Vyšla autobiografia Frank Fostera, jedného z vedúcich Count Basie Orchestra

Vyšla autobiografia Frank Fostera, jedného z vedúcich Count Basie Orchestra

Najnovší prídavok medzi jazzové autobiografie priniesol Frank Foster, saxofonista, aranžér a skladateľ, ktorý sa počas svojho života zaslúžil o fungovanie viacerých vynikajúcich jazzových orchestrov, tzv. big bands. Svoju autobiografiu napísal ešte pred svojou smrťou v roku 2011 a svet ju teraz môže čítať vďaka jeho žene - Cecilia Frankovi sľúbila, že posmrtne zabezpečí jej vydanie.

 

Frank Foster patrí medzi osobností, ktoré sa o rozvoj jazzu zaslúžili nielen svojim hraním, ale aj organizačnou činnosťou. Už od 50-tych rokov minulého storočia začala jeho legendárna spolupráca s Count Basiem - Frank tu v roku 1953 obsadil stoličku tenor saxofonistu a zároveň sa stal aj kapelníkom (bandleader).

Popri vedení a organizovaní kapely bol aj skladateľom a aranžérom - jednu z jeho najznámejších kompozícií, "Shiny Stockings", hráva Count Basie Orchestra doteraz. Rovnako sa zaslúžil o aranžmány populárnych skladieb ako "Down for the Count", "Blues Backstage", "Back to the Apple", "Discommotion" a "Blues in Hoss Flat".

V 70-tych rokoch Frank na chvíľu Count Basie Orchestra (CBO) opustil a hrával s Elvinom Jonesom, Thad Jones-Mel Lewis bigbandom a učil na New England Conservatory of Music v Bostone. Keď Thad Jones v roku 1986 odišiel z miesta kapelníka CBO, túto pozíciu prijal Frank Foster a bigband viedol ďalších takmer 10 rokov.

 

Toto všetko, ako aj jeho pôsobenie medzi ostatnými velikánmi jazzovej scény (Wardell Gray, Illinois Jacquet, Gene Ammons, Thelonious Monk, Kenny Burrell, Donald Byrd, George Benson...) je témou jeho autobiografie, ktorú je možné zakúpiť si prostredníctvom internetovej stránky foscease.com, ktorá je zároveň venovaná aj Fosterovej pamiatke.

 

Ako sa vyjadrila jeho vydavateľka Diana Gillespie: "Frankova hudobná kariéra zaberá takmer 7 desaťročí a jeho prínos jazzu nikdy neupadne do zabudnutia. Pri čítaní tejto knihy sa vám bude odhaľovať život, ktorý predostiera triumfy a zápasy človeka, saxofonistu, skladateľa, aranžéra, pedagóga a umeleckého vedúceho svetoznámeho Count Basie Orchestra. Uctime si teda Franka, hudobného génia, takto ešte jeden krát!"

 

Zdroj: foscease.com

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Vychádza nová autobiografia legendárneho saxofonistu: Benny Golson a Whisper Not
Spomienky na život zasvätený jazzu a kariéru, ktorá trvá už viac ako 70 rokov, budú predmetom novej...
Autobiografia Georgea Bensona - prečítajte si úryvok
Legendárny spevák a gitarista George Benson sa obracia za svojou 50-ročnou kariérou v ...
Vyšla kniha o ikone altového saxofónu: Life in E flat je autobiografiou Phila Woodsa
Vydavateľstvo Cymbal Press prednedávnom ohlásilo vydanie novej knihy s názvom "Life in E flat -...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...
Brno ako krajina vychádzajúceho slnka
Japonsko sice označujeme za pravlasť vychádzajúceho slnka, no brniansky projekt SAKOBI sa v mnohom...