Záverečný koncert roka 2017: V Divadle Aréna vystúpil Dan Bárta s triom Roberta Balzara

Záverečný koncert roka 2017: V Divadle Aréna vystúpil Dan Bárta s triom Roberta Balzara
Dávid Oláh
V polovici decembra sa v Divadle Aréna uskutočnil posledný jazzový koncert v roku 2017. Pôvodne mal vystúpiť Dan Bárta s projektom Illustratosphere, no kvôli úrazu gitaristu sa toto vystúpenie žiaľ muselo zrušiť. Beznádejne vypredaná Aréna nakoniec privítala Dana Bártu s triom Roberta Balzara. 
 
Koncert otvoril úvodným slovom Martin Valihora, ktorý sa poďakoval publiku, partnerom, sponzorom a vedeniu Divadla Aréna. Následne privítal na pódium kapelu. Dan Bárta s nesmiernou dávkou sympatie moderoval celý večer. Lídrove vtipné príhovory boli spestrené výbornou slovenčinou, celkovým darom reči a komunikáciou s divákmi.
 
Hudobne sa večer niesol v znamení mainstreamového jazzu, popu a funku. Prvá skladba mala rýchle sambové tempo. Bárta je spevák európskeho formátu. Jeho krásny hlas je plný emócií, ktoré dokonalo korešpondujú s náladou a textami danej pesničky. V jeho prejave je cítiť prvky Cheta Bakera, Jamiroqaia a rôznych ďalších interpretov. Balzarove trio je tvorené rovnako vynikajúcimi hudobníkmi z Čiech – Robert Balzar – kontrabas, Kamil Slezáček – bicie nástroje a Jiří Levíček – klavír. Toto zloženie umelcov zabezpečilo kvalitu a vynikajúcu atmosféru. Vynikajúca jazzové aranžmány striedali jednoduchšie popové. Všetci páni si hudobne výborne rozumeli a vzájomne sa podporovali. V baladách vynikol hlavne Levíček na klavíri. Jeho štýl sprievodu a improvizačný koncept pripomínal Brada Mehldaua. Robert Balzar vynikal sólami v intrách niektorých kompozícií. Odzneli aj skladby v ktorých malo trio zaranžované nepárne rytmické plochy. Tie sa striedali s groovujúcim rytmom. Bárta si užíval aj tieto náročné skladby. Bezchybne zaspieval svoju melodickú linku a krásne zascatoval krátke, ale výstižné sólo. Jiří Levíček prifarboval kompozície zvukmi zo svojho počítača, čo rozšírilo paletu kapely. Téma "Heath the Way" mala moderné modálne harmonické plochy. Pod riff kontrabasu a klavíra predviedol svoje umenie improvizácie Slezáček na bicích nástrojoch.
 
 
Po autorských a prevzatých popových kompozíciách prišli na rad zaranžované jazzové štandardy – prvou bola "Naima" od Johna Coltrana. Groovujúci rytmus krásne podporil jednoduchý spev Bártu. Levíčkove sólo išlo priamo k veci, nieslo sa v modernom kvartovom štýle. Pokračovalo sa Chaplinovou témou "Smile". Téma mala zaujímavý aranžmán – kapela sprevádzala iba niektoré časti, inak sprevádzal Bártu klavír rozkladmi akordov. Štýlovo išlo groove, ktorý výborne sadol všetkým hráčom aj lídrovi. Po krásnych sólach Balzara a Levíčka anjelským hlasom nastúpil na tému Bárta. Pokračovalo sa pomalým groovom – Jobimovou bossa novou "How Insensitive". Bárta s neuveriteľným precítením každého tónu rozpovedal príbeh tejto skladby. Ako posledný odznel swingujúci štandard "I´ve Got You Under My Skin". Po obrovskom standing ovations odznel jeden prídavok, v ktorom sa Bárta vyhral s pedálom, ten menil jeho farbu hlasu až tak, že sme ju skoro nespoznali, išlo o abstraktný prístup k modernej kompozícii.
 
Koncert Dana Bártu s triom Roberta Balzara bol krásnym vyvrcholením koncertov v Divadle Aréna. Bárta je absolútny chameleón, ktorý nemá problém spievať akýkoľvek štýl. Svoj talent a umenie nám naplno predviedol. Trio Roberta Balzara je tvorené špičkou v európskom meradle. Spojenie týchto dvoch projektov v kombinácii s charizmou a humorom Dana Bártu prinieslo preplnenému Divadlu Aréna krásnu bodku za koncertmi roka 2017. Veľmi sa teším na sériu roka 2018, ktorá sa začne už v januári.
 
 
Dávid Oláh

Galéria

r_DSC_8840.jpg
r_DSC_8842.jpg

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Report: Dan Bárta a Gustav Brom Big Band/Roberta Gambarini - JazzFestBrno
Ďalším z mnohých zaujímavých koncertov v rámci tohtoročného brnianskeho JazzFestu bolo vystúpenie...
Shannon, Brantigan, Rózsa a Valihora v Divadle Aréna: Hudba, ktorá prekračuje hranice
V Divadle Aréna sa už niekoľko rokov pravidelne konajú raz v mesiaci jazzové koncerty. Nebolo tomu...
Roztancovaný OpenJazzFest 2015
Na to, aby sa každoročne konal Openjazzfest na Zelenej vode musí byť splnených viac základných...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...