Whiplash – jazz po hollywoodsky

Whiplash – jazz po hollywoodsky
Miroslav Bachura

Veľký rozruch vyvolala v poslednom období filmová dráma Whiplash pojednávajúca o osude jazzového bubeníka. Minulý týždeň sa film konečne dostal i do slovenských kín.

 

Ako napísať niečo o filme tak, aby človek nebol považovaný za ´spoilera´? Film Whiplash prišiel do kín v čase, kedy sa jazzmeni v Amerike i vo zvyšku sveta sťažujú na úpadok jazzu, na stratu jeho postavenia vo formovaní kultúry a na jeho mediálne znehodnocovanie (zo všetkého stačí spomenúť falošnú spoveď Sonnyho Rollinsa). Takmer dvojhodinová snímka pojednáva o problematickom vzťahu mladého bubeníka Andrewa Niemana (Miles Teller) a jeho hranične striktného učiteľa Terenca Fletchera (J. K. Simmons).

 

Whiplash si vzal názov podľa orchestrálnej skladby Dona Ellisa, okolo ktorej sa odvíja i niekoľko ústredných scén filmu. Práve soundtrack postavený predovšetkým na niekoľkých jazzových klasikách je neodolateľnou zbraňou filmu. Popri skvelej hudbe však vyniká i herecké obsadenie, predovšetkým J.K. Simmons v roli perfekcionistického bandleadera prekračuje tieto hranice. Starší plešatý pán v pokojnejších pasážach evokuje hudobného Dr. Housea, v emocionálne vyexponovanejších úsekoch po svojich hráčoch vrieska až s kubrikovskou posadnutosťou. Samozrejme, jeho prísnosť a cvičebné metódy sú v hudobnej praxi nerealizovateľné, no prevedenie na filmovom pláne je prinajmenšom podmanivé.

 

Ako film zhodnotiť? Whiplash Vám neukáže ako sa stať elitným jazzmanom ani ako funguje big band. Nie je reálnym zobrazením života hudobníka a ani sa o to nesnaží. Film však expresívne zobrazuje skutočné záblesky temnej stránky hudobnej mentality. Zobrazuje, ako môže hudba človeka ničiť, ako môže patologický perfekcionizmus zatieniť prirodzený pôžitok z hudby, ako môžu rozvinuté hudobné schopnosti plynulo prebúdzať aroganciu, egocentrizmus a kreténske chovanie. Whiplash je film inšpiratívny, motivačný a svojim spôsobom i poučný. Možno mu trocha škodí hollywoodsky pátos v deji i scenári, no hudba, akčný obraz a spád filmu robia z  Whiplash divácky strhujúcu snímku.

 

 

Miro Bachura

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Dráma o jazzovom bubeníkovi v našich kinách
Do kín prichádza čerstvý film o mladom jazzovom bubeníkovi, ktorého snom je stať sa najlepším...
Do kín prichádza Whiplash - dráma o jazzovom bubeníkovi
Už 22. januára bude mať v našich kinách premiéru snímka, o ktorej sa v poslednej dobe čoraz viac...
Film Chasing Trane: Definitívny dokument o Johnovi Coltraneovi?
Dlho očakávaný film o najvýznamnejšej osobnosti moderného jazzu, sa 13. novembra objavil aj v...
Film Para nad riekou: Déczi, Tamaškovič, Jankeje - tri jazzové príbehy
Film o slovenských jazzmenoch Para nad riekou od režisérskej dvojice Roberta Kirchhoffa a...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...