Vzrušujúci hudobný Atlas Efréna Lópeza a Christosa Barbasa

Vzrušujúci hudobný Atlas Efréna Lópeza a Christosa Barbasa
Peter Motyčka

K vrcholom 8. ročníka World Music Festival Bratislava (WMFBA), ktorý bude prebiehať od 17. do 20. augusta 2023, bude zaiste patriť španielsko-grécka dvojica Efrén López a Christos Barbas s prienikom meditatívnej blízkovýchodne hudby a stredomorských vplyvov.

Efrén López a Christos Barbas spolupracujú už takmer dvadsať rokov a zavŕšením spoločného muzikantstva a priateľstva je ich akustický projekt ATLAS. Španiel Efrén López je výnimočným typom multiinštrumentalistu, ale rovnako sa venuje komponovaniu či produkovaniu. Jeho domovskými projektami boli trio Lopez/Petrakis/Chemirani a kapela L’Ham de Foc. Ako štúdiový hudobník spolupracoval na desiatkach projektov, predovšetkým v oblasti tradičných žánrov či world music. Podobne všestranným multiinštrumentalistom je aj Grék Christos Barbas, zakladateľ a umelecký riaditeľ workshopov Labyrinth Catalunya, orientovaných na hudbu oblastí Stredozemného mora a Stredného východu. Ako odborník v oblasti starej i sakrálnej hudby spolupracoval s množstvom renomovaných umelcov (Ross Daly, Anja Lechner či Zohar Fresco). López a Barbas sa takmer dve desaťročia stretávali v rámci projektov L’Ham de Foc, Yeden, Aman Aman, Abracadabra, či na tvorivých dielňach Labyrinth Musical Workshop na Kréte a v Španielsku.

 

 

Spoločný projekt Atlas v istom zmysle prepája diametrálne odlišné svety: prirodzený s nadprirodzeným, svet ľudí s nebeským božstvom. Titána Atlasa podľa starovekého gréckeho mýtu boh Zeus predurčil, aby na svojich pleciach niesol a dvíhal nebeskú oblohu. V ďalšom z mýtov sa Atlas po stretnutí s Perseom premenil na pohorie v severnom Maroku, najzápadnejšom známom konci starovekého sveta. Atlasom dnes označujeme súbor máp či prvý chrbtový stavec podopierajúci hlavu. Práve preto označili Efrén López a Christos Barbas svoju hudobnú cestu ako Atlas: zvuk i ticho predstavené ako sily, ktoré držia pohromade svet.

"Atlas" je aj názov albumu (môžete si ho vypočuť napríklad tuto), ktorý uzrel svetlo v máji 2021 a odtedy získal množstvo priaznivých odoziev. „Tento album je príjemný a podnetný na mnohých úrovniach,“ prehlásil moderátor Philip Thomas z britského FolkRadia. „Jeho hudba vás na okamih vytrhne z vášho sveta. Je natoľko komplexná, že nabáda vnímavého poslucháča k ďalšiemu preskúmavaniu bez ohľadu na to, koľko toho o hudbe Blízkeho východu viete.“ Nové pôvodné kompozície konfrontuje dvojica na albume so stredovekými nápevmi, či motívmi vychádzajúcimi z osmanskej tradície, ktoré dopĺňa improvizovanými pasážami.

 

 

Vďaka dlhoročnej spolupráci si López s Barbasom vytvorili akúsi spoločnú slovnú zásobu, čo badať na ich komunikácii a vzájomných interakciách. „Práca na tomto albume sa v mnohom odlišovala od toho, čím som sa posledné roky zaoberal,“ spomína Efrén López. „Bežne používam štúdio ako nástroj s nekonečnými možnosťami, ktoré mi umožňujú doslova obliekať kompozície do rôznych farieb a tónov. V rámci Atlasu sme sa však usilovali zachovať obnažený a jednoduchý zvuk. Skôr sme sa snažili zachytiť atmosféru, ktorú vnímame ako duo na koncertoch a musím povedať, že sme si to obaja skutočne vychutnali.

 

 

Rovnako ako na svojom albume "Atlas" nás v rámci svojho bratislavského koncertu v kostole Klarisiek (piatok 18. augusta) prevedú Efrén López a Christos Barbas blízkovýchodným inštrumentárom, ako aj historickými nástrojmi oblasti Stredomoria. V rukách Efréna Lópeza sa prestriedajú rozličné druhy tradičných brnkacích nástrojov (arabská lutna oud či turecké lutny lavta a Oğur Sazı, bezpražcová gitara, afgánsky rabáb/rebab, indická tampura), Christos Barbas nám predstaví najmä blízkovýchodnú píšťalu ney. Projekt Atlas bude výnimočným hudobným zážitkom, ktorý sa v našich končinách tak skoro nezopakuje.

 

https://www.worldmusicfestival.sk/program/

 

Autor: Peter Motyčka

Galéria

Vzrušujúci hudobný Atlas Efréna Lópeza a Christosa Barbasa

 

 

Ďalšie články

World Music Festival Bratislava zaujal divákov: Dokonca sa dostal aj do vysielania BBC
Premiéra filmu Ťažká duša od Mareka Šulíka a Jany Belišovej, ktorý bol venovaný prenosu...
Aboubakar Traoré & Balima – skvelá afropárty vo Véčku
World Music Festival Bratislava prináša každoročne mimoriadne pestrú nádielku kvalitnej a...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Čo všetko sa urodilo na domácej scéne world music?
Odpovede na túto otázku snáď zaznejú budúci piatok 24. mája v bratislavskom Kácečku, kde prebehne...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...