Ragan jr.). Podpolianske ľudové piesne v jazzovej úprave vydala na albumoch „Podpoľanie“ a „Horehronie“, na ktorom sa ako hosť objavil aj český spevák Dan Bárta.

 


 

Anita Soul & Eugen Vizváry Band

Anita Bertóková patrí k najvýraznejším speváčkam R&B na Slovensku. Účinkovala v televíznych programoch Bailando, Hit storočia, taktiež v muzikáloch Cigáni idú do neba, Hamlet, ako aj v úspešnej show Thank You Michael Jackson. V roku 2009 vydala debutový album „Anita SOUL“ a v roku 2019 album „Anita Soul – Späť k mojim koreňom“. Spolupracuje so špičkovými domácimi aj zahraničnými hudobníkmi (E. Vizváry, D. Hodek, M. Valihora, R. Csino a i.).

 

Sobota 19. augusta

Svetlana Rymarenko & Band

Svetlana Rymarenko pochádza z umeleckej rodiny a spieva odmalička. Svoj prvý album nahrala so skupinou Fragile v roku 2007 a popri účinkovaní s týmto populárnym a capella zoskupením má za sebou množstvo individuálnych projektov s mnohými slovenskými a českými umelcami (R. Müller, M. Čekovský, Ľ. Čekovská, O. Rózsa, M. Valihora, P. Lipa, SĽUK, Orchester Viva Musica a i.).

 

Lenka Gálisová & Andrej Urminský

Speváčka a herečka Lenka Gálisová sa na jazzovej scéne objavuje predovšetkým so zoskupením Lenka Gálisová Ouartet, s ktorým získala v roku 2020 cenu Objav roka v rámci súťažnej prehliadky Nové tváre slovenského jazzu. Kvarteto získalo v roku 2022 aj ocenenie Live performance na súťaži Jazz START UP, ktoré mu otvorilo cesty na popredné slovenské jazzové festivaly. V Piešťanoch sa predstaví s vynikajúcim gitaristom Andrejom Urminským.

 


 

Jana Orlická & Pražské Jazz Trio (O. Kabrna, P. Kořínek, P. Linhart)

Multižánrová speváčka Jana Orlická vyštudovala Fakultu prírodných vied, Filozofickú fakultu, Fakultu politických vied a medzinárodných vzťahov UMB a momentálne študuje jazzovú hudbu na AMU v Prahe. V 28 jazykoch sveta spieva jazz, šansón, tradičné piesne, ale aj modlitby a piesne obetí holokaustu rôznych židovských diaspór a rómskej kultúry. Nahrala 5 CD. Ako speváčka, trubkárka a tanečníčka tapdance v BB Bande dixieland jazz bande účinkovala na mnohých medzinárodných jazzových festivaloch. Viac ako 15 rokov predsedá v medzinárodnej porote súťaže Spievam po francúzsky.

 

Podujatie z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia, Hudobný fond, SOZA, Magna energia a spoluorganizátor Rezort Piešťany.

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

Esprit 2023

Galéria

V Piešťanoch budú kraľovať jazzové divy

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...