Záujem o hudbu rómskych detí je veľký. V predaji zostáva zopár lístkov!

Záujem o hudbu rómskych detí je veľký. V predaji zostáva zopár lístkov!
Patrik Gömöri

Už túto stredu dostane vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu priestor Ida Kelarová a zbor Čhavorenge. Vianočný koncert zoskupenia talentovaných rómskych detí vo veku od 6 do 19 rokov pod vedením zakladateľky združenia MIRET a za sprievodu Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu vzbudilo veľký záujem. Až tak, že v predaji zostáva už len niekoľko vstupeniek. 

 

Len dva a pol týždňa zostáva do najkrajšieho sviatku v roku. Svoje čakanie na Vianoce chcú spríjemniť nielen sebe, ale aj svojim poslucháčom rómske deti z osád, sociálne slabých rodín a škôl na Slovensku a v Českej republike. Ako súčasť speváckeho zboru Čhavorenge (z róm., deťom) sa im pod vedením Idy Kelarovej a vďaka združeniu MIRET darí cibriť svoj talent a hudobné nadanie. Práve tento pokrok chcú v rámci cyklu koncertov City Sounds of Bratislava ukázať aj každému poslucháčovi, ktorý nemá predsudky, ale má čas v stredu 9. decembra na to, aby sa prišiel pozrieť do Veľkého koncertného štúdia Slovenského rozhlasu. Podľa aktuálne dostupných počtov je takýchto ľudí takmer plné štúdio.


 

Rómske talenty bude sprevádzať rozhlasový orchester

 

Zbor Čhavorenge zostavila Ida Kelarová v roku 2011 z detí z Brna, Valašského Meziříčí, Prahy, Hradce Králové, Rokycan a rôznych rómskych osád a na Slovensku: Lenartov, Raslavice, Šaca, Rakúsy, Lomnice, Hlboké, Poltár a rómska osada v Liptovskom Mikuláši. V prvom rade si pod záštitou občianského združenia MIRET dáva za cieľ rozvíjať mladých Rómov vo veku 6 až 19 rokov. Projekt chce taktiež okrem poskytnutia zážitku z hudby na oboch stranách motivovať začínajúcich rómskych umelcov k prezentovaniu vlastnej kultúry na profesionálnej úrovni. Ukazuje im, že tvrdá práca prináša svoje ovocie a výsledky.

 

Pilierom repertoáru súboru sú hlavne piesne z pera rómskeho skladateľa, gitaristu, speváka a pedagóga Desideria Duždu. Okrem neho však budú deti v stredu naživo spolupracovať do veľkej miery aj so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu pod vedením dirigenta Adriána Kokoša. Na klavíri ich bude sprevádzať aranžér a kontrabasista Jozef Fečo a o svoje umenie sa tiež podelí mladý tanečník a spevák Oto Bunda, spevák a hudobník Jan Dužda a iní.

 

Napriek tomu, že je reč o maloletých, hudobných skúseností už majú celkom dosť. Z veľkolepých projektov v portfóliu Čhavorenge treba spomenúť hlavne vystúpenie 180-tich spevákov v pražskej galérii Rudolfinum. Tu v rámci Koncertu ku dňu študentstva vystúpili pred rokom aj za účasti Českej študentskej filharmónie, Kühnovho zboru, zboru študentov Gymnázia Hodonín Barbastella a speváckych zborov Gymnázia Žamberk či Gymnázia v Ústí nad Orlicí.


 

Nachádzanie lásky v sebe

 

"Každý, kto s nami spieva zo srdca a s precítením každej noty našich piesní, nájde lásku sám v sebe. Naše piesne a hudba sú pre všetkých. Sme spojení. A je to práve pieseň, ktorá nás spojila," tvrdí Ida Kelarová (rod. Bittová). Je to speváčka, zbormajsterka, muzikantka, hudobná aranžérka a producentka, ktorá je neprehliadnuteľnou osobnosťou súčasnej európskej hudby. Pochádza z hudobnej rodiny. Študovala hru na violončelo a klavír na Janáčkovom konzervatóriu v Brne. Za svojho najväčšieho učiteľa považuje svojho otca Kolomana Bitta, vynikajúceho muzikanta, ktorý hudbou žil. Časť života strávila vo Veľkej Británii, Dánsku a Nórsku, v roku 1995 sa však vrátila do Českej republiky.

 

Vo svojej práci vychádza zo znalostí a skúseností, ktoré načerpala v západnej Európe, inšpiruje sa však východnými a rómskymi koreňmi. Azda jej najznámejšou je 20-ročná práca s ľudským hlasom pod hlavičkou školy ISHV (International School for Human Voice), ktorú sama založila. V 1999 založila občianské združenie MIRET kde svoje úsilie sústredí na pomoc talentovaným rómskym deťom a mládeži. 

Podujatie podporilo Ministerstvo kultúry SR, Bratislavský samosprávny kraj, Úrad vlády a SOZA.

 

Tlačová správa

Galéria

Chavorenge.jpeg

 

 

Ďalšie články

Víkend na Liptove patril jazzu
V dňoch 25. – 27. 2014 sa konal jubilejný, 10. ročník Mikulášskeho jazzového festivalu....
Recenzia CD: Hanka Gregušová a jej spojenie jazzu s folklórom
Hana Gregušová už nejaký ten piatok patrí k najvyhľadávanejším jazzovým speváčkam na Slovensku...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...