ASCAP ocenili najlepšie písané diela s jazzovou tématikou

ASCAP ocenili najlepšie písané diela s jazzovou tématikou

 

ASCAP (Americká spoločnosť skladateľov, spisovateľov a vydavateľov; The American Society of Composers, Authors & Publishers) každoročne udeľuje cenu Deemsa Taylora. Ocenenie dostávajú autori za výnimočné knihy, články, rozhlasové vysielanie a webstránky orientované na hudbu. 

 

Ocenenie bolo založené v roku 1967 na uctenie si pamiatky Deemsa Taylora, skladateľa a hudobného kritika, ktorý zomrel v roku 1966. Tento rok budú už po 44. krát udeľované ceny ASCAP Deems Taylor Awards, a medzi ocenenými budú aj autori článkov a kníh z jazzovej oblasti. Ocenených každoročne vyberá porota a jej členmi pre tento rok boli Paul Moravec, Daniel Felsenfeld, Jonathan David, Richard Miller, Julie Flanders, David Massengill, Matthew Shipp, Pat Irwin a John Wesley Harding. Slávnostné udeľovanie cien spojené s recepciou sa bude konať 14. novembra v priestoroch ASCAPu v New Yorku.

 

Tu sú ocenení autori, ktorí napísali články a iné diela s jazzovou tématikou:

  • Evan Haga, editor magazínu JazzTimes bude ocenený za článok Night and Day: Jazz Meets Heavy Metal, ktorý vyšiel v JazzTimes v čísle júl/august 2011. Článok je vo svojej plnej dĺžke dostupný na internete.
  • Clark a Gwen Terryovci budú ocenení za autobiografiu Clarka Terryho s názvom Clark: The Autobiography of Clark Terry, ktorú vydalo vydavateľstvo University of California Press. 
  • Ocenenie Timothyho Whitea pre výnimočný hudobný životopis v oblasti populárnej hudby (The Timothy White Award for Outstanding Musical Biography in the pop music field) pôjde Davidovi Kastinovi za knihu Nica’s Dream: The Life and Legend of the Jazz Baroness. Knihu vydalo W.W. Norton & Comp.
  • Dvaja autori si prídu po ocenenie za texty, ktoré vyšli spoločne s hudobnými albumami, tzv. „liner notes.“ Sú nimi Daphne Brooks a Ed Hazell. Daphne Brooks napísala texty k špeciálnemu vydaniu albumov Arethy Franklin, Take a Look: Aretha Franklin Complete on Columbia. Ide o sadu jedenástich CD a jedného DVD, ktorá obsahuje všetky jej nahrávky v spoločnosti Columbia, vrátane niekoľkých predtým nevydaných nahrávok, zriedkavých mono mixoch a štúdiových konverzácií. 
  • Druhým autorom oceneným za „liner notes“ je Ed Hazell, ktorý napísal texty k Billy Bangovmu albumu Survival Ensemble’s Black Man’s Blues. Album vydala spoločnosť NoBusiness Records. 

Foto: facebook.com; C. Terry: riverwalkjazz.org; D. Kastin jazztimes.com; D. Brooks: radcliffe.harvard.edu

-nat-

 

Esprit 2023

Galéria

Clark Terry.jpg
David Kastin.jpg
Daphne Brooks.jpg

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...