Veľký jazzový klub v New York City zrejme už neotvorí svoje dvere: The Jazz Standard oznámil zatvorenie natrvalo kvôli COVIDu

Veľký jazzový klub v New York City zrejme už neotvorí svoje dvere: The Jazz Standard oznámil zatvorenie natrvalo kvôli COVIDu

Newyorský klub The Jazz Standard oznámil, že natrvalo zatvorí svoje dvere. Od leta sa povrávalo o mnohých legendárnych jazzových kluboch v New Yorku, ktoré budú zrejme nútené ukončíť prevádzku (Birdland, Smalls), avšak Jazz Standard je prvým takýmto významným miestom, ktoré na verejnosti potvrdzuje svoj smutný osud, po takmer 20 rokoch úspešného fungovania.

 

Na rozdiel od mnohých iných častí USA a väčšiny sveta sa mesto New York City po prvej vlne vírusu na jar a jeho zničujúcich následkoch pre túto komunitu nikdy znovu úplne neotvorilo. Odvtedy boli obmedzené takmer všetky vnútorné akcie a aktivity a následný negatívny vplyv na hudobné a iné umelecké odvetvia bol v priebehu roka jasný. Obzvlášť tažko táto situácia zasiahla hudobné žánre založené na živej improvizácii. Napríklad jazz, charakteristický množstvom hráčov na dychové nástroje v uzavretých kluboch so slabým vetraním, každodenným koncertovaním a celonočnými jazz sessions.

 

Mesto New York City bolo doteraz považované za tú najlepšiu jazzovú scénu na svete, no od marca 2020 je prakticky na umelej podpore svojich "životných funkcií". Koncerty v kluboch sa odohrávajú takmer výhradne online, ako priame prenosy z vystúpení. Vonkajšie vystúpenia boli častejšie v lete, zmenou ročných období a počasia sa takéto koncerty stávajú neuskutočniteľnými. Pre podniky na Manhattane, ktoré boli nútené bez akýchkoľvek výnosov platiť vysoké nájomné, to bolo čoraz náročnejšie. Keďže neprišla nijaká výrazná vládna pomoc a pandémia ešte zďaleka neskončila, pre klub The Jazz Standard sa táto situácia zjavne stala neudržateľnou.

 

2. decembra 2020 na Twitteri klub zverejnil nasledovnú správu: "S veľkým zármutkom vám chceme spolu s reštauráciou Blue Smoke oznámiť, že naše dvere na 27. ulici zostanú natrvalo zatvorené. Súčasná situácia okolo COVID predpisov a nariadení ohľadom živej hudby nám zabraňuje udržať si kvalitu a pokračovať v „nastavovaní štandardu“."

Zatvorenie podniku The Jazz Standard, ktorý bol v minulosti označený za jeden z najlepších jazzový klubov New Yorku, je skutočnou stratou pre jazz. Umelecký vedúci Seth Abramson a jeho tím vždy odviedli vynikajúcu prácu pri tvorbe vyváženého a vzrušujúceho programu - od ich pravidelnej série koncertov "Mingus" v pondelkové večery až po vzácne veľké kapely, ako napríklad Darcy James Argue's Secret Society a vydávanie významných albumov nových hviezd aj stabilných jazzových zoskupení scény. Klub bolo známy aj grilovanými rebierkami z reštaurácie Blue Smoke na poschodí, ktorá rovnako oznámila uzatvorenie prevádzky.

 

Zdroj: londonjazznews.com

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

Galéria

Veľký jazzový klub v New York City zrejme už neotvorí svoje dvere: The Jazz Standard oznámil zatvorenie natrvalo kvôli COVIDu

 

 

Ďalšie články

Nový výherca jazzovej skladateľskej súťaže Charlie Parkera: Dan Block so skladbou Madrigal
Organizácia Broadcast Music Incorporated (BMI) ocenila koncom júna na 17. ročníku jazzovej...
Prebieha zbierka na podporu legendárneho bubeníka Victora Lewisa
Spike Wilner, vlastník newyorských klubov Mezzrow a Smalls Jazz Club, založil dobrovoľnú zbierku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...