Album unikátneho fusion projektu „Ľubozvuk“ sa dnes konečne dočká svojho krstu

Album unikátneho fusion projektu „Ľubozvuk“ sa dnes konečne dočká svojho krstu
Peter Motyčka

Výnimočnú nahrávku plnú žánrových prepojení - slovenského folklóru, jazzu a klasickej hudby - sa minulý rok kvôli pandémii nepodarilo privítať na svete slávnostným krstom. Toho sa fanúšikovia projektu „Ľubozvuk“ dočkajú až dnes, v stredu 1. júna v Slovenskom rozhlase za účasti skvelej zostavy hudobníkov, ktorí za albumom stoja.

 

Hoci debutový album „The Point of View“ projektu Ľubozvuk, ktorý vytvoril slovenský cimbalista a kontrabasista Ľubomír Gašpar v spolupráci so sláčikovým kvartetom Spectrum Quartett a speváčkou Sisou Fehér, vyšiel už v septembri 2021, na jeho slávnostný krst musel dozrieť ten správny čas. Fanúšikovia nadžánrovej fúzie jazzu a klasickej hudby so slovenským folklórom sa naň môžu tešiť 1. júna v komornom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave. Lístky na koncert sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

 

 

Krst CD sme plánovali minulý rok, ale keďže bolo koronové obdobie, tak nám to nevyšlo. Dlhý čas som myslel na to, že by bola veľká škoda, keby toto CD neuzrelo aj také to oficiálne svetlo sveta, lebo je výsledkom spolupráce vynikajúcich muzikantov. Zostava na albume je podľa mňa jedinečná, pretože je tam spojených viacero svetov,“ hovorí autor projektu Ľubomír Gašpar.

 

Základ zostavy tvorí zoskupenie Ľubomír Gašpar Cimbal Project, v ktorom hrá Jakub Tököly na klavíri, Kristián Kuruc na bicích nástrojoch, Peter Korman na kontrabase a ja na cimbale. Doteraz sme pracovali s folklórom rôznych národov, prearanžovávali ho do zaujímavých podôb a spájali so žánrami netradičnými pre cimbal, akým je napríklad jazz. Tentokrát je to so spevom Sisy Fehér, sláčikovým kvartetom Spectrum Quartett a je to čisto slovenské. Slovenské ľudové piesne sú v pôvodnom znení v originálnej podobe,“ dodáva hudobník.

 

 

Umelci si pre krst vybrali Slovenský rozhlas, pretože tam veľmi radi koncertujú a priestor im aj divákom poskytuje kvalitný zvukový zážitok. „Ja osobne mám toto rozhlasové prostredie veľmi rád, aj keď akoby trošku zastalo v čase. Má to takú príjemnú svojskú atmosféru,“ vysvetľuje výber miesta slávnostného koncertu Gašpar. „Svojím spôsobom aj skladby, ktoré sme vybrali na náš album, zastali v čase. Práve vďaka našim aranžmánom ale získali novú modernejšiu podobu, a dostávajú sa tak bližšie k ľuďom dnešnej doby. Napríklad v jednej zo skladieb som cimbal prepojil cez gitarový efekt a tento experiment ho posunul na nepoznané miesta, z čoho som sám milo prekvapený. Veľmi sa na krst nášho CD teším a budem rád, ak sa táto muzika dostane čo najviac medzi ľudí. Myslím si, že po korona období je umenie tým najlepším liekom, ktorý ľudia potrebujú.

 

Tlačová správa

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
Recenzia CD: Ľubomír Gašpar Cimbal Project - The point of View
Cimbalista Ľubomír Gašpar iba pred pár mesiacmi vydal svoje debutové CD s názvom Cimbal Project...
Sisa Feher je na turné s novým albumom: Na Slovensku a v Česku odohrá pätnásť koncertov
Sisa Feher je jedno z najzaujímavejších mien, ktoré sa za posledný rok objavili na slovenskej a...
Recenzia CD: Prepracovaný debutový album mladej česko-slovenskej formácie sľubuje kvalitnú budúcnosť
Trojročná práca formácie s úctyhodným počtom členov priniesla svoje prvé hmatateľné ovocie. Album...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...