World Music Festival Bratislava predstaví ďalšiu exotickú hudbu, medzinárodné hviezdy aj tanečné predstavenie

World Music Festival Bratislava predstaví ďalšiu exotickú hudbu, medzinárodné hviezdy aj tanečné predstavenie
Peter Baláž

Tento ročník festivalu sa uskutoční v neobvyklom termíne, v dňoch 10. - 13. júna 2021. Čo sa však nezmenilo, je pestrý program, v ktorom sa objavia známi slovenskí interpreti, zahraničné hviezdy aj pozoruhodné projekty.

Festival sa bude konať v online priestore, čo je dôsledkom pandemickej situácie z predošlých mesiacov a jednotliví interpreti sa predstavia formou video koncertov. Nedostatok živého kontaktu s divákmi však hlavné hviezdy vynahradia nahrávkami svojich vystúpení vo výnimočnom prostredí. Arménsky súbor stredovekej hudby Gurdjieff Ensemble nahral koncert uprostred 7500 rokov starej megalitickej stavby Karahundž, tzv. „arménskeho Stonehenge“. Vynikajúci gruzínsky mužský spevácky zbor Iberi ponúkne polyfonický spev tradičných piesní zo starobylého interiéru vínnej pivnice v regióne Kachetia neďaleko kaukazských hôr.

Tradičné hudobné nástroje juhovýchodnej Ázie festival predstaví v dvoch exotických podobách, na koncertoch juhokórejského dua a indonézskeho perkusívneho tria. Zatiaľ čo perkusívne trio Gegang´Art transformuje rytmy a melódie rôznych indonézskych kmeňov s nadšením pre experiment a moderný groove, hudobníčky z Duo Bud energiou perkusívnych nástrojov a delikátnou melódiou tradičného strunového nástroja gayageum prekračujú hranice tradičnej kórejskej hudby smerom k jazzu a rocku.

 

Zo slovenských interpretov sa na festivale predstaví Ľudová hudba Stana Baláža so svojím úspešným albumom Jak se mace?, ktorý už druhý mesiac boduje v medzinárodnom hudobnom rebríčku World Music Chart Europe v Top 15. Nové, komornejšie koncertné prevedenie svojho úspešného projektu Puščaňa odpremiéruje speváčka Zuzana Mojžišová s hudobníkmi M. Škutom, S. Palúchom a R. Andrisom. Koncert v štúdiu nahrala aj obľúbená skupina Čendeš. Nováčikom festivalu bude skupina Varkocs, projekt Erika Turteva, mladého virtuózneho hráča na drumbľu. Určite zaujímavým bude aj minikoncert populárnej speváčky Zuzany Mikulcovej, ktorá predstaví niekoľko nadžánrových skladieb a hudobných fúzií, napríklad so sýrskou speváčkou Larou Abou Hamdan a Danom Bártom. V rámci festivalu sa uskutoční premiéra jej dvoch nových videí, pripravených špeciálne pre festival. V retrospektíve si festival pripomenie stále aktuálny projekt Musica Globus skupiny Solamente Naturali s cimbalistom Janom Rokytom. Po prvýkrát sa predstaví aj medzinárodný projekt Angrusori, spolupráca Ivy Bittovej, Romana Harvana, nórskeho Kitchen Orchestra a manželov Dreveňákovcov, rómskych hudobníkov z východného Slovenska.

 

Dôležitou súčasťou festivalu je medzinárodná konferencia, v rámci ktorej festival každoročne informuje slovenskú aj zahraničnú odbornú verejnosť o zaujímavých projektoch a témach prostredníctvom príspevkov pozvaných hostí. Témou tohtoročného festivalu je Hudba východného Slovenska, o ktorej bude hovoriť hudobník Michal Noga. Etnomuzikologička Jana Belišová predstaví projekt Angrusori a Štefan Štec, umelecký šéf Folklórneho súboru Hornád, porozpráva o vzniku tanečného predstavenia Veci, čo sa dejú. Samotné predstavenie si diváci môžu pozrieť online v rámci festivalu.

 

 

Program:

10.6.21/ od 20:00:

Gegang´Art Ensemble

Zuzana Mojžišová

Solamente Naturali

Iberi Choir

 

11.6.21/ od 20:00:

Varkocs

Zuzana Mikulcová

Gurdjieff Ensemble

Duo Bud

 

12.6./

11:00 Konferencia:

Delegáti o showcase skupinách – hodnotenie:

Johann Kneihs (AT)

Araceli Tzigane Sanchez (ES)

Bojan Djordjevic (RS)

Ken Day (GB, SE)

Hasmik Movsisian (AM)

17:00 Workshop indickej hudby:

Lalitha & Nandini Muthuswami (IN): Úvod ku karnatickej hudbe

20:00 Tanečné predstavenie- FS Hornád - Veci, čo sa dejú

Cenami ovenčený hudobno- tanečny a divadelný projekt s prvkami rusínskeho folklóru a osobným príbehom života rusínskeho dievčaťa vo víre dramatických udalostí 20.storočia

 

13.6.21/ od 20:00:

Angrusori Project (NO, SK)
Ľudová hudba Stana Baláža (SK)
Čendeš (SK)

 

Podrobný program, informácie a online link nájdete na www.worldmusicfestival.sk

 

Z verejných zdrojov podujatie podporil hlavný partner - Fond na podporu umenia.

 

Tlačová správa

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

World Music Festival Bratislava zaujal divákov: Dokonca sa dostal aj do vysielania BBC
Premiéra filmu Ťažká duša od Mareka Šulíka a Jany Belišovej, ktorý bol venovaný prenosu...
Aboubakar Traoré & Balima – skvelá afropárty vo Véčku
World Music Festival Bratislava prináša každoročne mimoriadne pestrú nádielku kvalitnej a...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...