Vychádza nová autobiografia legendárneho saxofonistu: Benny Golson a Whisper Not

Vychádza nová autobiografia legendárneho saxofonistu: Benny Golson a Whisper Not

Spomienky na život zasvätený jazzu a kariéru, ktorá trvá už viac ako 70 rokov, budú predmetom novej autobiografie legendárneho tenorsaxofonistu Benny Golsona. V spolupráci s profesorom literatúry a humanitných vied Jim Merodom sa mu podarilo vytvoriť pútavé memoáre, plné historiek zo zlatej éry jazzu a živých opisov najdôležitejších momentov Golsonovej kariéry. "Whisper Not: The Autobiography of Benny Golson" vyjde 10. júna 2016 vo vydavateľstve Temple University Press.

 

Kariéra Benny Golsona začala koncom 40. rokoch vo Filadelfii, keď spolu s John Coltranom obchádzali ako mladí chlapci jazzové kluby a skúšali jammovať všade, kde sa dalo. O niečo neskôr Golson prerazil a stal sa členom Art Blakey Jazz Messengers a vtedy začala nová kapitola jeho života ako profesionálneho hudobníka. Vo svojej autobiografii sa opiera najmä o historky z tohto obdobia, no súčasne sa v nej objavujú aj ďalší hudobníci ako Thelonious Monk, Coleman Hawkins, Dizzy Gillespie, Kenny Dorham a Lee Morgan. Taktiež sa kniha venuje aj Golsonovej práci v Hollywoode a zvučkám, ktoré vytvoril napríklad pre známy seriál M*A*S*H, ale aj jeho najznámejším jazzovým kompozíciám ako Killer Joe, Jazz March a skladba Whisper Not, ktorá svoj názov prepožičala aj samotnej autobiografii.

 

Hlavným zdrojom v priebehu celej autobiografie sú okrem príhod s mladým John Coltranom aj Golsonove počiatočné experimenty s bebopom v Minton's Playhouse a následné spomienky na ostatných legendárnych hudobníkov, s ktorými spolupracoval. Golsonove memoáre sa však netýkajú iba hudby, medzi iným sa tu objavuje aj téma rasizmu, ktorý sa vyhrotil najmä v 60. rokoch počas bojov za rasovú rovnoprávnosť. Zaujímavosťou je, že sa saxofonistov život v knihe "Whisper Not" neodohráva chronologicky, ale skôr epizodicky - prelínajúce sa historky z rozličných období dokopy predstavujú mozaiku komplexného života tohto legendárneho tenorsaxofonistu.

 

Vydavateľstvo Temple University Press potvrdilo termín vydania autobiografie "Whisper Not: The Autobiography of Benny Golson" na 10. júna 2016 a kniha bude dostupná v pevnej väzbe, no aj v digitálne podobe na portáloch amazon.com.

 

Zdroj: londonjazznews.com

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: Benny Golson
Jeden z posledných žijúcich velikánov zlatej jazzovej éry, člen legendárnych Art Blakey and the...
Veľký deň v Harleme: Príbeh slávnej fotografie
V meste New York bolo práve desať hodín ráno a svietilo slnko. Vyzeralo to na obyčajný deň v roku...
Autobiografia Georgea Bensona - prečítajte si úryvok
Legendárny spevák a gitarista George Benson sa obracia za svojou 50-ročnou kariérou v ...
Vyšla autobiografia Frank Fostera, jedného z vedúcich Count Basie Orchestra
Najnovší prídavok medzi jazzové autobiografie priniesol Frank Foster, saxofonista, aranžér a...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...