Veľký smútok zaplavil česko-slovenskú jazzovú scénu: Opustil nás výnimočný saxofonista Rostislav Fraš

Veľký smútok zaplavil česko-slovenskú jazzovú scénu: Opustil nás výnimočný saxofonista Rostislav Fraš
Lenka Molčányiová

V stredu sa vo večerných hodinách Prahou rozširovala veľmi smutná správa o odchode obľúbeného saxofonistu z tohto sveta. Dlhoročný boj so zákernou rakovinou vo veku 44 rokov bohužial prehral, hoci sme všetci dúfali v pravý opak. Vo svete hudby a jazzu avšak nechal navždy silnú stopu ako výnimočný hudobník, skvelý pedagóg a srdečná osobnosť.
 

Rosťa Fraš bol jednou z najvýraznejších osobností českej jazzovej scény. Verný jazzovej tradícií sa radil medzi tých najvyhľadávanejších saxofonistov. Okrem pravidelných hraní v pražských jazzových kluboch či už so svojim Rostislav Fraš Quartet, alebo v iných menších formáciach, ho milovníci jazzu mohli vídavať v saxofónovej sekcií na domácich, či zahraničných koncertoch s CZ-SK Big Bandom Matúša Jakabčica, s Gustav Brom Big Bandom či s East European Artsamble. Rád spolupracoval so zahraničnými hudobníkmi, a preto si na nahrávanie svojho posledného albumu ,,Use the moment‘‘ (Animal music, 2017) pozval aj dvoch svetoznámych jazzmanov - talianskeho klaviristu Antonia Faraa a legendárneho bubeníka Jeffa ,,Tain‘‘ Wattsa.

Rosťa bol nielen skvelý, aktívny a oddaný jazzový saxofonista a skladateľ, ale aj výborný, vždy priateľský a motivujúci učiteľ. Mnohí, tak ako ja, sme sa s ním už v mladosti stretávali každoročne na vždy inšpirujúcej a nezabudnuteľnej Letnej jazzovej dielni Karla Velebného vo Frýdlante. Vyučoval a hrával spolu s ďalšími skvelými lektormi dielne už mnoho rokov a bol jej neodeliteľnou súčasťou. Je veľmi ťažké si predstaviť najbližšiu dielňu už bez neho.

Generáciu úspešných mladých saxofonistov ,,vychoval’’ počas posledných desiatok rokov aj na Vyšší Odborní škole pri Konzervatóriu Jaroslava Ježka v Prahe a na Janáčkovej Akadémií Múzických Umění v Brne. Veľmi si vážim, že som aj ja mohla byť jednou z jeho posledných žiačiek. Mať hodiny u takého skúseného, vyhraného profesionálneho hudobníka bolo nesmierne prínosné a rozhodne z nich budem čerpať celý život. A taktiež budem s úsmevom spomínať na jeho vždy prítomný humor a najmä nadhľad aj v období kedy to pre neho rozhodne nebolo ľahké.

So svojim kvartetom mali už naplánované aj koncerty na Slovensku v najbližších mesiacoch, no tie sa bohužiaľ už nikdy neuskutočnia. Jeho hudobný odkaz avšak zostáva navždy prítomný v jeho nahrávkach, záznamoch z koncertov a v naších spomienkach a srdciach.

Rozlúčiť sa s ním spoločne môžme v utorok 19. novembra o 14.00 hod. v pražskej Bazilike Nanebevzetí Panny Marie na Strahově, tak ako odkázala týmto príspevkom všetkým priateľom Rosťova manželka Andrea.

 

 

Ďakujeme Rosťa za všetko!

Odpočívaj v pokoji.

 

s láskou,

tvoja žiačka

Lenka Molčányiová

 

 

Galéria

Rosťa Fraš rozlúčka.jpg
Rosťa.jpg
KJJ čierna zástava.jpg

 

 

Ďalšie články

CZ-SK Big Band Matúša Jakabčica vystúpil v Synagóge v Šahách
Pri spiatočnej ceste späť zo servisu na opravu fotoaparátov sme sa zastavili v Šahách a ...
Jazzman týždňa: Charlie Parker
Saxofonista, ktorý vytvoril jeden z najvýznamnejších jazzových štýlov - bebop - a jednoznačne sa...
Jazzman týždňa: Eric Dolphy
Jedným z najosobitejších úkazov jazzu 60. rokov bol saxofonista, basklarinetista a flautista, ktorý...
Jeff "Tain" Watts bude na Slovensku, v kvartete Rostislava Fraša
Skvelá správa pre jazzových fanúšikov, už o necelý mesiac budeme mať možnosť na Slovensku privítať...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...