Zvuk - mikrofón z nábojnice prestrelí konkurenciu

Zvuk - mikrofón z nábojnice prestrelí konkurenciu
jazz.sk

Jedného dňa známy narazil na zaujímavý zdroj popisujúci kondenzátorové mikrofóny ručne vyrábané z prázdnych nábojníc brokovnice Winchester 12GA. Na prvý pohľad nápad vyzeral ako originálny vtip.

Na stránke výrobcu (http://www.12gaugemicrophones.com/) ma zaujali zvukové ukážky mikrofónu s guľovou charakteristikou uznačovaným ako Red12. Podľa tých ukážok, 35 dolárové mikrofóny zneli príjemne, podobne, ako ich drahšia konkurencia. Poštovné 5 dolárov a cena dvoch mikrofónov – dokopy 75 USD (v tom čase asi 57 EUR) mi nedalo nevyskúšať tento unikát na „vlastnej koži“.

 

 

Balenie

Mikrofóny Red12 prišli asi za dva týždne v bublinkovej obálke. Každý z nich bol samostatne zabalený v novinách (tak, ako nájdete náboje do brokovnice). Ku mikrofónom bola pribalená aj kartička so sériovými čislami. Moje mikrofóny boli zrejme 312 a 313te v poradí. To znamená, že masová výroba týchto zázrakov sa nekoná a všetky sú „unikáty“ vyrábané jedným človekom. V obálke boli pribalené aj dve samolepky vtipne zobrazujúce broky s adresou webstránky.

 

Vyhotovenie

Mikrofóny sa skladajú z brokovej nábojnice, elektretovej mikrofónnej vložky používanej v starých magnetofónoch, prípadne lacných hračkách, z výplne a štandardného 3 pinového XLR konektora. Jednoduché a lacné riešenie, ktoré ale veľmi dobre funguje...

 

Test

Ako som testoval? Najlepšie naživo. V klube, kde je staré, rozvŕzgané, jemne rozladené krídlo, o vyrovnaných registroch ani nehovoriac, ale hrá a znie pekne „staro“, ako tie klavíre zo starých filmov.

Upevnil som teda mikrofóny na stojany do držiakov (POZOR, držiaky nie sú dodávané!!). Pripojil som ich ku predzosilňovaču a rovno do zvukovej karty. Žiadne kompresory, efektory, limitéry, ekvalizéry v ceste ku prevodníkom. Sadol som za klavír a len tak som niečo vymýšľal. Po vypočutí som neveril vlastným ušiam.

Čistý zvuk bez šumu, s plnými frekvenčnými registrami v celom rozsahu klavíra, každá artikulácia na strunách, rezonancie starého dreva, mechanika kladiviek... všetko tam bolo. Zvuková ukážka obsahuje zvuk priamo z karty – neupravované, nekomprimované, nemastrované.

Zvuková ukážka

Kvoli porovnaniu som zapojil aj guľové mikrofóny zn. Neumann za cenu 650 EUR/kus a simultánne nahrával. Pri bežnej hre od piána až po forte bol rozdiel tak minimálny, že bolo ťažko rozoznať, kedy ktorý pár hrá. Dokonca ani analytické grafy na počítači neukazovali nejaký veľký rozdiel. Rozoznateľný rozdiel prišiel až od úrovní vyšších ako 112dB, kde malá elektretová membrána za 2 doláre nestíhala. Ale to som už do klavíra trieskal, až to pekné nebolo. Znamená to ale fakt, že pri bežnej hre na klavír sa tieto mikrofóny osvedčia veľmi dobre a pri porovnaní výkon/cena tohto mikrofónu a Neumanna, sa vynára otázka „prečo brať na takéto jednoduché nahrávanie tak drahé mikrofóny“. Samozrejme, v štúdiu je potrebné vsadiť na najvyššiu kvalitu ale som si istý, že tento zázrak nájde uplatnenie aj tu.

 

 

Záver

Vo svete zvukovej techniky sa neustále skrývajú tajomstvá, ktoré prinášajú zaujímavé zistenia. Jedným z takto odkrytých tajomstiev je určite aj mikrofón Red12 z dielne amerického gitaristu Brada Martina. Pre nahrávanie akustických nástrojov s nie prílišným akustickým tlakom sú tieto mikrofóny ideálnym doplnkom v každom, aj profesionálnom štúdiu.

Ak si chcete tento mikrofón kúpiť, navštívte stránku http://www.12gaugemicrophones.com, prípadne si 12 Gauge Microphones vyhľadajte na facebooku.

 

Fotografie boli použité zo stránky http://www.12gaugemicrophones.com

Text: František Zuštin

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...