XXVI. Trenčiansky jazzový festival: Jazz pod hradom prinesie bohatý program tématicky rozdelený do štyroch večerov

XXVI. Trenčiansky jazzový festival: Jazz pod hradom prinesie bohatý program tématicky rozdelený do štyroch večerov
Peter Baláž

V tradičnom termíne na konci septembra sa aj toho roku uskutoční XXVI. Trenčiansky jazzový festival Jazz pod hradom. Trenčianska jazzová spoločnosť pripravila opäť bohatý program naplnený kvalitným jazzom, tentokrát bude tématicky rozdelený do štyroch večerov. 

 

Podoby jazzu

Komorne ladený štvrtok 26. septembra dostal podtitul Podoby džezu. Domáce dámske vokálne trio zaviedol gitarista skupiny Aurelius Q do svojich osídiel šikovných aranžmánov a hudobných nápadov inšpirovaných ľudovými motívmi. Americká speváčka Loire Cotler a jej životný partner Glen Velez tvoria náramne zohranú dvojicu naoko vzdialených hudobných výkonov . Spev a perkusie sú asi prvým a predhistoricky preukázateľným hudobným výrazom. Tieto dve nezvyčajne umelecky pôsobiace osobnosti posilňuje virtuóznou hrou na violončelo Jozef Lupták. Jeho hra spája priestor technicky i výrazovo silného spevu s fenomenálnou hrou a vycibreným zvukom perkusii. Program večera a jeho poslanie vystihuje podtitul Podoby džezu, pretože tie ponúkajú špičkový umelci rôznych hudobných odborov. Koncert sa odohrá v komornom prostredí Galérie Vážka.

 

Príbehy džezu

Piatok 27. septembra má podtitul Príbehy džezu. Každý z troch aktov večera má svoj osobitný príbeh. Miloš Biháry & Jazz Funk Brothers Orchestra je jedenásťčlenný súbor s džezovou rytmikou a sláčikovou podporou. Predstavia vlastné skladby, ktoré onedlho uvedú na pripravovanom a z časti už nahranom albume Don´t  Worry Bihary. Martin Uherek je skutočným hlásnikom džezu. Toho roku so svojim kvartetom roznáša dobré správy v podobe druhého albumu hudby a slova. Pod titulom "Príbehy jazzu 2 - Ako vznikal jazz" sa skrýva vývoj džezu tak, ako sa skutočne v jeho histórii odohral. Album Chloe je v džezovej scéne už dostatočne známy. V roku 2017 to bol podľa ankety Esprit najlepší slovenský džezový album roka. Sisa Michalidesová je perfektná interpretka, ojedinelá skladateľka - v rôznych hudobných žánroch - a správna kapelníčka. Opäť dala dohromady medzinárodný band zložený zo špičkových európskych hudobníkov. Tento koncert sa koná v kine Hviezda a je predstavením hneď viacerých džezových príbehov.

 

Pocta Karlheinz Miklinovi

Sobota 28. septembra bude venovaná nezabudnuteľnej osobnosti. Karlheinz Miklin bol priateľom slovenského džezu. Na univerzite v Grazi bol vedúcim džezovej sekcie a mal na starosti aj viacerých slovenských študentov. Na festivale Jazz pod hradom hral trikrát. Bol laureátom ceny "najlepší sólista" festivalu, uviedol tu svetovú premiéru džezového "double tria" už aj so svojim synom hráčom na bicie nástroje. V Trenčíne oslávil aj štvrťstoročie jeho legendárneho tria, ktorého pôvodný člen, osemdesiatročný Ewald Oberleitner príde aj toho roku s triom Karlheinz Miklina Juniora. Predstavia pripravovaný album s názvom Po stopách, venovaný jeho otcovi. Večer otvorí mladá trenčianska formácia Blueberry Band, ktorú vedie skúsený klavirista Erich Vladár. Na záver večera zahrá jedna z najlepších súčasných džezových zostáv. Peter Korman Quintet má v obsadení hneď dva prominentné saxofóny, ktoré už svojim zvukom a majstrovským prednesom umocnia spomienku na Karlheinz Miklina a jeho saxofónové majstrojstvo. Sobotný večer v kine Hviezda má podtitul Pocta Karlheinz Miklinovi.

 

Stretnutie s legendami

Štvrtý festivalový koncert sa odohrá po niekoľkodňovej prestávke, 9. októbra. Prestávku si vynútil voľný termín ojedinelého projektu Petra Kořínka. Spomienka na Karla Velebného a jeho S+HQ je stále živá práve v jeho osobe a bubeníka Josefa Vejvodu. Oni dvaja sú jediní nositelia odkazu úspešnej dosky, ktorú nahral S+H Q pod názvom Jazzové Nebajky. V rámci projektu Jazz za železnou oponou príde Petr Kořínek a jeho kvartet zahrať skladby tohto albumu. Večer má podtitul Stretnutie s legendami a prvé slovo večera bude patriť trenčianskej formácii Erbetes Q. Iveta Lišková a Samo Bánovec tvoria nezvyčajne kvalitný skladateľský tandem a kapela je súdržný organizmus na vysokej umeleckej úrovni. Tieto kvality sú aj zárukou kvalitného predstavenia slovenskej swingovej éry, ktorej protagonistkou bola nezabudnuteľná Gabriela Hermélyová. V podaní Ivety Liškovej ožije tento skvost slovenskej hudby obdobia "jazzu za železnou oponou" v plnom lesku. Do tretice kvalita na najvyššej úrovni. Dáša Libiaková je osobnosť naprieč slovenskou džezovou geografiou i tvorbou. Neúnavne spieva v mnohých programoch a s mnohými kapelami. Je ústrednou postavou projektu Jazz za železnou oponou. Minulý rok spievala skladby Evy Olmerovej, toho roku spomína s kapelou na Vlastu Prúchovú. Okrem jej hudobného odkazu je tu aj historický fakt, ktorý ju viaže v mestu pod hradom - Vlastička chodila dva roky na Gymnázium v Trenčíne. V obsadení kapely The Jazz Hostages je aj kontrabasista Jozef Brisuda. V roku 1981 nahral s Ladislavom Gerhardtom dosku Už sa ženiť nebudeme. Aj skladby z tohto albumu budú na programe koncertu, v ktorom odznejú aj kompozície z rokov šesťdesiatych, kedy Európu a svet rozdeľovala politická hrádza a ostnatý drôt - železná opona. Obdobie, kedy napriek ideologickému útlaku a prenasledovaniu vyrastal džezový kumšt Pavla Polanského a Ladislava Martoníka. 

Trenčianska jazzová spoločnosť usporiada XXVI. ročník Trenčianskeho džezového festivalu Jazz pod hradom. Žiadny z doterajších ročníkov sa nerodil ľahko. V džeze sa nepohybuje veľkopodnikateľská klientela, ani masový produkt reklamy. O to je práca dobrovoľníkov a džezových entuziastov hodnejšia obdivu a uznania. Toho roku festival podporili Mesto Trenčín, Fond na podporu umenia, Rakúske kultúrne fórum, Veľvyslanectvo Spojených štátov amerických. Najväčšou odmenou a zadosťučinením usporiadateľom a umelcom bude účasť džezového poslucháčstva na koncertoch vysokej umeleckej úrovne. Tradícia podujatia a odbornosť usporiadateľov sú dobrou zárukou.  

 

Redakciu jazz.sk informoval Jano Babič

Galéria

TJF2019.jpg

 

 

Ďalšie články

Trenčiansky festival Jazz pod hradom privítal osobnosti jazzu
V dňoch 25. a 26.septembra sa na Považí konal ďalší džezový sviatok. Postaral sa o to už...
Trenčiansky jazzový festival JAZZ POD HRADOM: 24. ročník prichádza v komornom prevedení
V dňoch 22. a 23. septembra sa uskutoční už 24. ročník festivalu JAZZ POD HRADOM. Dianie sa sťahuje...
Jazz pod hradom nakoniec priniesol do Trenčína opäť dobrú náladu
Za málo peňazí veľa muziky – síce nezodpovedá zneniu slovenského porekadla, ale takto to bolo...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...