Veľká októbrová Swingolúcia so Swing Society Orchestra

Veľká októbrová Swingolúcia so Swing Society Orchestra
jazz.sk

Leto je už v nenávratne preč. Dlhé slnečné a horúce dni vystriedali kratšie, no o to krajšie, plné rôznych farieb s chladnými melancholickými večermi a ako si niektorí z nás nevedia predstaviť teplý čaj bez medu, tak si priaznivci dobrej hudby nevedia predstaviť jeseň v Bratislave bez poriadnej dávky jazzu. Rovnako, ako ostatné žánre, tak aj jazz sa presúva z veľkých pódií rôznych open festivalov, či podujatí do interiérov a klubov, kde svojich poslucháčov podmanivým spôsobom navedie do éterickej nálady plnej rytmov, harmónie, melódií, tanca a zábavy, ktorú od polovice minulého storočia ponúka niekoľkým generáciám po celom svete.

 

Jedným z nositeľov tohto fenoménu je už šiesty rok na Slovensku aj Swing Society Orchestra. Mladé, dynamické a tanečne pulzujúce hudobné teleso z Bratislavy, založené v  prvom rade z úprimného záujmu zakladajúcich členov o prinavrátenie veľkoorchestrálnej, swingovej a tanečnej hudby na pódiá a kultúrne podujatia v rámci našej hudobnej scény. Vychádza z tradície veľkých swingových a tanečných orchestrov štyridsiatych a päťdesiatych rokov minulého storočia, ktorá je skombinovaná miernymi prvkami dnešnej pop – music. V ich repertoári nájdeme známe swingové štandardy a hity zo spomínaného swingového obdobia, až po súčasné sklady od známych interpretov pop scény konca 20. storočia, ako sú napríklad The Beatles, Ray Charles, Amy Winehouse, Princ, či ďalší. To všetko v efektných úpravách kapelníka, aranžéra, skladateľa a trombonistu Jozefa Chorváta.

 

Po dvoch rokoch, dňa 25.10.2013 o 20.30 hod., sa orchester vracia koncertovať do klubu Kafe Scherz v Bratislave  na Partizánskej ulici číslo 2 a opätovne navodiť skvelú a hlavne tanečnú náladu, ako tomu je vždy na ich klubových koncertoch alebo ostatných vystúpeniach. Spolu so Swing Society Orchestra vystupujú aj jeho stabilní hosťujúci speváci, akým je aj mladý šarmantný herec, člen činohry SND Tomáš Vravník. Fanúšikovia tohto orchestra ho mohli počuť interpretovať pesničku od spomínanej nesmrteľnej kapely The Beatles Honey Pie, či Hit The Road Jack od Ray Charlesa alebo známu skladbu Tak aby ste věděla z českého muzikálu Kdyby tisíc klarinetů, kde uplatnil nie len svoje herecké a spevácke nadanie, ale predovšetkým talent a cit stiahnuť svojim prednesom poslucháča do nálady piesne a sympatickým humorom zabaviť publikum.

 

V pesničke z českého kultového muzikálu ho bude nemenej zdatne dopĺňať mladá a sympatická speváčka Katarína Micháliková. Aj napriek svojmu mladému veku stihla spolupracovať a koncertovať s mnohými známymi slovenskými interpretmi, ako Jana Kocianová, ktorej robila svojim sprievodným vokálom garde v hudobno – slovnom pásme Otče náš a spolu s Art Music Orchestra doprevádzať Zdenka Sychru, či Noru Blahovú. Spolu s týmto orchestrom interpretovala skladby v koncertom pásme Pocta Eve Kostolányovej. Skúsenosti má aj z koncertovania v zahraničí, kde spievala napríklad aj na medzinárodnom festivale v belgickom meste Tielt.

 

Jej hlasová vyspelosť a flexibilita, zaujímavá farba a rozsah zaujala aj bandleadra  Jozefa Chorváta, ktorý šikovnej a krásnej speváčke  ponúkol spoluprácu. Už po prvom spoločnom koncerte oslovila svojim nadaním priaznivcov Swing Society Orchestra. Ťažko povedať, či už je náhoda alebo úmysel, že spieva predovšetkým v skladbách zo známych muzikálov, ako Old Devil Moon z Divotvorného hrnca, Somewhere Over The Rainbow z muzikálu Čarodejník z krajiny Oz alebo spomínaný duet s Tomášom Vravníkom, ale isté je, že skladby sú akoby šité práve pre jej prejav. Okrem toho ju poslucháči na koncertoch Swing Society Orchestra mohli počuť aj v skladbách Downtown alebo v krásnej úprave skladby Here Comes The Sun.

Čaj s medom, aj takto môžu pôsobiť títo dvaja vynikajúci speváci. No ak by niekto rád k čaju s medom niečo ostrejšie, swingový večer v piatok 25.10. v Kafe Scherz mu to s radosťou ponúkne.

 

 

Svojim energickým naturelom a temperamentom, ale predovšetkým nezameniteľným a vycibreným hlasom, už viac, ako 20 rokov obohacuje slovenskú hudobnú scénu jedna z prvých lektoriek anglického jazyka na vysokých školách v Bratislave, niekdajšia redaktorka a moderátorka rozhlasových a televíznych staníc predovšetkým v anglickom jazyku. Toto predstavenie asi nikomu nepomohlo identifikovať o koho sa jedná. Ale možno speváčka skupiny Made II Mate a Lady Kazoo, ktorá vo svojej kariére stihla spolupracovať napríklad s Petrom Lipom, Janou Kirschner, Darou Rollins, Marcelom Palonderom, Davidom Kollerom, Richardom Müllerom a kapelami, ako IMT Smile, OBD, Hex, Gladiator a mnoho iných, asi veľa napovie, Katka Korček. Síce sa narodila sa na Slovensku, no v roku 1968, keď mala dva roky, spolu s rodičmi odišli najprv do Kanady a neskôr si našli domov v USA, kde prežila polovicu svojho života. Späť sa vrátila až po roku ´89.

 

S bandleadrom a trombonistom Swing Society Orchestra Jozefom Chorvátom sa pozná už niekoľko rokov z pôsobenia v jej kapele, Lady Kazoo, kde je Jožko členom dychovej sekcie aj spolu so skvelým trúbkarom Samuelom Šimekom a nemenej kvalitným saxofonistom Jankom Slezákom.  Katkin nekonečný potenciál a energiu pretavili do skladieb, ktoré spolu vybrali. A to napríklad swingový hit Cheek To Cheek, známa inštrumentálna skladba Watermalone man, ktorú Katka Korček otextovala v angličtine, Valerie od Amy Winehouse. Prvý krát v rámci klubového koncertovania spolu uvedú nádhernú skladbu Feeling Good, ktorú poznáme z interpretovania hlavne Michaela Bubleho alebo Niny Simone.

 

 

Swing Society Orchestra sa asi naozaj cíti dobre, keďže spolu s Tomášom Vravníkom pripravili premiéru skladby I Feel Good, ktorú preslávil James Brown. O týchto „hitovkách“ asi nie je nutné písať viac. Úmysel Swing Society Orchestra je opätovne zabaviť a predovšetkým roztancovať publikum, ako tomu bolo aj na „Narodeninovej Párty“ v legendárnom Véčku, kde orchester pridával niekoľko skladieb hrajúc postojačky na stoličkách v búrlivej atmosfére.

Jesenné menu je dôkladne pripravené a nám ostáva sa len tešiť na swingový koktail a  ďalší krásny hudobný zážitok so Swing Society Orchestra a jeho hosťami v piatok 25.10.2013 o 20.30 hod. v Kafe Scherz na Partizánskej ulici č. 2 v Bratislave.

 

Vstupné 8 eur.

Miesta na sedenie si môžete rezervovať mailom na adrese: rezervacie@scherz.sk, alebo telefonicky na tel. čísle: +421918724379. V prípade vášho rezervovania miest si organizátor dovoľuje požiadať o príchod minimálne 15 min. pred začiatkom koncertu, inak z kapacitných dôvodov rezerváciu bude nútený zrušiť.

 

Autor: Fileck

Foto: ©Lubo Knoška a archív Katka Korček

Esprit 2023

Galéria

SSO titulka.jpg
tomi.jpg
Tomáš Vravník.jpg
katka m.jpg
Katka k.jpg

 

 

Ďalšie články

6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
Top 5: Jazzový saxofón swingu a bebopu
V dejinách akejkoľvek oblasti vždy existuje niekoľko osobností, niekoľko udalostí, niekoľko...
Jazzman týždňa: Benny Goodman
  Benny Goodman bol americký jazzový a swingový hudobník, klarinetista a kapelník. Často...
Jazzman týždňa: Duke Ellington
Americký skladateľ, dirigent a klavírista Duke Ellington patrí medzi najvplyvnejšie osobnosti jazzu...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...