Vychádza nové CD projektu Vlčie Maky. Album Horehronie prináša spojenie krásneho folklóru a netradičných jazzových aranžmá.

Vychádza nové CD projektu Vlčie Maky. Album Horehronie prináša spojenie krásneho folklóru a netradičných jazzových aranžmá.

Po albume Vlčie maky - Podpoľanie prichádza druhý štúdiový album hudobného zoskupenia Vlčie maky. "Horehronie" prináša spojenie nášho krásneho folklóru a netradičných jazzových aranžmá. Na albume s horehronskými piesňami pracovali takmer dva roky. Na albume nájdete aj exkluzívnych hostí -  Dana Bártu a Petra Adamova.

 

Práca v štúdiu. „Samotné nahrávanie albumu prebehlo v priateľskej atmosfére s ľuďmi, ktorí sa majú radi, myslím, že sme sa celkom dobre spoznali pri nahrávaní prvého albumu a pri druhom sme postupovali trošku inak, aj keď stále vychytávame muchy. Tentokrát som hudobné aranžmá nechala na pianistovi Klaudiusovi Kováčovi, ktorý tomu celému odovzdal svoju dušu a veľký cit. Okrem Klaudia, ktorý hral na piano, som oslovila overenú zostavu Peťa Solárika – bicie nástroje a Róberta Ragana Jr. – kontrabas. Vokálne aranžmá si zobral na starosť Peter Dobrík - producent PJ SOUND STUDIO,“ hovorí speváčka projektu Janka Kozáková.

 

Album prichádza s netradičným aranžmá. „Pri tvorbe aranžmá som použil reharmonizačné techniky a inšpiráciu som našiel v klasickej a jazzovej hudbe, pričom dôraz bol kladený aj na rytmické obohatenie,“ dodal aranžér projektu Klaudius Kováč.

 

Na CD prizvali zaujímavých hostí. „Keď som rozmýšľala nad hosťami, napadlo mi, že by tu mala byť oproti prvému CD nejaká zmena. Prišla som na to, že okrem výborných inštrumentalistov by mohli na albume vyniknúť krásne mužské hlasy a keďže 2 texty boli v mužskom rode, bolo rozhodnuté. Prvým hosťom albumu teda bude slovenský jazzový spevák Peter Adamov, ktorý má nádherný zamatový hlas a druhý hosť, ktoré ho som pozvala do štúdia, je český spevák známy najmä projektmi Illustratosféra, J.A.R. - Dan Bárta. Myslím, že máme všetci traja veľa spoločného, máme radi citlivých, empatických ľudí, kvalitnú jazzovú hudbu a prírodu. Nahrávanie s hosťami bol pre mňa veľký zážitok,“ dodala speváčka Janka.

 

Dramaturgia CD:

1. Cesta hore, cesta dolu

2. Na Kraľovej hoľi

3. Pot ubočou, pot tou sivou hoľou

4. Kažu sa mi žeňiť

5. Javorom, javorom

6. Sokole, holube

7. Ej, prečo si puakaua

8. Pot obločkom piskaju

9. Zaspievala by si, ale ňemam hlasu

10. Prepeľička, prepeľička

 

 „Našim cieľom bolo prepojiť Horehronské ľudové piesne s menšinovým žánrom ako je jazz, zaranžovať a vytvoriť tak nové diela, ktoré rozšíria diapazón slovenskej folklórnej a jazzovej hudby,“ dopĺňa producent projektu. 

 

Členovia zoskupenia:

Jana Kozáková  spev

Klaudius Kováč  piano

Peter Solárik – bicie

Róbert Ragan Jr. – basová gitara

 

V auguste roku 2021 sa budete môcť tešiť na ich nové turné, po slovenských mestách. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach hudobnej skupiny Vlčie maky www.vlciemaky.com alebo na facebookovej stránke Hudobná skupina - Vlčie maky.

 

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

Zdroj: Tlačová správa, PJ SOUND STUDIO s.r.o.

 

 

Ďalšie články

Jana Kozáková vydáva album Vlčie maky: Hudba z podpoľania v jazzovej úprave zaznie na novembrovom turné
Na slovenský trh sa prednedávnom dostal nový štúdiový album hudobného zoskupenia Vlčie maky. Jedná...
Horehronský folklór v jazzovom šate už aj naživo. Zoskupenie Vlčie maky prinesie svoju novinku do viacerých slovenských miest
V júli roku 2021 prišiel na trh nový štúdiový album hudobného zoskupenia Vlčie maky pod názvom...
Vlčie maky s Danom Bártom prichádzajú s novinkou Kážu sa mi ženiť
V lete tohto roka vydali Vlčie maky album Horehronie, na ktorom umne kombinujú slovenské...
Janka Kozáková si plní sny. V projekte Vlčie maky prináša folklórne piesne v jazzových aranžmánoch
Janu Kozákovú široká verejnosť vníma najmä ako speváčku kapely Mukatado, ktorá v tomto období...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...